Geçim mi? Seçim mi?

Öğrenciler karne sevinciyle sömestr tatiline başladı. Karın keyfini çıkarmaları için bazı veliler ödül olarak çocuklarını şehir dışına kayak yapmaya bile gönderiyor.

Bir grup veli konuşuyor:

-Ne tatili Allah aşkına evde oturmak, dinlenmek bize tatil. Bu krizde ekstra masraf çıkaramam...  Beş kişi iki gün yakın yerde tatil yap. Beş binden aşağı çıkmaz. Kışı zor çıkarıyoruz. Kar tatili kusur kalsın…

-Her gün çocuklarla uyan, hazırlan, okula git.  Sonra işe git. Valla yorulduk.  Tepedeki yetkililer aslında bize de hiç değilse birkaç gün karne tatili vermeleri lazım. Asıl karne yükünü çeken veliler…

- Nerde?.. Haberleri görmüyor musunuz?.. Seçimde seçim...

-Geçimi hiç soran yok. Geçim mi?.. Seçim mi?..

-Tamam seçim de ülke için gerekli ve önemli. Ya sonra?.. Geçim ne olacak?..  Ekonomi düzelecek mi?..

-Geçen gün alışveriş merkezine gittim.  Valla, Allah seni inandırsın  Arap turistler, üç dört bavulu yeni almışlar. Belli... Yere açtılar... Mağazanın içinde ne varsa çeşit çeşit alıp doldurdular içine. Biz de bakakaldık... Paranın, ekonominin değerine bakar mısınız…

-Bir semt pazarına çıksınlar da görsünler. Gerçek hayat orada..

Benzer yakınmalarla konuşmaları uzayıp gidiyor...

***

Yine kalabalığın içinde, bir grup sinirlenmiş  yüksek sesle konuşuyor. Sigorta primlerini geçmişte çalıştığı firma ödememiş. Diğerinin maaşı az gösterilmiş tartışma uzuyor.

Biri diğerini uyarıyor:

-ALO 170'i arasana.

-Ne var o numarada?

-Sigorta pirimini öğren, işte kaç gün dolmuş,  ne zaman emekli olacaksın?.. Çok iyi bir sistem. Ben her ay kontrol ediyorum. Kurumsal şirket olsa da  tedbiri elden bırakmıyorum.

-Bilmiyordum.

-Öğrendin işte. Takip et... Bütün sorulara hemen cevap veriyorlar. Sadece TC. numaranı soruyorlar. Sonra iki tuşuna basıver. Bir tuşuna basarsan mesaj geliyor. Anlamazsan dönüş bilgisini çabuk alıver. İki tuşuna basıver.

-Paralı mı?..

-Evet, ama çok küçük rakam.  SGK'ya gidiş geliş yol parasından çok daha ucuz. Yani gitmeye değmez. Geçen ben de aradım. Ben de bilmiyordum. Arkadaştan öğrendim. İş, yasal, sosyal hakların, emekliliğine dair her şey çok güzel izah ettiler. Yaş vurmuş bana da. Bekleyeceğiz. İhmal etme sen de ara. Patronlar aylardır maaşını vermiyor. Sigortanı ödüyorlar mı? Hemen öğren. Çevir tuşu.. Dur ben senin adına arayayım. Görevli çıkınca sen konuş. Al konuş…

-Alo diyor karşı taraf..

-TC'ni soracak şikayetiniz ne diyecek…

-Evet... Santral bağlandı. Sorgulama yapıyor.

-Yetkiliyi dinleyince ne oldu. Sessiz kaldın. Suratın düştü. Birader ne oldu?.

-Başladı saymaya... Aklıma bile gelmemişti... Haberim yok. Yılbaşı günü çıkış vermişler. Şoktayım. Haberim yok. Hemen işyerini arayayım. Bunların emekçiye iyicene saygısı kalmadı.. Keşke usulünce söyleselerde çıkışımı verdiklerini.  O kadar emek verdim. Değersiz hissettirdiler. Şaka gibi ya.. İşyerinden değil. Sizlerle şaka ciddi konuşurken sigortadan çıkarıldığımı öğreniyorum. Allah bildiği gibi yapsın bunları.

-Hep zam zamanı böyle yapıyorlar.

-Yarın maaş günü. Bakalım verecekler mi?.. İşsizlik maaşı talep edeyim.. Hemen iş bulmam imkansız.  Şimdi nasıl yapacağım. Moral sıfırlandı.

**

Siz siz olun.  Çok basit bir işlemle mutlaka iş ve sosyal haklarınızı, takip etmeyi unutmayınız.

Ne olur.. Ne olmaz…

Tüm öğrencilerimize iyi tatiller diliyorum.

Mutlu pazarlar.

 

Yazarın Diğer Yazıları