İkinci yarı başlarken hakemler

Ligin ikinci yarısı başladı ve artık finale gidiş nedeniyle hakemler ile VAR'dakilerin hata yapma lüksleri kalmadı ve yapmamaları gerekiyor. Çünkü devre arasında yapılan seminerde yeteri kadar uyarıldılar. Artık, telafisi mümkün olmayan maçlar oynanacak. İlk hafta sonunda gördük ki aynı hatalar devam ediyor. Uzun süredir gündemde olmayan 12. kuraldaki tükürme fiili, ihraç ve kırmızı kartla cezalanacağı için meydana gelmiyordu. Ancak ilk yarının gol kralı Kasımpaşalı Diagne kupa maçında rakibine tükürdüğü için ceza kuruluna sevkedildi. Şimdi futbolcuların bilmesi gereken yeni Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (İFAB) kararları yeni kurallara eklendi. Isırmak direk vuruş ve ihraç sebebi olacak. Futbolcuların, ısrarla hakeme TV'ye bakmasını işaret etmesi de sarı kartla cezalandırılacak. Uzun zamandır, korner ve frikiklerde sarılmalar ve tutmalar cezasız kalıyordu. Ancak VAR sistemi ile bunun önüne geçilecek. Bu yüzden futbolcular artık ceza alanlarında bu tip sarılmalardan uzak kalmaya çalışacak. Bir başka husus da hakemlerin VAR teknolojisi ile rahatlama sürecine girdiğini gözlemliyoruz. Nasıl olsa kritik kararları VAR ile hallederiz düşüncesi hataya sürüklüyor. Hakem kararlarını vermeden VAR'ı unutmalı, karar verdikten sonra VAR'ı hatırlamalı.

 

Akhisar-Beşiktaş

Ümit Öztürk

FIFA kokartıyla çıktığı ilk maçında 90 dakika genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Verilen veya verilmeyen kartlarda takdir hataları vardı. Ljajic'in ceza alanında arkadan müdahale ile düştüğü pozisyonda VAR'a bakılmalıydı.

 

BB Erzurum-Atiker Konyaspor

Ali Palabıyık

Çok soğuk bir havada alttan ısıtmalı bir zeminde oynanan müsabakada genelde iyi bir yönetim gösterdi. Son dakikalarda VAR'a gidilen pozisyonda BB Erzurumsporlu Taylan'ın Konyasporlu Ali Turan'ın ayağına teması nedeniyle faul verildi. Ancak başlatma hareketi yanlıştı. Herkes penaltı verildiğini zannetti.

 

Evkur Yeni Malatya-Göztepe

Hüseyin Göçek

Temposu yüksek bir müsabakada genelde iyi bir yönetim gösterdi. Göztepe'nin penaltı beklentisine VAR'dan devam çıktı. Göztepeli Alpaslan'ın, Evkur Yeni Malatyalı Murat'ın boynundan çekip düşürmesi ise VAR'a gidildikten sonra tespit edildi ve penaltı verildi.

 

Antalyaspor-İM Kayseri

Özgür Yankaya

Gol pozisyonu olmayan bir müsabaka yönetti. Faul hataları olsa da geçer not alır. Bu maçta VAR'a ihtiyaç duyulmadı.

 

Galatasaray-MKE Ankaragücü

Alper Ulusoy

Skoru farklı biten müsabaka, hakem için kolay olmalıydı. Kartlarda standardı yakalayamadı. Topu kontrol eden Fegholi'nin, Pinto'nun yüzüne kasıtlı dirseği kırmızı kartlıktı. VAR da devreye girmedi. Ankaragücülü İlhan ve Pinto ikinci sarıyı görmedikleri için şanslıydılar.

 

A. Alanya-DG Sivas

Mete Kalkavan

Müsabakanın genelinde iyi bir yönetim sergiledi. Aytemiz Alanyalı Campos'un çelmelenmesine penaltı verildi. Doğru karardı, VAR da teyit etti. Zaman çalmalara müdahalesi yerindeydi.

 

Trabzon-M. Başakşehir

Halil Umut Meler

İlk yarının lig birincisi ve ikincisini karşı karşıya getiren haftanın en önemli randevusuna hatalarla başlaması, bu maça iyi konsantre olmadığının göstergesiydi. Verilen verilmeyen kartlar, verilmeyen fauller vardı. En önemlisi skor 1-0'ken Ekuban'ın kale önünde arkadan itilmesi penaltıydı. Ne hakemden ne de VAR'daki Fırat Aydınus'tan bir müdahele çıktı ve Trabzonspor'un penaltısı güme gitti. Kale önünde Eukuban ile Arda'nın kolları birbirleri üzerindeyse oyun devam eder, ancak Arda rakibini net bir şekilde itip onun kendi kalesine gol atmasına neden oldu. Gol geçerli olmamalıydı, hakem ve VAR'dan yine ses çıkmadı. Bunlar, VAR'ın güvenirliliğini kaybetmesine sebep oluyor. Suç VAR'da değil, VAR'ın başındaki kişilerde. Sarı kartı olan İrfan Can 3 kez aralıklarla hakemi sert bir şekilde protesto etti. İkinci sarıdan atılmalıydı. Rodallega da aynısını yaptı. Bu hakemin otorite zaafı olduğunun göstergesiydi.

 

Kasımpaşa-Çaykur Rize

Mustafa Öğretmenoğlu

Çaykur Rizespor'a 3 puan getiren Umar'ın golü yardımcı hakemin ofsayt bayrağı VAR'dan temiz gol olarak geri döndü ve tescillendi.  VAR'ın en iyi yaptığı iş zaten ofsayt tespitleri. Müsabakanın hakemi iyi bir yönetim gösterdi.

 

Bursaspor-Fenerbahçe

Cüneyt Çakır

Bursasporlu Ertuğrul'un ceza alanında Skrtel'i düşürmesine VAR'a bakılarak hareketin top oyuna girmeden yapıldığı kararı çıktı. Bursaspor'un beraberlik golü öncesi Badji'nin Valbuena'ya kontrolsüz hareketi fauldü. VAR'a bakılmasına rağmen gol geçerli sayıldı. 

Yazarın Diğer Yazıları