Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

Başkan bunalımda

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı federal çözüm modelinin Crans Montana'da çökmesinin ardından adeta feleğini şaşırmıştır, bunalımdadır. Tutarsızlıkları ile pimi çekilmiş bomba gibidir ve bu hali Kıbrıs Türk halkına, millî Kıbrıs davamıza zarar verecek noktaya gelmiştir. Akıncı göreve başlarken ettiği yeminini çoktan unutmuştur. Federasyon olmayacağını herkes anlamıştır ancak Akıncı buna direnmektedir. Federasyon yemini herşeyin üstündedir(!).  Rum tarafının federasyon istemediği ortaya çıkmasına rağmen Akıncı yine de federasyon federasyon diye yanıp yakılmaktadır. Anastasiadis bilmem kaç kere Kıbrıs Türkünün eşit siyasi ortaklığını kabul etmeyeceğini söylememiş midir? Kıbrıs Türklerinin karar almada etkin katılımının, devletin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyeceğini dolayısı ile de böyle bir çözüme karşı çıkacağını söylememiş midir? Türkiye'nin garantörlüğünün kaldırılmadığı bir anlaşmanın söz konusu olamayacağını söylememiş midir? Bütün bunlar Rum makamlarınca defalarca  söylenmesine rağmen Akıncı'nın duymamış olma ihtimali var mıdır? Bütün bu söylenenlere, Rum-Yunan ikilisinin tüm tahrik ve düşmanca söylem ve eylemlerine rağmen Akıncı'nın hâlâ daha federasyon peşinde koşmasını neyle açıklayacağız? Türkiye federasyona karşı, Kıbrıs Türk halkı Rum'un anladığı cinsten federasyona karşı, hükümetin yarısı karşı, Meclis'in çoğunluğu karşı, eski-yeni birçok üst düzey siyasimiz karşı, aklı yerinde olan hemen hemen herkes karşı.. Ama Akıncı, federasyonu savunmaktan vazgeçmiyor, vazgeçemiyor!.

AKEL ile kirli pazarlık...

Akıncı ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu arasında, geçtiğimiz Çarşamba akşamı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu'nun evinde gerçekleştirilen sosyal içerikli görüşmede Akıncı'nın danışmanlarından Niyazi Kızılyürek'in AKEL listesinden Avrupa Parlamentosu(AP) seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmesi kararlaştırıldı. Kıbrıs'ın bilindiği üzere AP'de 6 sandalyesi vardır. Bunların 4'ü Rumlara, 2'si Türklere ayrılmıştır. Ne var ki Rumlar Türklerin sandalyelerini işgal etmiştir ve her 5 yılda yapılan seçimlerde 6 Rum'u AP'ye göndermektedir. Avrupa bu adaletsizliğe sessiz kalmaktadır. Rumlar her seçim zamanı aynı senaryoyu denemekte ve Türklerin aday ve seçmen olarak seçimlere katılmını özendirmektedir. Rum'a göre, vatandaşları saydıkları, Kıbrıs Türkleri'nin seçmen veya aday olarak seçime katılımı, Rum tarafının adanın tek meşru idaresi oldukları tezini güçlendirecek ve bu bağlamda Kıbrıs Türklerinin azınlık hakkına razı geldiklerini, mevcut statükoyu kabullendiklerini de ortaya koyacaktır.

Akıncı'nın böyle bir Rum propaganda malzemesine katkı koymasını nasıl açıklayacağız? Sen ana muhalefet liderini al karşına ve Kızılyürek'i AP için aday göstert!!! Vay halimize... Akıncı'nın bu konuda yorum yapmaktan kaçınmasına ne demeli?

Bayraklarımızı kaldırtan Akıncı'ya tepki büyük

Akıncı'nın geçen Cuma Rum tarafından gelen OPEK (Sosyal Reform Birliği) Başkanı Pavlos Pavlou ve birlik yöneticilerden oluşan heyeti kabulünde devletimizi temsil eden KKTC ve Türk bayraklarını ortadan kaldırtmış, tepkiler üzerine de 'benden önce de durum böyleydi' diye kendini savunmaya çalışmıştır. Bayrak üzerinden ucuz siyaset yapıyorlar diye de kendini haklı gösterme gayreti içerisine girmiştir. Devletimizi temsil eden bayrakları oradan oraya, gelen ziyaretçinin tercihlerine göre taşımak rezalettir. Geçmişte böyle bir uygulama yoktur; kaldı ki Akıncı'nın buna hakkı yoktur. Bu davranışı kabul edilemez. Akıncı bir yerlere mesaj vermekte ve aklı sıra meydan okumaktadır.

Özersay'a saldırdı...

Akıncı kendisiyle aynı fikirde olmadığını söyleyen  Kudret Özersay'a sosyal medyadan saldırmayı yeğlemiştir. Özersay, Reuters ve CNNTürk'e yaptığı açıklamada "federasyon'un artık geçerli ve gerçekçi olmadığını, bundan sonra iki devletin iş birliğini içeren modellerin konuşulması gerektiğini" vurgulamıştı. Akıncı ile basındaki şakşakçıları hemen Özersay'a saldırıya geçtiler. Akıncı federasyona destek vermeyen Özersay'a cevap verirken, federal çözümü istemeyen tarafın Rum tarafı olduğunu da belirtmekten kaçınmadı. Yani yine doğru tespitten yanlış yorum çıkarma maharetini gösterdi. Rum'un federasyon istememesini, federasyondan vazgeçmek için yeterli bulmayan Akıncı, Özersay'a saldırdığı açıklamasını da ibretlik bir şekilde bitirdi. Akıncı "Kuşkusuz geçmekte olan zaman sadece kalıcı bölünmeye hizmet etmektedir; bu güzel ada için en iyi sonuç bu mudur? Ben aslında bu mesajla toplumumuza ve Rum toplumuna da seslenmek isterim. Biz eğer kendi aramızda hakça paylaşmayı başaramazsak, bu adayı ve nimetlerini başkaları paylaşacaktır!"

Akıncı'nın adanın nimetlerini paylaşacaklar dediği kimlerdir? Akıncı kimi kime şikayet etmektedir? Akıncı neyin paniğindedir?

 

 

Yazarın Diğer Yazıları