Kartlarda tekrarlanan hatalar

Geçen haftaki yazımızda, futbolcuların hakeme ısrarla TV'ye bakması yönündeki itirazına sarı kart verileceğini hatırlatmıştık. Göztepeli Gassama yerden kayarak topa vurduğunda, aynı hızla gelen Feghouli'nin tabanıyla karşı karşıya kaldı. Ancak darbe yoktu. Gassama 'TV'ye bakın' itirazını sürdürdü. Hakem görse ikinci sarıyı verecek. Ancak ayak yerden irtibatını kesmediği sürece tabanıyla topa müdahale eder. Yalnız rakibe teması olmamak şartıyla. Bizde taban diye bunlara çoğu kez faul çalınıyor. Yine bu hafta bazı oyuncular kendilerine sarı kart gösterildiğinde "Bu benim birinci faulüm" diyerek itiraz ediyorlar. Yapılan itirazlarda faulün yerini ve niteliğini görmezden geliyorlar. Hakem gerekirse 1. dakikada bile kırmızı kart gösterir. Bir başka itiraz konusu da, faul yapan oyuncu, omuzunu göstererek hakeme itiraz ediyor. Omuz omuza yapılan, nizami şarjdır. Fakat şarj yapılan yer rakibin omuzundan başka bir yerse tabii ki fauldur. Nizami şarj, iki oyuncunun top oynama mesafesinde iken karşılıklı futbolcuların omuz omuza geldiği andır. Top oynama mesafesinde değilse omuzla da olsa cezalanır. Ayrıca oynama mesafesinde olsa dahi rakibine hız alarak omuzuna yapılan hareket şiddetli şarjdır ve cezalandırılır. Bir başka önemli konu, korner veya serbest atış kullanan takımın oyuncuları, top rakip takıma geçtiğinde kontratak yememek için hemen faule başvurmaları. Burada sadece faul çalmak yeterli değildir ve sarı kart gösterilmelidir.

Beşiktaş-Erzurum

Mustafa Öğretmenoğlu

İptal edilen Erzurumspor golünde, kaleciye faul nedeniyle iptal doğruydu. Quaresma'nın arkadan rakibin ayaklarına darbesi nedeniyle çıkan kırmızı kart da doğruydu. Bu önemli maçta, geçen hafta olduğu gibi yine başarılı bir yönetim gösterdi.

Kayseri-Bursa

Y. Kemal Uğurlu

Genelde iyi bir yönetim sergiledi. Kayserili Mensah'ın rakibine sert hareketine, önce sarı, VAR'ın uyarısıyla kırmızı verdi. Aslında anında kırmızı verebilecek konumdaydı. Hakemler günahı sevabı VAR'a yüklemek için nedense kırmızı göstermiyorlar.

Göztepe-Galatasaray

Bülent Yıldırım

Oynayan için de, yöneten hakem için de bu hava ve zemin şartları her zaman zordur. Sinan'a aldatmadan verilen sarı kart doğru. Göztepeli Reis'in, Linnes'e hareketi penaltılıktı. Hakem diyelim ki net göremedi. VAR'dan Cüneyt Çakır da mı? görmedi. Hakemi pozisyonu izlemeye yönlendirmeliydi. Göztepe lehine verilen penaltıda VAR'ın uyarmasıyla pozisyona TV'den bakıldı. Ancak Jerome'nin, Maicon'un omuzuna bastığı faulu değil, penaltıyı vermesi hataydı.

Çaykur Rize-Akhisar

Suat Aslanboğa

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Rize'nin golünde yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan da onaylandı. Akhisarlı Cocalic'e VAR'a gidilerek verdiği kırmızı kart doğru. Sondaki Akhisar lehine penaltılık pozisyonu VAR'la beraber değerlendirilmedi.

Konya-Antalya

Volkan Bayaslan

Verilmeyen sarı ve kırmızı kartlar vardı. Antalyasporlu Hakan Özmert'in, Skubic'un tandonuna kramponuyla yaptığı harekete, VAR'a gidilmesine rağmen sarı bile çıkmadığı pozisyonun karşılığı net kırmızı karttı.

Sivas-Trabzon

Alper Ulusoy

Kokartı alınsa da bu sezon iyi maçlar çıkaran Alper Ulusoy'un ilk dakikalarda kart göstermeyeyim düşüncesi yanlıştı. 90 dakika boyunca kart hataları, dolayısıyla faul hataları da görüldü. Sivas golü önce yanlış değerlendirilen faul de bunlardan biriydi. Son 15 dakikadaki müthiş tempoya ayak uydurması artısıydı.

Fenerbahçe-EY Malatya

Ali Palabıyık

Malatyasporlu Guilheme sakatlanan arkadaşı için önce topu dışarıya bırakacak hareketi yaptı ardından Fair Play'e uymayarak topu pas olarak kullanınca arbede yaşanmasına sebep oldu. Ancak Fenerbahçeli Soldado'nun rakibin yakasına yapışması, Malatyalı Erkan Kaş'ın da rakibine karambolde yumruk atması kırmızı kartlıktı, verilmedi. VAR da devreye girmedi. Pozisyon iki sarıyla geçiştirildi. Mehmet Ekici'yi Chebake'nin arkadan itmesi penaltıydı VAR'a gidilip bakılmasına rağmen verilmedi. Penaltı verilen ikinci ihlal ise tartışılacak bir pozisyondu. Palabıyık'ın VAR'a giderek penaltı vermesi günah çıkartmaktır.  

Ankaragücü-A. Alanya

Halis Özkahya

Müsabakanın başında A. Alanya'nın lehine çalınan penaltı VAR'a bakılarak verildi ama gitmeye gerek yoktu. Çünkü açık penaltıydı. Bu penaltının 5 dakikada atılması da ayrı bir soru işareti. Ankaragücü'nün iptal edilen golü öncesi Yalçın rakibini itti. Pozisyon VAR'da tespit edildi ve iptal kararı doğru.

M. Başakşehir-Kasımpaşa

Mete Kalkavan

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Ronaldinho'nun penaltı beklediği pozisyona devam kararı doğruydu. Yayıncı kuruluşun 3 müsabakayı pazartesi günü hem de aynı saatte (20.00) oynatmasının nedenini anlamış değiliz. 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları