Sert futbolun önlenmesi

İkinci yarı ile birlikte, futbol biraz daha sert oynanmaya başlandı. Bir profesyonel futbolcuya yakışmayan sertlikler görüyoruz. Yıllarca FIFA açıklamalarında, hakemlerin en önemli görevlerinden birinin oyuncuları korumak olduğu tekrar tekrar ifade edilmiştir. Dünya yıldızı Van Basten'in tandonuna yediği bir tekme yüzünden futbolu bırakması sonrası FIFA, kurallara önden ve arkadan rakibin ayağına yapılan darbelere kırmızı kart koymuştur. Futbolcuların ayaklarını korumak için 1990'da tekmeliği mecburi kılmıştır. Bizde hâlâ bazı hakemler erken kart göstermeme derdinde. 1. dakikada da olsa ihlal varsa kart çıkmalı. Alanya Galatasaray müsabakasında ilk dakikalarda yapılan sert harekete hemen sarı kart çekmesi doğru bir uygulamaydı. Ancak oyunun genelinde bu standardı yakalayamadı. Hakemler oynamak isteyeni oynatacak. "Kuralların yasakladığı bir şekilde rakibi oynatmamak düşüncesi içinde olanları o çizgiler içinde tutmayın" diyen de FIFA'dır. Bir diğer husus, oyun kuralları hakem kararlarına söz veya hareketle itirazla da kart göstermesini emrediyor. Bizde bu itirazlar 1. dakikadan itibaren ve 90 dakika boyunca devam ediyor. Hakemler buna asla müsaade etmemeli. Otoritesi zaafa uğrayan hakem iyi maç yönetemez.

Fenerbahçe-Göztepe

Suat Aslanboğa

Genelde iyiydi, çıkardığı kartlar doğruydu. Göztepeli Jerome'nin Sadık'a arkadan kramponu tartışmasız kırmızıydı ve verdi.  Yasin'in son dakikada arkadan itilişi penaltı olmalıydı.

Malatya-Kayseri

Mete Kalkavan

Malatya'nın attığı 2. gol kritik bir ofsayttı, yardımcı yakalayamadı, ama VAR ofsaytı tespit etti. İtirazı disipline etme dışında iyi bir yönetim gösterdi.

Kasımpaşa-Sivasspor

Arda Kardeşler

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Kasımpaşa golünde gol kararı verdiği pozisyonu itiraz üzerine VAR'a bakıp golü tescilledi.

Trabzon-Ankaragücü

Mustafa Öğretmenoğlu

VAR'a da bakılıp 4 dakikada attırılan frikikte tehlikeli oyun diye durdurulan pozisyona devam kararı verilmeliydi. Ankaragücülü Orgill düşüyor ve top destek koluna geliyor. Elini nereye kaçırsın. Gol verilmeliydi. Ben böyle pozisyonlarda hep aynı yorumları yaptım. Ankaragücülü Sedat'ın pozisyonu penaltı olamazdı. VAR'a bakıldı oradan da ofsayt kararı çıktı

Alanya-Galatasaray

Alper Ulusoy

Verilen ve verilmeyen faullerde standardı yakalayamadı. Şanssızlığı maçta 40 faulün yapılmasıydı. Devamlı faul yapan oyuncular nedense kart görmüyordu. Kaleci kaptan da olsa çıkan tartışmalarda kalesini terk edip gitmesi sarı kartı gerektirir. Yardımcılar önündeki faulleri göstermeli ve hakemi uyarmalı.

Erzurum-Çaykur Rize

Özgür Yankaya

6 puanlık düşme hattı müsabakasında faul ve kart yanlışları vardı. İptal edilen Erzurumspor'un golüne o alandaki yardımcısıyla beraber gol veren hakem, VAR'a gitti ve dönüşte pozisyonu faul olarak değerlendirdi. Çok hatalı bir karardı. Erzurumsporlu oyuncunun kolları ve ayaklarıyla rakibine bir müdahalesi yoktu. Pozisyon temizdi. Gol verilmeliydi. Egemen'en ceza alanındaki pozisyonu için VAR'a gidilmeliydi.

Akhisar-Başakşehir

Hüseyin Göçek

Başakşehir'in net galibiyetiyle biten müsabaka genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Akhisar'ın attığı golde yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan da onaylandı.

Antalya-Beşiktaş

Bülent Yıldırım

Beşiktaş lehine verilen penaltıda pozisyon yardımcının tam kontrolünde. Hakem kendisi de rahat verebilirdi. VAR'a giderek penaltıyı verdi. Burada kaleci Boffin'e sarı kart atlandı. 4. gol öncesi çok iyi bir avantaj oynattı. Avantaj sonrası sarı kartı atladı. Penaltı tekrar kararı VAR'ın uyarısıyla kural gereği doğruydu. Gecenin enteresan olayı Kagawa'nın 3 dakikada iki golü, bütün dünya spor basının gündemindeydi.

Bursaspor-Konyaspor

Halis Özkahya

Formadan çekilmeyi iyi tespit ettiği penaltı kararı doğruydu. Bursaspor'un attığı golü önce verdi, VAR'daki inceleme sonucunda kaleciye faul nedeniyle iptal etti. Genelde iyi bir yönetim gösterdi.

 

Yazarın Diğer Yazıları