FIFA ve VAR

Önce MHK'nın yeni başkanı Sabri Çelik ve ekibini kutlar, başarılar dilerim. FIFA Futbol Zirvesi nedeniyle İstanbul'a gelen başkan Gianni Infantino VAR için 'Eskiden hakemin suçuydu şimdi VAR'ın suçu diye' cümleler sarf etti. VAR'ı FIFA getirdi. UEFA önce sıcak bakmadı 6 hakemli sistemi destekledi. Şimdi UEFA da döndü ve Şampiyonlar Ligi'nde uygulanıyor. Yalnız baştan beri söylediğim "VAR'a rağmen tartışmalar bitmez, sadece tartışmaları azaltır" sözümün arkasındayım. İnfantino, İstanbul'daki toplantıda kurallarla ilgili bir çalışma yapmadıklarını söylemiş. Oysa el-kol-top buluşmaları, penaltı atışlarında mevcut kuralı hakemlerin doğru uygulamamaları konuları için beklentiler vardı. Ayrıca sık sık meydana gelen sakatlanmalar da kurallarda yazılı olanların hilafına, sakatlanan oyuncu için hakemler de yetkisini kullanmıyor ve topu taca futbolcuların atmasını bekliyor. Bunun için FIFA'ya bu kuralın gözden geçirilmesi için yazdım. Teşekkür ettiler ve bilgilendirileceğim söylendi. İnfantino futboldaki bu kuralları daha net bir şekilde uygulama kararı almalı. Joao Havelange'ın başkanlığında genel sekreter sonra da başkan olan Sepp Blatter birçok kuralı daha işler hale getirmişti. 1960-70 yılları arası Stanley Rous'un başkanlığında İngiliz tutuculuğu nedeniyle kurallara hiç dokunulmamış, kalecilerin maçlardan 15 dakika çalmasını bile görmezden gelmişlerdi. Blatter bu kuralları işler hale getirmişti. Bu nedenle Infantino'nun kurallar ve VAR'la ilgili düzeltilmeye muhtaç bekleyen konulara müdahale etmesi kaçınılmazdır.

 

EY Malatya-Beşiktaş

Cüneyt Çakır

 

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Adem'in Lens'e arkadan yaptığı bilek üstü kramponu, VAR'la kırmızı oldu. VAR'a gitmesine gerek yoktu. Murat'ın Vida'ya sarılıp düşürmesi penaltılıktı ne VAR ne kendisi gördü.

 

 

Akhisar-MKE Ankaragücü

Halis Özkahya

 

6 puanlık maçta Ankaragücü'nün VAR'dan iptal edilen golünde topu elle taşıma vardı. Ankaragücülü Djedje boşuna atılmadı. 1. sarısı doğru değil ama rakibin boğazına sarılması da görülmedi. Uzatmalarda ceza alanlarında Ankaragücülü oyuncunun kolu açık penaltılık durumu, VAR'a gidilmesine rağmen bitime 1 dakika kaldığı için verilmedi.

 

Bursaspor- Çaykur Rize

Halil Umut Meler

 

Genelde iyi bir yönetim gösterdi ancak iki takım oyuncularının kendi kendilerine yaptığı etik olmayan davranışlarını kontrol altına alamadı. Bir maçta sadece rakiplere yapılan hareketler cezalandırılmaz.

 

Fenerbahçe A. Konyaspor

Fırat Aydınus

 

İlk 45 dakikada 3 önemli pozisyonda hata yapıldı. İlkinde Skrtel'in Zuta'ya çift ayakla yaralayıcı tekmesi sarı değil kırmızılıktı. VAR'dan uyarı gelmedi. Zuta'nın Jailson'nun suratına darbesi penaltılıktı VAR'a gidilmesine rağmen verilmedi. Jahovic'in Sadık'ın ayağına basmasında önünde olan yan hakemle konuştu. Sonrasında VAR uyarısıyla kırmızıya dönmesi tartışmaya açıktı.                                                  

 

BB Erzurum-DG Sivasspor

Bülent Yıldırım

 

Lokman'ın çelmeyle düşürülmesine VAR'a gidilmeden de penaltı verilebilirdi. Sivasspor'un beraberlik golündeki ofsaytı Lokman'ın ayağı bozdu. Gol VAR tespitiyle verildi.

 

Trabzonspor-A. Alanyaspor

Suat Arslanboğa

 

Genelde iyi yönetim gösterdi. Ekuba'nın VAR'sız düşürülme kararı doğru. Rodalega gibi bir profesyonelin direkten dönen topa vurulmayacağını bilmesi gerekirdi.

 

İM Kayserispor-Göztepe

Serkan Tokat

 

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Göztepe'nin çizgiyi geçen golünü yardımcı hakem Erdem Bayık verdi kutlarım. 

 

Kasımpaşa-Galatasaray

Ali Palabıyık

 

İyi götürdüğü maçta Diagne'nin Kasımpaşalı Youssef'ın yüzüne arkadan vurması kırmızı kartlıktı. Hakeme kapalıydı, VAR da devreye girmedi. Diagne'nin penaltı beklentisinde devam kararı doğru, Youssef topa vurmuştu. 4. G.Saray golünde avantaj oynatması Palabıyık'ın artısıydı.

 

Antalyaspor-M. Başakşehir

Mete Kalkavan

Maçın başında Arda Turan, taca giden topun kendisinden çıktığını söylemesine rağmen atışı Başakşehir'e kullandırdı. Emre Belözoğlu rakibine dirsek vurdu sarı kartı vermedi. Başka pozisyonda rakibini yere indiren Emre bu kez sarıyı gördü ama kırmızıdan kurtuldu.

Robinho'nun, Nazım'ın ayağına arkadan kramponu kırmızı kartlıktı atladı. VAR da çağırmadı. En enteresanı da Serdar Taşcı ceza alanında Antalyalı Doukara'yı arkadan yere indirdiği pozisyon penaltıydı, hadi hakem görmedi ama VAR'daki Arda Kardeşler de mi görmedi. Kendisine sormak lazım.  

 

Yazarın Diğer Yazıları