Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Millet kulağı çekmedi, kopardı!

Genel seçim havasında geçen yerel seçimlerde seçmen iktidara çok açık bir uyarıda bulundu:

En önemli mesaj;

"Hukuk devletini derhal tesis edin, parlamenter demokratik sisteme geri dönün!" çağrısıydı.

Yalnızca bu değil... Meral Akşener'in "o kulak çekilecek" sloganı öyle karşılık buldu ki millet kulağı çekmedi, koparıp attı adeta...

***

Cumhur İttifakı açısından büyük bir başarısızlık söz konusu... Üstelik bunu ben söylemiyorum. Başarının çıtasını MHP lideri Devlet Bahçeli koymuştu. Bahçeli son seçimlerde Cumhur İttifakı'nın yüzde 52 aldığını, bu oranın altına düşülmesinin başarısızlık olacağını söylemişti.

Dün son rakamlar AKP-MHP koalisyonunun yüzde 49 bandında olduğunu gösteriyordu!

Bu satırları yazdığım sırada yani saat 22:00 itibari ile; Adana, Mersin, Bolu, Bilecik, Antalya, Ardahan, Artvin ve Ankara; Cumhur İttifakı renklerinden, Millet İttifakı rengine bürünen iller oldu.

Önümüzdeki dönem için çok önemli bir siyasi ivmenin çoban ateşleri bu illerde yakıldı!..

İstanbul'da ise Ekrem İmamoğlu ekranların karşısına geçip 10 puan önde olduğunu söylüyor ve Anadolu Ajansı'nı ahlaklı olmaya davet ediyordu. Ajansın açıklamasına göre ise Ekrem İmamoğlu Binali Yıldırım'ın sadece 1.5 puan gerisindeydi.

***

Son sözümü baştan belirteyim; Ekrem İmamoğlu seçmene geçen samimiyeti, büyük enerjisi, hatasız üslubu ile 31 Mart yerel seçimlerinin sonuç ne olursa olsun en büyük kazananı oldu.

Ankara'da Mansur Yavaş anketlerden açık ara çıkınca yapılan tüm iftira yağmuru ve adaylığını önlemeye yönelik devlet gücüne rağmen; Başkent'e Parlamenter Rejim yanlılarının, hukuk, demokrasi ve Cumhuriyet sevdalılarının imzasını attı.

İzmir'de Tunç Soyer şaşırtmadı. Yüksek oy oranı ile CHP'nin kalesinin duvarlarını yükseltti. İzmirlinin Tunç Soyer'den beklentisi büyük...

Muğla'da Dr. Osman Gürün hem kendi partisinden adaylaşamayan ve karşı saflara geçen iki büyük ilçe başkanının, hem bağımsız bir belediye başkanının, hem AKP'nin karşısında tek başına durdu. En ciddi oy bölünmesi Muğla'da yaşanmasına rağmen açık bir farkla seçimleri kazandı. Osman Gürün rantçıların hedefindeki cennet coğrafyanın gönderine ittifak bayrağını çekti.

Aydın'da Özlem Çerçioğlu beklendiği gibi fark attı. Antalya'da Muhittin Böcek sadece seçimi kazanmadı AKP iktidarına en çarpıcı mesajı Antalyalılarla birlikte verdi.

Adana'da Zeydan Karalar kendisine güvenenlerin yüzünü kara çıkarmadı. Adanalılar kendi bağrından çıkan Karalar'a açık farkla kentin anahtarını verdi.

Hatay'da Lütfü Savaş doğru aday olduğunu aldığı farklı sonuçla ispatladı.

Sonuçlar Millet İttifakı'nın hanesine başarı olarak yazılacaktır. Cumhuriyetçi, Atatürkçü, laik, kurucu felsefeye bağlı milyonlar için geleceğe dair büyük umut ortamı doğmuş oldu.

***

Cumhur İttifakı'nın "beka meselesi" seçmende karşılık bulmadı. 

31 Mart yerel seçimlerinde iktidara verilen diğer mesajları özetlemeliyim;

* Toplumu kutuplaştırmaktan vazgeçin.

* Milletin yarısına hakaret etmeyi bırakın.

* Gerginlikten bıktık, sizin gibi düşünmeyenleri terörist ilan etmeyin.

* Ekonomi zorda, tencere kaynamıyor... Muhalefet kendini toparlar ve alternatif olduğuna toplumu ikna ederse ilk genel seçimlerde sizi göndereceğiz.

***

Millet İttifakı açısından önemli mesajlar da vardı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Lideri Meral Akşener Millet İttifakı'nın oluşmasında son derece kritik bir süreç yönettiler. Hem parti tabanlarına ittifakın gereğini anlatmak hem de ülke genelinde belediye başkanlıklarını paylaşmak anlamında özverili ve samimi bir işbirliği yürüttüler.

Birlikte yaptıkları mitinglerin sayısını artırabilseydiler belki sonuca daha büyük katkısı olabilirdi.

Ancak sonuçlar şunu gösteriyor; Millet İttifakı milletin ufkunda umut olmaya devam edecek.

Toplum, Millet İttifakı'ndan ilk seçimlerde ucube Başkanlık sistemine son vermesini ve yerine parlamenter demokratik sistemi geri getirmesini bekliyor...

 

Yazarın Diğer Yazıları