Can, kasap Bearzot'u sahadan nasıl attı?

Sinyor'u kaybettik. Uzun zamandır o çaresiz hastalıkla mücadele ediyordu. Sonunda Hakk'a yürüdü. Bir taraftan çok üzgünüm. Diğer yandan onunla birlikte çalıştığım için gururluyum. En son görüşmemiz birkaç ay önce oğlumun aracılığıyla oldu. Birden yanımda Tamer belirdi ve telefonunu uzattı. Peşinden, Can Bartu, dedi. "Nassın Burhan'cığım" diye söze başladı. "Seni okuyorum, iyi yazıyorsun" diye tamamladı.

Sporumuzun bu ünlü insanıyla bizi birbirimize kaynaştıran ana unsur Amerikan Kolej Basketbolu oldu. Tercüman yıllarında, hemen her konuda sohbet ederdik. Ancak NCAA ayrı değer taşırdı. Hele benim, basketbolun bu dalı için tutkum sayesinde daha fazla yakınlaştık.

North Carolina'nın Amerika şampiyonluğu maçını salondan izlemiş olmam değer oluşturdu. Bartu da her yıl ABD'den Kolej maçlarının kayıtlarını getirtirdi.

Büyük yetenek

Yazdıklarını, gazeteye girmeden önce pek nadir kişiye okuturdu. Bunların belki de ilki bendim. Daha sonraki yıllarda bu görevi oğlumun alması da ilahi bir rastlantıydı. Sonra hastalığı yüzünden ekran konuşmalarıyla yetindi.

"Can Bartu'yla Futbol Gündemi"ni FB TV'de uzun soluklu hâle getirdi. Bir süredir de sağlık nedenleriyle ara verdi. Tesadüfe bakın ki geçtiğimiz pazartesi akşamı yayımlanan bir veda oldu. Perşembeyi cumaya bağlayan saatlerde çekti gitti.

Bearzot'la tartışması

Büyük sporcu ve iki ayrı dalda (futbol-basketbol) millî forma giyen ender kişilikle pek çok anım var. İslam Çupi'ninkilere yakın diyebilirim. Şimdilik bir anısıyla yetineceğim. Bunu kendi ağzından aktaracağım:

"Benim İtalya'ya henüz transfer olduğum günler. Fiorentina'da oynuyorum. İleride İtalya millî takımının her kademesinde görev alacak Enzo Bearzot Torino'da oynuyor ve beni marke ediyordu. Bearzot kasap lakaplı, futbol dünyasının tanıdığı en gaddar isimlerden biriydi. Hemen her pozisyonda bana vuruyordu. Gırtlağıma kadar geldi. Dayanamadım. Taç çizgisi kenarında kramponlarımı yapıştırdım. Gaddar'ı oyun sahasının dışına attım.

Bu işi yaparken ayağımda İstanbul yapımı Dinyakos marka kramponlar vardı.

Seyircinin tepkisini anlatamam. Stadın tamamı ayağa fırladı. Başladılar tezahürata: 'Forza Bartu.' Bearzot da bitiş düdüğüne kadar bir daha yanıma yaklaşamadı. İddia ediyorum bu moralsizlik yüzünden de kısa süre sonra aktif futbolu bıraktı."

Doğruculuğu

Merhumun en önemli özelliği boş konuşan ve gerçekleri çarpıtanlara yüz vermemesiydi. Basketbolculukla başlayan ve sonra futbolla devam eden hayatı hep başarılarla doludur. İnandığı şeylerin başında dostluğu gelirdi.

Sinyor, Avrupa kupası finalinde oynamış ilk Türk futbolcusudur. Fiorentina-Atletico Madrid maçında bu şerefe ulaştı.

Türk Millî takımında da pek çok ilke imza attı. Romanya'da Turgay Şeren'in yerine kaleye geçti. Kambur Ahmet'in (Berman) kendi kalemize attığı golle kaybetmemizi anlatırken hep kahkaha atardı.

Ucundan kenarından aktardıklarımla, Samandıra'daki tesislere "Can Bartu" adının niye verildiğini anladığınızı sanıyorum.

Türkiye'de oynarken Baron lakabı takılan Bartu'nun, İtalya dönüşü bu unvanı değiştirildi: Sinyor. "Bey anlamındaki bu lakabı hiç sevmediğini" bana söylemişti. "Baron daha şıktı. Ama milletin ağzı torba değil ki." diyerek kabullenmişti.

Futbolumuzun büyük maestrosuna rahmet, başta Güler Hanım olmak üzere tüm yakınları ve Fenerbahçe camiasına başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun

***

Yüzmede büyük başarı

Can Bartu'nun kaybıyla mecburen spora döndük. Devam edelim.

Orhan Ayhan'la programında bir ilk yaşadık. Cehaletimize verin, üstat uyarmasa haberimiz olmayacaktı. 21 yaşındaki Bursalı yüzücü Berkay Öğretir, spor tarihimizde çok önemli bir iş yaptı; 100 metre kurbağalamayı 59,4'le tamamladı. Olimpiyat Barajı'nı geçti. Şimdi "Peki Derya Büyükuncu'nun yaptıkları neydi?" diyeceksiniz. Büyükuncu olimpiyatlara hep B Barajı'nı aşıp gitmiştir. Berkay'ınki A Kategorisi.

Söyleşide Orhan Ayhan'ın yüzme tarihi ile ilgili sorularına doğru cevaplar vermesi de Berkay'ın artıları idi. Bütün zamanların en ünlü ismi, Tarzan'ı Johnny Weissmuller'i bildi. Bu Tarzan yıllar sonra Tercüman'ın daveti üzerine Türkiye'ye de geldi.

1972 Münih Olimpiyatları'nın 7 altın madalyayı sporcusu Mark Spitz ile üç olimpiyattan 19 madalya çıkaran  Michael Phelp'i zorlanmadan söyledi.

Gördüğünüz gibi yazılacak çok şey var ama köşemiz bitti. Devamını da sonra aktarırız.

GÜNÜN SÖZÜ

Cesur bir insan tek başına çoğunluktur. Vedat Dalokay

 

Yazarın Diğer Yazıları