El, kol, top buluşmaları

Yine bu hafta, ele, kola gelen toplar için itirazlar hep gündemdeydi. Bu el kol top buluşmalarında yalnızca ülkemizde değil, seyrettiğimiz bir çok ülkede de görüyoruz. Hakemlerin yıllarca yanlış değerlendirmeleri nedeniyle bu pozisyonları hep tartışılmıştır. Bu konu o hale geldi ki, futbolcuların bir çoğu komik bir şekilde kollarını vücudun arkasına bağlayarak toptan korur hale geldiler. Böyle bir futbol oynamaz. Kuralın ruhuna uymayan kararlar, futbolcuları böyle bir önlem almaya sevketmiştir. Halbuki kuralın emri, el ve kolun topla buluşmalarında kasti olması şartını koyar. Elin topa değil, topun ele doğru hareketi dikkate alınır. Bu sütünlarda yıllarca yazdım. El topa ceza, top ele kaza diye. İstisna olarak kollarını açan bir oyuncunun hareketinin içinde kasıt olduğu da bir vakadır. Uzaktan vurulan topta kolunu çekmeye zamanı olmasına rağmen çekmezse cezalandırılır. Bu tür toplarda vurulan mesafe, topun hızı önem kazanmaktadır. Sıçrayan bir oyuncu kollarını vücuduna yapıştırarak hazır olda sıçrayamaz. Bilakis sıçramayı takviye etmek için kolları bir açı teşykil eder. Bu durumlarda kasıt yoktur. Bir koluyla topun üzerine düşerse bunlar kasıt içermez. Ancak kaleye vurulan şutta yahut ara pasında savunma oyuncusu topu geçmesin diye kendini yere atarsa, top çarpsa bile cezalandırılır. Takdir hakkı her hakeme göre değişken olmamalı.

Başakşehir-Göztepe

Suat Arslanboğa

Göztepe golü VAR'dan temiz çıktı. Başakşehir'in attığı 2 gol, VAR'dan ofsayt olarak belirlendi. Maçın hakeminin konuşulmaması, karşılaşmayı iyi yönettiğini gösterir.

Çaykur Rize-Sivasspor

Halis Özkahya

Hakemin değerlendiremediği Rizespor golünde Vedat Muriqi'nin koluyla taşıdığı top, VAR uyarısıyla bakılıp iptal edildi. Sivas kalecisi Tolgahan'ın Umar'a hareketi için VAR'dan bakılmalıydı, penaltılıktı.

Antalya-Erzurum

Fırat Aydınus

Antalyasporlu Mevlut'un attığı golde yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan gol alarak döndü. Erzurumlu Emrah'ın düşürülmesine VAR ile penaltı verildi. 90 dakikanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi.

Fenerbahçe-Trabzon

Cüneyt Çakır

Fenerbahçeli futbolcuların gördüğü kartlar, daha ziyade top kayıpları yaptıktan sonraki ihlallerde meydana gldi. Verilenler doğru, verilmeyenler de vardı. Sadık'ın birinci ve ikinci kartları doğruydu. Fenerbahçe'nin golü öncesi Sosa'nın yaptığı faul netti.

Kayserispor-Alanyaspor

Koray Gencerler

Öncelikle hayatını kaybeden Sural için, hem Alanyaspor hem de futbol camiasına başsağlığı diliyorum. Maçın hakemi Koray Gencerler. genelde iyi bir yönetim gösterdi. Alanyasporlu Cisse'ye yapılan hareket VAR'dan incelenmeliydi.

Bursaspor-Akhisarspor

Serkan Çınar

6 puanlık müsabakada 90 dakikanın genelinde iyiydi, Bursasporlu Lima'nın düşüşünde devam kararı doğruydu. Akhisarlı Manu'nun önemli bir akınında kendisine yapılan faule devam kararı doğru değildi.

Beşiktaş-Ankaragücü

Halil Umut Meler

Hakemin, müsabakanın başlarında kartı hemen göstermemek düşüncesi, ilerleyen dakikalarda verilen ve verilmeyen kartları meydana getirdi. Burak-Kulusic buluşmasında Kulusiç'in arkadan Burak'a yapışması, topun Burak'ın önünde olması nedeniyle belki sarı kartı göstermedi, ancak pozisyon sarı kartlıktı. Burak'ın kaval kemiğine gelen krampon biraz daha sert gelse kemiği kırabilirdi. Sarı değil kırmızı kartlıktı. VAR'la verilen penaltı kararı doğruydu. Penaltının tekrarı için VAR'a gitmesine gerek yoktu.

Malatyaspor-Kasımpaşa

Serkan Tokat

Genelde iyi yönettiği müsabakada Kasımpaşalı Popov'un, Kamara'ya yaptığı penaltılık hareketi değerlendiremedi.

Atiker Konyaspor-Galatasaray

Mete Kalkavan

Müsakanın önemli pozisyonunda, Diagne'nin ceza alanında düşürülmesinde Mete Kalkavan'ın penaltı düdüğüne yardımcı hakemin ofsayt bayrağı kalktı. VAR'dan kritik ofsayt olarak çıktı. Ele çarpmalarda devam kararı doğru. Belhanda ve Ömer Ali'nin ayağa basmaları görülmedi. Tıpkı Nagatomo ve Diagne'nin yüze gelen karamboldeki elleri gibi.

 

Yazarın Diğer Yazıları