Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Cahit Armağan DİLEK

Cahit Armağan DİLEK

Trump S-400 teslim törenine gelecek!

Pazartesi'den sonra bu konular gündeme gelmez, bari biz şimdiden uyaralım.

İstanbul seçimleri bitmedi. Tartışmaların ateşi sönmediği gibi YSK'nın son karar günü olan Pazartesi öncesindeki gelişmeler o gün dananın kuyruğunun kopacağını aslında bilerek koparılacağını gösteriyor.

Seçimi yenileme kararı Türkiye'de milli iradenin tecellisine, hukuka, adalete, YSK'ya, sandığa, demokrasiye olan güveni alt üst edecek, uluslararası alanda güveni sarsacak, bütün bunlarla birlikte ekonomik kriz daha da derinleşecek.

YSK'nın seçimi muhtemel yenileme kararı dağılmış parçalanmış iç cepheyi daha da dağıtacak gibi gözüküyor.

Zaten iktidarın iç politika odaklı dış politikası daha doğrusu politikasızlığı Türkiye'yi açmazlara sürükledi, dayatmalara maruz bıraktı.

Bakın Türkiye İstanbul'la yatıp kalkarken sadece Suriye'de bile neler oldu ve muhtemel seçim yenileme sürecine kafasını gömdüğünde neler olacak.

Trump'ın IŞİD'e karşı zafer ilan edip çekilme kararını açıkladığı 20 Aralık 2018'den buyana PYD/YPG'ye 945 TIR askeri teçhizat ve silah gönderdi. Ve ta Ayn el Arab (Kobani) getirildiği görüldü. Orada IŞİD olmadığına göre artık kime karşı kullanılacaksa!

Daha da vahimi var. ABD'nin sanki koalisyon veriyormuş gibi Suriye kuzeyine İsrail menşeli 'Spike' anti tank-zırhlı füzeleri, Stinger tipinde omuzda taşınan SAM füzelerini getirerek PKK/YPG'ye teslim edildiği iddia ediliyor. Bu füzeler IŞİD'e karşı kullanılmayacağına göre kime karşı kullanılacak?

ABD Kongresi Trump'ın da onayladığı Türkiye S-400 alırsa F-35 uçak transferini durdurma ve silah sistemi satışlarında ambargo, ekonomik yaptırım kararları aldı.

Türkiye'ye "ya S-400 ya F-35 hatta ya NATO ya Rusya" kararı alması dayatıldı. Bu dayatma sadece ABD'den değil NATO ve NATO'nun Almanya gibi Avrupalı üyelerinden de geldi.

Menbic yol haritası kağıt üzerinde kaldı. TSK ve ÖSO değil sınır hattında devriye dolaşmayı Menbic operasyonundan da vazgeçti. Nereden çıkardım dersiniz? MSB'nin hafta içindeki brifinginde ABD'nin Suriye'den çekilmesi tamamlanıncaya kadar Menbic yol haritasının tamamlanacağını söylendi! Tam da ölme eşeğim ölme durumu! ABD'nin Suriye'den çekilmeyeceği açığa çıktığına göre yol ne Menbic yol haritası tamamlanacak ne de Menbic operasyonu olacak.

Fırat'ın doğusunu tamamen ele geçiren PKK/YPG'nın yeni hedefi Afrin'in kurtarılması. Bunun için de ABD'den destek istedi, aksi halde esir aldığı IŞİD'lileri bırakmakla tehdit etti. Afrin'de PKK/YPG'nin saldırıları oldukça arttı. Şu gerçeği görelim; Afrin Türkiye'nin başına yeni bir terör çıbanbaşı oluyor.

İdlib mutabakatı fiilen çöktü. Rusya Türkiye'nin başarısız olduğunu ve İdlib'in tamamen Nusra-HTŞ kontrolüne geçtiğini söylüyor. Putin'in deyimiyle kapsamlı bir operasyon için zaman uygun değil ama Rusya ve Suriye sözde tampon bölgede yoğun operasyon yapıyor. Türk gözlem noktaları bile ateşe maruz kalıyor. 140 bin kişi rejim kontrolündeki bölgelere göçtü bile. 120 bin kişinin Türk sınırına dayandığı söyleniyor. Kapsamlı operasyon her an gelebilir.

Fırat'ın doğusunda güvenli bölge tam Arap saçına döndü. ABD tarafı aslında net; PYD/YPG'nin korunacağı, Türk askerinin sınırın diğer tarafına geçmediği ama sınır güvenliğinin sağlandığı yani sınır hattından Türk tarafına saldırının olmayacağı bir ortam olacağını söylüyorlar. Türkiye ise sürekli olarak güvenli bölge bizim kontrolümüzde olacak, PKK/YPG bölgeden çıkarılacak diyor. Ama eli güçlü olan ABD.

Güvenli bölgeyle ilgili Çavuşoğlu "Tamamen her konuda mutabık olduğumuz söylenemez. Yakınlaşma olduğunu söyleyebiliriz." dedi. ABD'li büyükelçi Jeffrey PYD'den sembolik sayıda Türk askerinin Suriye tarafına geçmesinin (ki bu olursa sınır hattında kurulan ABD gözlem noktalarında bulunacaklar) kabul edilmesi karşılığında güvenli bölgenin koalisyon kontrolünde olmasını, sınır hattına da Arap aşiretlerden ve Suriyeli Peşmergelerden birliklerin yerleştirilmesini önermiş. Bu durumda YPG Türkiye'nin görüş alanından birkaç km güneye uzaklaşacak. Kim kime yaklaştı dersiniz!

YPG bu öneriye Türkiye'nin Afrin'den çekilmesi şartını koşmuş. Bu olmayacağına göre ABD sanki Türkiye taviz verilmiş algısı yaratmak için sembolik sayıda Türk askerinin sınırının hemen öbür tarafında gözlem noktalarına geçmesine YPG'yi razı edebilir. Bu da Tük kamuoyuna yakınlaşma ve mutabakat olarak satılır! Yerseniz.

Tam da bu süreçte Trump'ın Türkiye ziyareti zorla gündeme sokuluyor. İktidar tarafı pek heyecanlı. Trump bizi seviyor destekliyor algısı yaratılıyor. Ah bir bilseler Trump'ın gücünün sınırlı olduğunu, denge-fren mekanizmasının Trump'ı tuttuğunu.

Yukarıda saydığımız birçok kriz konusu, tehdit, şantaj, ekonominizi mahvederiz twiti varken, Trump'ın ziyaretiyle bunları çözülebileceğini düşünmek hayal ötesi.

Trump'ın Temmuz'da gelecek deniyor. S-400'lerin de Temmuz'da teslim edileceği söyleniyor. Bu konu ABD'de espri konusu olmuş durumda: Trump S-400'lerin teslim törenine katılmaya geliyor! Yani olmayacak duaya amin demek gibi bir şey. Halbuki Trump gelecekse Türkiye ABD gemisine iyice yerleşmiş demektir.

 

Yazarın Diğer Yazıları