Yağma Hasan'ın böreği…

AKP belediyeleri 17 yıldır "yağma Hasan'ın böreği" deyimine uygun yönetiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesindeki bankamatik memurları, 3 binden fazla makam aracının kaybı, Erdoğan ailesinin vakıfları başta ticari kuruluşların ve cemaatlerin vakıflarına yapılan bağışlar, hafriyat gelirleri, İspark gelirleri "Yağma Hasan böreği" durumunda.

AKP İstanbul'u kaybetmeyi herhalde, "yağmalar ortaya çıkacak" korkusu ile göze alamadı.

YSK'nın 7 üyesine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini yeniletme kararı aldırdı.

İmamoğlu'nun mazbatası da açık söyleyeyim çalındı.

 

Binali Yıldırım CNN Türk canlı yayınında, Ahmet Hakan'a elindeki kartı gösterip, "çaldılar" lafını savunmaya çalıştı ama yılların Hakan'ı yer mi? Soruyu gediğine koydu.

"Çalındığını söylediğiniz bu oylar yeniden sayıldığında düzeltilmedi mi?

Yıldırım utanmadan, "evet düzeltildi" diye itiraf etmek zorunda kalıyor.

Ve Yıldırım, ilçe seçim kuruluna sandık görevlileri atasın diye sandık görevli sayısının iki misli isim olan listeyi verenlerin de kaymakamlar olduğunu itiraf ediyor…

Hatırladınız değil mi yazmıştım bu işin sorumlusunun Cumhurbaşkanı tarafından atanan kaymakamlar olduğunu.

"Ya kaybedersem, seçimi nasıl iptal ettiririm?" düşüncesi ile kurulan kumpas bu mudur?

İlçe seçim kurulu tarafından haklarında soruşturma açılan o sandık görevlileri savunmalarında bunları söylemeyecekler mi?

 

Güzel Ankara

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde AKP üyelerinin belediye şirketlerine egemen olma isteği ve ısrarı hala sürüyor.

AKP Grup Başkan Vekili Mümin Altunışık, belediye şirketlerinin yönetim kurullarını atama dâhil, kontrolünün belediye meclisine verilmesi için yine önerge verdi.

Bu şirketlerde ne var ki AKP'lilerin bu kadar çok iştahını kabartıyor?

Hemen söyleyeyim bu şirketler Ankara Büyükşehir Belediye bütçesinden aldıkları paralar ile belediye hizmetlerinin ihalelerini yandaş şirketlere yapıyorlardı.

AKP'liler bu "şirket + ihale" yöntemlerinin Yavaş döneminde de devam etmesi için ısrarla önerge veriyorlar meclis toplantılarında.

Başkan Yavaş son meclis toplantısında da, önergeyi gündeme almayınca tartışma çıktı.

Altunışık, önergenin gündeme alınmamasının hukuka aykırı olduğunu savunarak, "5393 sayılı kanun gereğince bu önergeyi gündeme almama hakkınız yok. Eğer kararı beğenmezseniz 7 gün içerisinde reddedebilirsiniz" dedi.

 

"Benim hukuki görüşümdür"

Mansur Yavaş ise, Altunışık'ın sözlerine şöyle yanıt verdi:

"Belediye başkanı Anayasa gereğince yetkisini ortadan kaldıracak önergeleri kabul etmemelidir. Bu benim hukuki görüşümdür. Cumhuriyet Savcılığı'na şikâyet ettiniz. Türkiye'de en çabuk Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikâyet edilen ve müfettiş getirilen belediye başkanı oldum."

Yavaş, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın şikâyet ile ilgili kararını okuduktan sonra önergenin gündeme alınmasını tekrar reddederek, "Ben bu önergeyi işleme almıyorum, siz isterseniz dava açacaksınız, ben kendi yetkimi gasp ettirmem size" diyerek oturumu kapattı.

Eğer Yavaş kabul eder şirketlerin yönetim ve icraatları için AKP'lilerin atanmasına onay verirse olacak olan şudur.

Ankara Büyükşehir Belediyesi bütçesinden parayı belediye şirketlerine aktaracak, AKP'liler 25 yıldır olduğu gibi yandaş şirketlere belediye işlerini ihale edecekler.

Hafriyat, otopark, güvenlik, park bahçe bakımı, ağaç bitki ihaleleri, araç kiralamaları daha neler neler…

Peki, Mansur Başkan'a bir önerim var.

Madem tüm ihalelerin Ankara Büyükşehir Belediye Encümeni tarafından doğrudan yapılma yetkisi var şirketlerin yönetimlerini AKP'lilere ver ama…

Ama ne para ver, ne de ihale yapma yetkisi ver.

 

"Hadi bakalım bu şirketlerin işçi ücretlerini siz ödeyin" deyiver. Bakalım bu kadar ısrarla şirketlerin yönetimlerini isteyecekler mi?

Değerli okurlarım ders kitaplarında "Yağma Hasan'ın Böreği" şöyle tanımlanıyor:

"Hakkı olanın da olmayanın da kolayca faydalandığı, sahipsiz hiç kimsenin korumadığı mal mülk…

Hiç kimse hak etmediği bir şeye el sürmemelidir. Alın teriyle sağlanan kazanç kutsaldır. Kısa yoldan zengin olmak isteyen köşe dönücüler hak hukuk tanımazlar. Bunlar emek ve alın teri hırsızlarıdır."

AKP'liler bu derste yok muydular?

 

Yazarın Diğer Yazıları