Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Spor aleti(!)

Beyzbol, Amerikan orta sınıf ve özellikle beyaz kesimin kültüründe çok önemlidir. Hani klasik Holywood klişesidir, hafta sonu çocuğuyla beyzbol antrenmanı yapan beyaz yakalı, beyaz Amerikalı baba... Antrenman sözü veren babası işten gelmeyince somurtan sarışın çocuk...

Obama'nın beyzbol sopalı pozunu hatırlayın... Hem maskülenliğinin, hem ten renginden bağımsız, "Beyaz Amerikalı"lığının bir gösterisiydi. Amerikan sopasıydı o.

***

Türkiye'de beyzbol pek tutmadı. Çoğumuz nasıl oynanır bilmeyiz bile.

Fakat tutan bir şey var, beyzbol sopası...

Öğrendiğime göre, vaktiyle Türk pazarında beyzbol sopasının bol sattığını belirleyen Amerikalı girişimciler, bu işin üzerine gitmek istemişler. Fakat satış rakamlarına bakmışlar ki, bir tuhaflık: Sopa satılıyor, top satılmıyor. Halbuki bu oyun sopa kadar, topla oynanır. Sonra gerçeği anlamışlar, Türkler beyzbol sopasını spor için değil, arabaya koymak için alıyorlar. Polis sorarsa, basit bir spor aleti... Zaten planlı suikast teşebbüsleri de, basit bir trafik kavgasıydı denince normalleşmiyor mu?

Türk zekasının bulduğu yeni kullanım alanlarında, bizim kültürümüzde yeri çok ayrı, beyzbol sopasının...

***

Sadece Türkiye'de değil gerçi. Birçok Ortadoğu ülkesinde beyzbol sopası satılıyor. Hiçbiri spor için değil...

Duydum ki, malum kesimin pek sevdiği kırmızı noktalı "shop"larda, "beyzbol türü" denen bir oyuncak da varmış... Sodom'dan yadigar geleneklerinde, ritüellerde yer bulan bir kültürel motifmiş... Sopayı kavradıkça tek kurdukları fantezi, gazetecinin kafasına indirmek değilse, demek...

***

Bir zamanlar Batı'nın ahlakını değil, fennini alacağız derdik. İşte beyzbol sopasının hikayesi, Batı'nın fennini almaktır. Asıl işlevi bir spor aleti olmak olan eşya, Ortadoğu ahlakıyla birleşince, gazetecilerin kafasına iniveriyor. Ahlak yoksa fen, ancak kurnazlığa, hırsızlığa, suikaste alet oluyor.

Siyasal İslamcıların sembol ettikleri sarığın, fesin yerini ne zaman ters dönmüş beyzbol şapkaları alacak, onu merak ediyorum ben. Sadece sopayla olmaz, fenni aldın mı tam almak lazım azizim, değil mi ya?

 

Yazarın Diğer Yazıları