İtiraz hastalığı müzminleşti

Şampiyonluk düğümünün çözüldüğü Galatasaray-Başakşehir derbisinde de gördük. Yedek kulübeleri her ne kadar 4. hakemin kontrolünde olsa da hakemin çaldığı, yahut onlarca çalmadığı düdük sonrası topluca yerlerinden fırlayıp şiddetle itiraz ediyorlar. Bu durum 90 dakikada bir kere değil, defalarca tekrarlanıyor. Çoğu zaman bir yaptırım uygulanmıyor. FIFA'nın yeni kararları ile 1 Haziran'dan itibaren durum değişecek. Yedek kulübesindeki futbolculara hakemler zaten sarı veya kırmızı kart gösteriyorlardı. Yeni uygulamayla teknik adamlara da sarı ve kırmızı kart gösterilecek. Bir başka husus da toplu itirazlar. FIFA'nın önerisi, en önde gelen futbolcuya kart gösterilmeli. Bu hususu hakemler çözecek. Ancak itirazların bu kadar artması futbolu çirkinleştiriyor. Hakemlerin yeni sezonda tavizkar davranmamaları bu çirkinliği önler. Bir başka konu, sakatlanmış gibi davranıp yere yatan futbolcular. Skoru korumak, takımı dinlendirmek gibi düşüncelerle yapılan bu tatsız görüntüler, oyunun sık sık kesilmesine yol açıyor. Gelen yabancı futbolcular da buna çabuk adapte oluyor. Bunlara aldatmaları da ilave edebiliriz. Düşürülmeyen ancak ceza alanında düşen oyuncular, sanki yüzlerine vurulmuş gibi yüzünü tutan, rakibe kart göstermek isteyen oyuncular. Bunlara kart çıkmazsa bu aldatmalar sürecektir. FIFA önceleri bu aldatmaları sadece ceza alanı içinde sınırlandırmıştı. Ancak sonradan sahanın her yerinde, bu aldatmalara sarı kart gösterilmesini kurala ilave etti. Hakemler, devre sonuna ve maç sonuna yaptığı ilaveleri, ekstra bir durum olmadıkça zamanında bitirmeli. Görüyorum ki kafalarına göre ekstra ilaveler koyuyorlar. Bu ileride başlarına iş açabilir.

Kasımpaşa-Atiker Konya

Koray Gencerler

İki takım futbolcuları da sadece futbol oynama niyetinde olunca hakemin işi de kolaylaşıyor. Bu yüzden zorlanmadı ve iyi bir yönetim gösterdi.

Antalya-EY Malatya

Arda Kardeşler

Antalya'nın net kazandığı maçta yönetimi geçer not alır. Evkur Yeni Malatyalı Bifouma'ya iki sarıdan kırmızı doğru bir karar. Yalnız ihtar yazma işi çok çabuk yapılmalı.

Trabzon-Beşiktaş

Fırat Aydınus

Topun el ve kola çarpmalarında devam kararları doğruydu. Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Pereira'nın, Quaresma'nın ayağına basışı kartlıktı, görülmedi.

Akhisar-İM Kayseri

Kaan Numanoğlu

Akhisarspor daha önce küme düştüğü için, İstikbal Mobilya Kayserispor ile oynadığı karşılaşma, hakemi zorlayan bir müsabaka olmadı. O da iyi bir yönetim gösterdi.

A. Alanya-Çaykur Rize

Zorbay Küçük

Çaykur Rize lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Rize'nin golü VAR'la iptal edildi. Aytemiz Alanyasporlu Ozan Tufan için VAR'dan kırmızı değil, sarı kart çıktı. Hakem başarılıydı.

Bursa-Göztepe

Mete Kalkavan

Birinci Göztepe golü VAR'dan ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Göztepeli Halil'in golünde VAR'dan ofsayt çıktı ancak ofsayt çizgisi tartışmalıydı. Göztepe lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Aytaç'ın düşürüldüğü pozisyon VAR'dan incelenmeliydi. Bunun dışında bu kritik müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

Galatasaray-M. Başakşehir

Cüneyt Çakır

Bir derbi atmosferine uygun, kart göstermek yerine ikaz müessesini serinkanlı bir şekilde uygulama düşüncesi doğruydu. Galatasaray'ın Medipol Başakşehir'e attığı ve VAR'la iptal edilen birinci golüne, Diagne'nin koluyla top buluşması sebep oldu. Belhanda taklalarını boşuna attı. Çünkü VAR'dan ofsayt çıktı. Sayılan ikinci golde, top rakipten geldiği için ofsaytla değerlendirilmedi.

Ankaragücü-DG Sivas

Hüseyin Göçek

MKE Ankaragücü için çok önemli olan Demir Grup Sivasspor maçını iyi yönetti. Üçüncü Ankaragücü golü VAR'dan onaylandığında, teknik direktör Mustafa Kaplan'ın sevinç gözyaşlarına tanık olduk.

BB Erzurum-Fenerbahçe

Suat Arslanboğa

Bazı faul ve kartlarda hataları vardı. Soldado'nun düşürülmesi VAR'dan penaltı olarak çıktı. Yalnız penaltının 3 dakika sonra verilmesi tartışılır.

Yazarın Diğer Yazıları