İmamoğlu 2 puan önde

31 Mart seçim sonuçlarının Anadolu Ajansı tarafından açıklanması konusunda yaşanan tartışmadan sonra CHP sürpriz bir anlaşma yapıyor. Efsane ANKA Haber Ajansı, 23 Haziran Seçim sonuçlarını isteyen televizyonlara vermek için 80 kişilik ekip kurdu.

Altan Öymen tarafından 1972 yılında kurulan ANKA Haber Ajansında çalışan bazı ünlü gazeteciler şöyle:

Uluç Gürkan, Uğur Mumcu, Müşerref Hekimoğlu, Veli Özdemir, Teoman Erel, Füsun Özbilgen, Ergin Konuksever, Ahmet Tan, Yazgülü Aldoğan, Varlık Özmenek, Ahmet Abakay, Gül Önet, Kuvvet Başarır, Oktay Kurtböke, Mustafa Sönmez, Nuri Çolakoğlu, Dinç Tayanç, Fikret Bila, Derya Sazak, Zafer Mutlu, Ayşegül Dora, Ragıp Duran, Metin Aksoy, Murat Çelik...

ANKA Haber Ajansı isteyen televizyona 23 Haziran seçim sonuçlarını iktidar baskısı olmadan YSK verilerine dayanarak televizyonlar, radyolar ve yazılı basın aracılığı ile kamuoyuna sunacak.

23 Haziran seçiminde kime oy verirsiniz?

15 Mayıs- 20 Mayıs 2019 tarihleri arasında 23 Haziran Seçimleri Araştırması üst başlığı ile MAK Danışmanlık tarafından İstanbul genelinde 1. Bölgede 4.220 kişi, 2. Bölgede 3.170 kişi, 3. Bölgede 3.610 kişi olmak üzere toplamda 11 bin İstanbullu ile yüz yüze görüşmelerle anket yapıldı.

Mehmet Ali Kulat'ın deneyimi ve titizliği ile hazırlanan bu anket gösteriyor ki, 23 Haziran'da yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini Millet İttifakı'nın CHP'li adayı Ekrem İmamoğlu yine yeniden kazanacak.

Cumhur İttifakı'nın AKP'li adayı Binali Yıldırım ise yine kaybedecek.

İmamoğlu ve Yıldırım arasındaki oy oranlarına bakmadan önce anketin önemli bir sonucunu da aktarayım.

"Yarın Genel Seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" şeklindeki soruya İstanbullular şu yanıtı verdiler:

AK Parti % 36, CHP % 25, HDP % 10, MHP % 7, İYİ Parti % 7, SAADET % 1, kararsız ise % 12.

Kararsız oranlarındaki bu yüksek oranda seçmenin 24 Haziran sonuçlarını sorgulama eğilimini göstermesi bakımından ilginç.

Anket değerlendirmesinde, "Kaldı ki; 24 Haziran sonrası oluşan ittifakların birbirlerini kabullenme oranlarını ilk kez bu seçimde test edilebilmiştir.

İttifaklar içinde Millet İttifakının önemli oranda ittifaka sadakati gözlemlenirken, Cumhur İttifakında hem MHP de gerekli destek yeterince gelmemiş hem de MHP ile kurulan ittifak ve bu ittifakın dili Kürt seçmeni ya sandığa gitmeme ya da CHP adayı Ekrem İmamoğlu'na kanalize etmiştir.

Dolayısıyla bu süreçte oluşan ittifaklar ve karşı bloklaşmalar İstanbul da yerel seçimin kaderini şekillendirmiştir" görüşüne yer verildi.

31 Martta oy kullanmayan seçmen niçin oy kullanmadı? sorusuna; % 17 oranındaki seçmenin % 50'lik bölümü politika dışı şahsi, ailevi, sağlık gibi nedenlerle oy kullanmadığını ifade ediyor. % 10'luk seçmen kitlesi oy versem de bir şey değişmiyor nasılsa diyor.

***

Ekrem İmamoğlu, çok tartışılan seçim süreci sonrasında YSK tarafından mazbatası alınmadan çok kısa belediye başkanlığında uyguladığı icraat ve söylemlerle seçimde aldığı oydan daha fazla olumlu algıya sahip olmuş durumda.

İstanbulluların % 45'i olumlu % 8'i ise İmamoğlu'nu çok olumlu buluyor.

Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın imajı konusunda % 38 olumlu, % 12 çok olumlu olduğunu düşünüyor.

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde hile / usulsüzlük yapıldığını düşünüyor musunuz?" sorusuna yandaş medyanın yoğun propagandasına rağmen % 49 hayır düşünmüyorum, % 43 evet düşünüyorum diye yanıt verdi.

YSK'nın İstanbul seçimlerini iptal etmesini / seçimin tekrarlanma kararını % 47 doğru bulmuyor, % 43 ise doğru buluyor.

İstanbul seçmeni, seçimin tekrarlanması durumunda tercihinin değişmeyeceğini % 79 değişmez, % 13 evet değişebilir, % 8 ise kararsız olarak söylüyor.

Değerli okurlarım,

İşte şimdi şu önemli soruya geldik.

23 Haziran'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde oyunuzu hangi adaya vereceksiniz?

Büyükşehir Belediye Başkanlığına yönelik araştırmada seçmenin kararsız oranı %7'dir

Millet İttifakı'nın CHP'li adayı Ekrem İmamoğlu'na % 50.3, Cumhur İttifakı'nın AKP'li adayına yüzde % 48.2, Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar'ın binde 5 oranında oy alacağı ortaya çıktı.

Demek ki Ankara'da olduğu gibi İstanbul'da da hak yerini bulacak Ekrem İmamoğlu yeniden seçilecek.

Tabi YSK izin verirse...

 

Yazarın Diğer Yazıları