Biten sezonda hakemler ve VAR

Futbol'da 2018-2019 Lefter Küçükandonyadis Sezonu eğrisiyle doğrusuyla sona erdi. Genelde hakem hatalarının yaşandığı sezonda, iyi yönetilmiş müsabakalar olsa da hakem tartışması olmayan hafta sayısı bir elin 5 parmağı kadar azdı. Geride kalan sezonun başında VAR sistemine geçilirken, yıl boyu ortalığı kasıp kavuran hakem ve VAR hatları giden Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK), bu sezon bu sistemin uygulanacağını bilmesine rağmen, sezon öncesi gereken tedbiri yeterince almadığını açıkca ortaya koydu. Açıkça söylemek gerekirse ne VAR eğitimleri yeterliydi ne de hakem kadroları yeterli sayıdaydı. Yeni göreve gelen Sabri Çelik başkanlığındaki MHK, VAR ve hakem eğitimlerini yeterli bulmayınca ilk işi olarak 18 Şubat 2019'da UEFA Hakem Kurulu Üyesi Jaap Uilenberg ile MHK Danışmanı ve eğitimci olarak göreve getirdi. Ancak eğitimler temelde yeterli değildi. Bu yüzden beklenen şekilde bir düzelme görülmedi. Zaten kısa sürede de meyvesini vermesi mümkün değildi. Örneğin FIFA'nın en iyi VAR eğitimcisi faal FIFA hakemi Makaldeyse bile başarısını dört yıldır üst düzeyde eğitim veren  Hollanda federasyonuna borçludur. Ülke futbolunda MHK'ların en aktif zamanı haziran, temmuz ve biraz da ağustos ayıdır.

Bu nedenle göreve gelecek olan yeni federasyon ve MHK, yeni sezon için bu eğitimlerini önce hakemlik, sonra VAR sistemin düzeyinde en iyi şekilde hazırlanmalı. Sezon başında VAR'ın gelmesiyle hataların önemli şekilde azalacağı kanaati hakimken maalesef bu önemli teknoleji bizde hakem ve VAR'daki hakem hataları nedeniyle beklentilerden çok uzak kaldı. Bir başka yönüyle sahadaki hakemler VAR nedeniyle önemli kararları VAR'a bırakmak eğilimine girmeleriyle başarıyı düşürdü. FIFA'nın hakemlere önerisi VAR yokmuş gibi müsabakaları düşünmeleri ancak kritik pozisyonlarda VAR'ı hatırlamak gereğini vurgulamıştır.

Gelecek sezon hakemlerin doğru uygulamalarıyla el-kol top buluşması kararları, İFAS'ın yeni kararı nedeniyle umacı olmaktan çıkar diye düşünüyorum. Hakemler kart uygulamalarında bu yıl standartı yakalayamadılar. Neredeyse birinin ak dediğine diğeri kara dedi. Yani birinin sarı kart gördüğü pozisyonu, diğeri kartsız hatta hiç değerlendirmedi. Zaten kırmızı kartları VAR hallediyor. Ayrıca sezon başından itibaren futbolumuzda kangren haline gelen itiraz hastalığından Türk futbolunu kurtaramadılar. Gelecek sezon için disiplin uygulamalarında duygusallığa yer olmamalı. Hakemler ve futbolcularla, futbolcular hakemlerle gereksiz yere devamlı konuşmalı.

Onların yerine sahada kartlar ve düdük konuşmalı. Sertliği ve zaman kaybını önlemek, topun oyunda kaldığı süreyi artırmak hakem başarısıyla olur.  VAR'la ceza alanları, cezasızlık alanı olmaktan kurtarılmalı. Eğitimlerle bu hatalar en çok yapıldığı bölümlere odaklanılmalı. Yeni sezona girerken çok iyi hazırlanmış bir hakem kadrosuyla lige iyi bir başlangıç yapılması temennimizdir.

 

Yazarın Diğer Yazıları