Neresinden tutsak elimizde kalıyor

Hükümetin Türk-İş'e yaptığı teklifin özeti, emekliye verilen zamdan farksız. "İlaveten 60 lira." Hani eski yazlık sinemalardaki anonslar gibi "ilaveten renkli miki."

Bu öneri kesinlikle Grev Çağrısı. Bunun ilk sinyalini de konfederasyon genel başkanı verdi; "Ortada müzakere edecek bir şey görmüyoruz."

İktidar, Yeniçeri isyanlarındaki taktiği uygular hâle geldi. Kelle vere vere 2023'ü getirmeye çalışacaklar. Ancak kurbanlar gerçekten "küçük rütbeliler." Mesela Merkez Bankası Başkanı.

Sizlere sormak istiyorum, onun yerine Hazine ve Maliye Bakanı azledilse daha uygun olmaz mıydı? Kaldı ki bu zatı muhteremin başında bulunduğu hazine "tamtakır, kuru bakır" hâle geldi. Son olarak ihtiyat akçeleri de tırtıklanmaya başlandı.

Yeni tutku yarışmalar

Bu ortamda, hükümet ortağı Devlet Bahçeli'ye dikkat edin. Kürsüde yaptığı esprilere iyi bakın. Bilgi yarışmalarını iyi seyrettiği anlaşılıyor.

Müge Anlı'nın sunuculuğunu yaptığından saçma sapan bir soruyu kendi grubunda sordu. Anlaşılan seyredilecek dizi kalmadı.

Vatandaşın gerçeği

Yardım alarak da olsa bu haftaki Salı Pazarı'na da gittim. Amacım bildiğiniz gibi. Sonuçları önce Hüseyin Movit'le paylaştım. Şimdi de sizlere aktaracağım.

Önce geçen yılınkileri, sonra bu haftakileri yazacağım:

Hıyar: 1,00/2,50

Domates: 1,00/2,20

Şeftali: 2,50/5,50

Kiraz: 4,50/10,00

Fasulye: 3,00/5,00

Barbunya: 3,30/10,00

Bamya: 12,00/20,00

Sarımsak: 12,00/20,00

Mısır: 0,50/2,00

Bu fiyatlar yenecek gibi olanlardan çıkarıldı. Bütün bu artışlara rağmen, maaşlara yapılan zammı biliyorsunuz.

Unutmadan "gezen tavuk yumurtası"nı da ilave edeyim; 70 kuruş. Bu da geçen seneye göre yüzde 50 artış demek. Yani 30'luk karton koli 21,00 lira. Gözlemlediğim kadarıyla alıcılar tek tüktü. Irak alımı durdurduğundan Migros'ta 8,95, BİM'de 9,95'e satılıyor. Bunu da yazabildiğimize göre anlayın ne kadar doğrucu olduğumuzu...

***

Önemli kitaplar

Bizim Ahmet Yabuloğlu kitap tanıtımlarını iyi beceriyor. Tek başına, kimi gazetelerin özel ilavelerine tur bindiriyor. Yine de bu konuya girmek durumunda kaldım. Eski dostlar ve değerli uzmanları kırmamak mecburiyetindeyim.

Bir değerli isim Prof. Dr. Hikmet Özdemir'i Türk Medya yıllarımda tanıdım. Yurt içi ve dışında hazırladığı pek çok araştırma ve incelemesini benimle paylaştı. "Türkiye'nin Yönetim Yapısı"ndan "Turgut Özal Biyografisi"ne kadar pek çok çalışması mevcut.

 

Yeni belgesel

Ulu Önder için hazırladığı kitapları var. Bunlara son olarak "Savaşta ve Barışta Kemal Atatürk"ü ekledi. Özdemir, ölümsüz lider için derleme yaptı. Tamamen tanıkların ifadeleriyle bugüne kadar yayımlanan bütün belgelerden oluşmakta.

İstiklal Savaşı'ndan, dil inkılabına kadar her şey en ince ayrıntılarıyla mevcut. Doğan Kitap etiketini taşıyan tam 688 sayfalık çalışmayı herkese tavsiye ediyorum. Benim önemli günlerde yapacağım alıntıları beklemeyin. Mutlaka sahiplenip okuyun.

***

BAHRİYE

Sağ olsun Elfin Tataroğlu son kitabı Bahriye'yi aylar önce yolladı. Küçük bir yanlışlık sonucu elime geç ulaştı. Sonra bir yakınım kaptı, götürdü. Epey gecikmeden sonra nihayet okuma imkânı buldum.

Tataroğlu'nun ekranlarda gördüğünüz müthiş hitabetinin kalemine de yansıdığını anladım. "Aydınlanma Yolunda Bir Ömür"ün bombalı suikastla sona erişi bu kadar mı güzel anlatılır.

Anlayacağınız Bahriye Üçok'un hayatı bir roman tadında.

İçinde siyasi tarihimizin önemli bölümleri de var. Burada bir kişiyi daha kutlamak istiyorum. Efe Aslan'ı. Elfin Hanım, ithafını oğluna yapmakta.

Son notum ise Kemal Kılıçdaroğlu'na. Böylesi bir değere yani Elfin Tataroğlu'na ne zaman görev verecek merakla bekliyorum...

***

Eyüp'teki hurma ağacı

Sabri Atalay'ın yazdıkları beni 60 yıl önceye götürdü:

"Burhan abi merhaba,

Pazar yazınızda bahsettiğiniz Trabzon hurması için bir nokta atışı da ben yapayım. İskele Sokak'taki Eyüp Postanesinin bahçesinde de bir tane hurma ağacı var. Çocukluğumda hurmalar daha olmadan ağzımızı bura bura çok yedik. Saygılar."

...

BULUŞACAĞIZ: a Spor yorumcusu ve Fotomaç gazetesi yazarı Haldun Domaç kardeşimden aldığım güzel nota teşekkür ederim. Hüseyin Movit'le Makam-ı Balat'ta buluşma çağrısına, "Bir gün mutlaka" diyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

Cebi delik yolcu, hırsıza pabuç bırakmaz. Juvenalis

 

 

Yazarın Diğer Yazıları