Enflasyon yüzde 5.01 imiş Erdoğan ne zam aldı?

Türk İş Başkanı Ergün Atalay, FOX TV'de resmen açıkladı. Erdoğan iktidarı Türk-İş de işçileri kandırmış. Enflasyon yüzde 5.01 imiş…

İlker Karagöz sordu: "Siz yüzde 5.01'e inandınız mı?"

Atalay, "Hayır inanmadım" diye yanıt verdi.

Erdoğan hükümetinin kamu işçilerine yaptığı yıllık zam oranı yüzde 12, emeklilere yüzde 16 ama Erdoğan'ın kendi maaşına yaptığı zam oranı ise yüzde 26.

TÜRK-İŞ demişken başkanı Ergün Atalay'ın televizyon canlı yayınlarında iktidara karşı "grev" tehditleri yaparak kamu işçilerine istediği zamları hatırlatayım:

"Türk-İş, en düşük ücretlerin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk 6 ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda enflasyon artı 3 puan refah artışı."

Meğer Ergün Atalay, işçileri de medyayı da kandırmak için bu sözleri söylüyormuş.

Atalay, önündeki mikrofonu kapatarak ancak TV mikrofonlarının açık olduğunu unutarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a şunları söyledi:

"Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle…"

Vay pozcu vay…

Vay hükümet yanlısı sarı sendikacı vay…

"Uzasa işi karıştıracağız" diyor hadi canım sende…

% 15 zam isteyip % 8 zamma imza atmak işçileri enflasyon altında ezilmeye mahkum etmektir.

Değerli okurlarım,

Bir yanda sarı sendikalar bir yanda Erdoğan Hükümeti, işçileri, memurları ve emeklileri enflasyon altında yaşamaya işte bu zihniyet ile mahkum ediyorlar.

Diğer yanda CHP'li belediyeler 31 Mart ve 23 Haziran'da kazandıkları belediyelerde yolsuzlukları, savurganlıkları, yandaşları zengin etme politikalarını bıraktılar ve yaptıkları tasarruflar ile işçi ve memurlarına insanca hakça yaşama olanakları sağlamaya başladılar.

AKP iktidarı ile CHP'nin yerel yönetim iktidarı arasında böyle büyük bir fark yaşanmaya başlandı…

İŞTE ÖRNEKLER

İşçi, memur ve emekli maaş zamları iktidarları yıpratan, çökerten ve muhalefeti güçlendiren en önemli unsurların başında gelir.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin asgari ücreti 2 bin lira, CHP'li belediyelerin asgari ücreti 2 bin 200 lira.

CHP'li İzmir Belediyesinin verdiği zam yüzde 40.

Diğer CHP'li belediyeler ise işçilerine yüzde 20-40 arasında değişen oranlarda zam yapıyor.

Hükümet TÜRK-İŞ'e bağlı yandaş sendikalarla, CHP ise genelde DİSK'e bağlı gerçek sendikalarla toplu iş sözleşmeleri yapıyor.

CHP'nin emeklilere yılda 2 kez asgari ücretin neti kadar ikramiyeyi ki 2019 da 2 bin liraydı, kurban ve ramazan bayramlarında vermeyi vaat etmişti.

Erdoğan hükümeti ise uygulamak zorunda kaldığı emeklilere ramazan ve kurban bayramlarında 1.000 lira ikramiye her yıl enflasyonda değer kaybediyor.

CHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 25 yıl sonra ilk kez memurlara birer maaş ikramiye ile zarar eden belediye şirket işçilerine de ikramiye ödedi.

Merhum Turgut Özal, "orta direk" dediği işçi, memur ve emeklilere zam verme günü gelince, "… Kaşıkla verirsek, kepçeyle geri alırız" der ve bugün AKP'nin uyguladığı zam formüllerine benzer maaş artışları yapardı.

Ne oldu?

Partisi ANAP siyasi hayattan silindi gitti.

İşçi, memur ve emeklilere verdiği yetersiz zamlar AKP'nin genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "tek adam" iktidarının oy kaybetmesine yol açacak.

CHP ise yerel iktidarlarda yarattığı sinerji ile oylarını arttıracak.

Bu arada şunu vurgulamak isterim.

Türk işçisi; sendika, toplu sözleşme ve grev hakkına Bülent Ecevit'in 1963'teki Çalışma Bakanlığı'nda kavuştu. Son başbakanlığı döneminde de İş Güvencesi Yasası'nı çıkaran Ecevit, hayatı boyunca emeğin yanında oldu.

TÜSİAD, 15 Mayıs 1979'da "Gerçekçi Çıkış Yolu" başlığıyla yayınlanan tam sayfa ilanlarla dönemin Ecevit hükümetinin düşmesine yol açmıştı.

Eşim, 1980 darbesi öncesi Ferit Şahenk tarafından 2001'de satın alınarak Garanti Bankası ile birleştirilen tarihi Osmanlı Bankasında DİSK'e bağlı bir sendikalı işçi olarak çalışıyordu.

Toplu sözleşme ile 2 ayda bir ikramiye ile milletvekili maaşı kadar maaş alıyordu. Banka ise elbette çok kar ediyordu ki bu yüzden satın alındı.

Darbeci Kenan Evren'i günlük 1 milyon satan Günaydın gazetesi muhabiri olarak Erzurum'da izliyordum.

Evren, "bankacılar benden fazla maaş alıyorlar. Bu durumu engelleyeceğiz" dedi.

12 Eylül anayasası ve yasalarda yaptığı anti demokratik düzenlemeler ile işçilerin 1963 yılında Ecevit sayesinde kazandıkları en büyük silahı grev haklarını yok etti.

17 yıllık AKP iktidarı da Evren ve arkadaşlarını yargıladılar ama işçi ve memurun gasp edilen grev haklarını iade etmeyi akıllarından bile geçirmediler.

Merhum Ecevit'i şu sloganı ile rahmetle analım:

"Ne ezilen, ne ezen. İnsanca hakça düzen…"

Yazarın Diğer Yazıları