Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Havuz Problemi...

Matematik derslerinin en sevimsiz tarafı "havuz problemleri" idi. Ne kadar sürede dolar? Boşalır? Ne kadar su alır? gibi soruların cevapları için havuz yapımında çalışan işçiler kadar yorulurduk. Cem Yılmaz'ın kulakları çınlasın, sırf matematik yüzünden havuzdan, yüzmeden soğuduk. Havuz problemi sadece matematik de yok. Günlük hayatımızın akışında da karşımıza çıkıyor. Yazlık sitelerde, spor alanlarında ve en çok da belediyelerde. Kent ve park estetiğinin vazgeçilmezi arasında sayılan park havuzları o kadar problemli ve pahalı ki... Başkentimiz Ankara gibi bozkır şehrinde park havuzlarının işlevi toplam 4 bilemediniz 5 ay... Kış mevsiminde donar. Elektrik aksamı arızalanır. Bakımı, temizliği, suyu, elektriği ile astarı yüzünden pahalıya gelir. Hele söz konusu Ankara ise bu fiyatı 10 ile çarparsınız. 5 TL lik maliyet faturalanıp, belediye bütçesinden çıkarken 65 TL ye mal olur. Sonra bu israf vatandaşa "hizmet" diye yutturulur. İ.Melih Gökçek başkanlığında yapılan havuzların yüzde 85'inin çalışmadığını, atıl durumda, park ve bahçelerde tehlike yarattığını çoğunluk bilmiyor. "Fışkıyelerimi kırdılar" diye dert yanan Gökçek ne yazık ki bütün bunların hesabını vermeden twit atmaya devam ediyor.

Aşağıda ünlü Dikmen Vadisi I.Etap havuzlarının maliyetleri ile ilgili kısa bilgi vereceğim. Daha sonra çook Ünlü (!) Kuzey Yıldızı projesindeki yolsuzlukları da yazacağım.

Dikmen Vadisinin I.Etaplarında bulunan havuzlara 1997/1998 imal edildiği yıllardan günümüze herhangi bir izolasyon, tadilat ve tamirat yapılmamıştır. Şu anki tadilat maliyeti yeni bir havuzun yapılması ile eş değerdedir.

-2019 yılı kapsamında izolasyon, tadilat ve tamirat maliyetinin ortalama miktarı 4.250.000 TL dir.

-Havuzların sadece su tüketimi ile ayda dolum yapılmasıyla 150.000 ve 250.000 TL arasındadır.

-Sonraki aylarda izolasyon yetersizliğinden eksilen ve kaybolan suyun takviyesi 80.000 ve 100.000 TL arasındadır.

-Bu bilgiler kapsamında bu iki havuzun yıllık bakım haricinde sadece su gideri, çalıştırıldığı 4 ay göz önüne alındığında, 390.000 ve 550.000 TL arasındadır.

-Ankara genelinde 406.000 metrekare havuz bulunmaktadır ve 243.600 metreküp hacmindedir.

-Barış Manço Parkı, Tandoğan ve Oda Tiyatrosu önündeki havuzlar 45 gün içinde boşalmaktadır. (Bu örneklerin daha fazlası mevcuttur)

-Var olan havuzların tekrar sağlıklı bir şekilde çalıştırılmasının maliyetinin sürdürülemeyecek bir şekilde fazla olması.

-Yağmur yağışlarında oluşan sel sularının çamurlu bir şekilde sürekli bu havuzlara akması ve açık alanın çok geniş olmasından dolayı oluşan kirlilik.

-Su tüketimi israfı.

-Çok büyük alana yerleşmiş olması ve yaya sirkülasyonunu zorlaştırması.

-Alanın etkili bir şekilde kullanılamaması.

-Uzun süre kullanılmamış olması nedeniyle, sürekli güneşe maruz kalarak tamiratı imkansız hale gelmesi.

-Ailelerin uzun süre vakit geçirebilecekleri alanların bu bölgede çok kısıtlı olması.

-Prestij parkı olan bu alanın basında sürekli sıraladığımız sebeplerden dolayı Büyükşehir Belediyesi'nin imajını kötü etkilemesi.

Dikmen Vadisi I.Etap Havuzlarının Yerine Yapılacak Proje Maliyeti:

Projenin ortalama maliyeti, PMO verileri kullanılarak, yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir;

-Zemin etütü olumlu çıktığı taktirde;

.Yapı yaklaşık maliyeti: 1.324.000 TL

.Peyzaj projesi: 222.591 TL

.Otomatik sulama projesi: 10.280 TL

.Çevre aydınlatma projesi: 9.539 TL

.TOPLAM 1.566.413 TL

-Zemin etütü olumsuz çıktığı takdirde;

.Yapı yaklaşık maliyeti: 1.861.500 TL

.Peyzaj projesi : 222.591 TL

.Otomatik sulama projesi: 10.280 TL

.Çevre aydınlatma projesi: 9.539 TL

.TOPLAM 2.103.913 TL

Not: Bu rakamlar yaklaşık maliyet hesaplamalarıdır. Gerçek maliyet zemin etütü ve peyzaj projesi kesinleştikten sonra hesaplanacaktır.

Şimdi bu durumda bunca parayı israf etmektense bu havuzların kapatılıp, oturma ve gezinti alanları açılması gerekmiyor mu? İlgililere duyurulur...

 

Yazarın Diğer Yazıları