'Vatan kadındır!'

Diyarbakır'da PKK'nın dağa çıkardığı oğullarını, kızlarını isteyen annelerin eylemi bana Ahmet Hikmet'in ta 1910'da, Büyükada Hanımlar Donanma İane Cemiyeti'nin konferansında yaptığı konuşmayı aklıma getirdi. Ahmet Hikmet "Vatan kadındır." der:

 "Erkeğin hırsı uğrunda yaktığı, yıktığı memleketleri, astığı, kestiği insanları hemen kadın tamir etmeseydi, evlât yetiştirmeseydi şimdiye kadar dünya ıssız bir sahra hâline girmez miydi?

Vatan! Bu pek sevimli vatan! Pek güzel bir gelinlik kızdır ki, 'terakkî' denilen yâr canına varacak. Onun telâştan dağınık saçlarını düzeltmek, helecandan uçuk benzine renk vermek, uykusuzluktan mahmur gözlerine nur saçmak, o gelini süslemek için yine kadın eli, kadın inceliği, kadın zekâsı ister!

Hanımlar! / Vatan kadındır, kadınlıktır. Gülmeyiniz. Çünkü vatan babamızdır. 'Peder-i vatan' demiyoruz. Vatan anamızdır. 'Mâder-i vatan' diyoruz." (Resimli Kitap, S. 23, C. 4, Ağustos 1910).

Annelerin isyanı 2014'ta başladı. "Çözüm" dedikleri "çözülme" döneminde. Kadınlarımız artık dayanamadılar, gittiler Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binası önünde çadır kurdular, "Oğlumuzu, kızımızı verin." dediler. PKK'nın diğer siyasî kolu BDP binasını bastılar. Sayıları gittikçe çoğalıyordu ki, PKK, çukurları, hendekleri, "özerklik" nidalarını artırınca, üstüne üstlük bir de Ceylanpınar'da polislerimizi katledince, iş çığırından çıktı ve topyekûn bir muharebenin içine girdik. Muharebe savaşın bir mevzi safhasıdır. Kırk yıldır görünüşte PKK'yla, aslında Türkiye'yi yutmak isteyen emperyal güçlerle muharebe ediyoruz. (Atina'da, Akademia önünde dergi satan bir PKK'lı ile konuşmuştum. O muhaveremizi bir ara vereceğim. Şaşar kalırsınız.)

PKK'ye strateji belirleyen "içeriden" insanlar acaba hiç düşündüler mi? Hadi PKK'ya devlet kurdurduk. Bu devlet nasıl bir şey olacak? Kiminle irtibata geçecek, kim tanıyacak?

Kuzey Irak'ta, bütün emperyal güçlerin, İsrail'in tam desteğini aldığı hâlde Barzanîler, Talabanîler ne kadar ilerleyebildiler? 

Mesele bir PKK Devleti kurdurmak değil; mesele Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yıkmaktır.

O meşhuuur "PKK Bildirisi" imzacıları var ya, AYM'nin Ali Kemallerinin akladığı "1128 imzacı" diye anılanlar! O imzacılar Türkiye Cumhuriyeti düşmanlığı yaparak, Türk askerini katil göstererek "Barış istiyoruz." diyorlardı. Hadi çıksınlar şimdi barış istesinler; "PKK anneleri ağlatmayın, versin çocuklarını..." desinler! PKK'ya karşı böyle bir tavır sergilerler mi? "Çocukları verin." bildirisini imzalamaya varır mı elleri?

Asla! Buradan bu hainlere (bu gibilerin peşlerine takılarak entelleşeceklerini sanan sağ cenahın zavallıları da dâhil) -evet, sözümü esirgemeyeceğim, "Hainler!" diyeceğim- hadi barış için PKK'dan feryat eden anaların çocuklarını isteyin. Madem söz hakkı; bu da bir hak. Hadi çıkın ortaya ey Marxist bozuntuları! Çıkmazsınız, çünkü maksadınız belli. PKK sizin silahlı gücünüz!

Bu savaşı anneler bitirir. Bütün anneler cesaretlerini toplayıp harekete geçmeliler.  HDP binalarının önü bütün Türkiye'de protesto alanları olmalı.

Ne diyor bir bağrı yanık ana:

"Başlarım sizin Kürdistan davanıza! Senin oğlun dağa gitsin, bizim canımız gitmiş senin umurunda mı? Diyarbakır'da genç bırakmadınız. Ya cezaevinde ya toprağın altındalar. Fakir fukaranın çocuğu dağa, siz koltuklarda."

Vatan kadındır!

 

Yazarın Diğer Yazıları