Ankaralı'ların boşa harcanan paraları..

Yazılarımı takip eden okuyucularım daha önceki yazılarımda Ankara Büyükşehir Belediyesindeki "Helikopter" işlerini bilir.

Kısaca hatırlatayım…

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından 21.08.2013 tarihinde bir ihale düzenledi.

Adı, "Belediye Mücavir alanlarının genişlemesi nedeniyle her alanda hizmetlerin daha sağlıklı verilmesi için bir adet tek motorlu bir adet çift motorlu Helikopter kiralanması işi" ihalesi.

Bu ihale kapsamında belediye, biri tek, biri çift motorlu helikopter kiralamak istiyor. İhaleyi, belediye iştiraki BELKA 1.7 milyon TL'ye alıyor. 12 ay kiralamasına rağmen sadece 3 ay kullanılıyor. BELKA kiralamış olduğu helikopterleri aynı süre içerisinde bu sefer ASKİ'ye 4,4 milyon TL'ye kiralıyor!

Helikopterlerin birini kiralayan Güneydoğu Havacılık firması…

Sahibi Hüseyin Sarıdağ, Genel Müdürü olarak da Hasan Sarıdağ gözüküyor.

Güneydoğu Havacılık sahibi Hasan Sarıdağ ile röportaj yapmış ve olay ile ilgili sorular sormuştum. Hasan Sarıdağ iki helikopter değil bir helikopter kiraladığını diğer helikopterin BELKA'ya ait olduğunu bu helikopter için servis ve hizmet verdiğini söylemişti.

Röportajın son kısmında ise şöyle demişti:

"Sadece Helikopter değil, uçak, gyrocopter, ultralight uçak vardı. İlginç olan daha 15 Temmuz olmadan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin havacılıktan çıkması ve sahip olduğu tüm hava araçlarını, (helikopter, uçak, gyrocopter, ultralight) borcuna karşılık olarak vermesidir. Sanki 15 Temmuz'un olacağı biliniyormuş gibi hem pist kapatılmış hem de hava araçları elden çıkarılmıştı."

Ben de sizlere sonraki yazılarımda helikopter, gyrocopter, ultralight uçaklar ile ilgili yazacağımı söylemiştim.

Bugün bu konuyla ilgili ulaştığım bilgi ve belgeleri aktaracağım.

Başlayalım…

Melih Gökçek döneminde hiçbir yatırım ve alt yapı olmadan ani bir karar ile Ankara Büyükşehir Belediyesi için 2012-2016 tarihleri arasında yönetim kurulu kararı ile aşağıdaki helikopter ve uçaklar alınıyor:

- 2003 model Bell 430 Helikopter (TC-HHA) 2012 yılında 5.5 milyon TL'ye,

- Eğitim ve gösteri amaçlı uçak 2013 yılında 113 bin 750 TL'ye,

- 2 adet 2012-2013 model UL Gyrocopter Trixy (TC-UIK) (TC-UIG) 285 bin 742 TL ile 151 bin 825 TL'ye,

- 5 adet 2015 model Cesna Skyhawk, (TC-GDA, TC-GDB, TC-GDC, TC-GDD, TC-GDE) 6.6 milyon TL'ye,

- 2015 model Arrow Copter (TC-UFR508) 508 bin 345 TL'ye

­ - 2011 model Carbon Cup (TC-AIK)  814 bin 800 TL'ye,

- 2014 model Guimball Gabri (TC HFC) 1.4 milyon TL'ye

- 3 adet 2015 model Piper Aircraft (TC-GDG), (TC-GDF) 7.4 milyon TL'ye,

Toplamda ise 22 milyon 920 bin TL ödeyerek bu helikopter ve uçaklar alınıyor.

Alındıktan sonra araçların çoğu hangarda hiçbir şey yapmadan bekliyor

Sonra tam da Güneydoğu Havacılık firmasının sahibi Hasan Sarıdağ'ın röportajda anlattığı gibi kiralananların dışında BELKA'ya alınan helikopter ve uçaklar 2016 yılında durup dururken bir anda satılmış.

Kime biliyor musunuz?

Vizyon Havacılık firmasına.

Evet evet…

22 milyon 920 bin TL'ye alınan, alındıktan sonra da milyonlarca lira sigorta, pilot, bakım gibi masraflar yapılan helikopter ve uçaklar 17 milyon 500 bin TL'ye  satılmış.

Vizyon Havacılık adlı firmanın sahibi Ali Okan Çam …

Daha önce bu kişi ve firmaları hakkında yazmıştım. Çam Güvenlik, Uluslararası Prestij Medya, Çam Grup Dış Ticaret, İmaj Dizayn, Kristal Yapı Merkez, Altın Yapım, Burj Turizm…

Her iş için bir firma kurulmuş neredeyse! Bu firmalar Melih Gökçek görevinden istifa edene-ettirilene kadar yüzde 95'i ASKİ'den olmak üzere 2 yıl içerisinde toplam tutarı 450 milyon TL olan tam 150 ihale almış.

Yani ayda 6-7 ihale almış!

Yani 5 günde bir ihale almış!

Ankara şartlarına uygun olmayan, ihtiyacı olmayan hava araçları bir hiç uğruna alınmış kamu kaynakları açıkça verimsiz kullanılmış.

Acaba bir devlet yetkilisi, bir savcımız, buradaki milyonlarca lira kamu zararı yaratan işlemleri yapan kişileri ifade vermeye çağırır mı?

Yoksa belgesi ile yazdığım için yine beni mi çağırır?

Göreceğiz…

 

Yazarın Diğer Yazıları