Hakemlerin değişmeyen hataları

Gazişehir-Beşiktaş maçında 6. dakikada verilen penaltı ve Vida'ya verilen kırmızı kart doğruydu. Ancak pozisyon öncesi taç atışını yapan Morais'in tek ayağı üzerinde attığı taç hatalıydı. Taç atışı Beşiktaş'a geçmeliydi. Zaten bu kuralın emri. Yıllardır yazıyorum. Hakemlerimiz bu kural emirlerini kendilerine göre uygulayınca bu yanlışlar doğru oldu. Taç atışlarında yardımcı hakem ayak ihlallerine hakemler de el ihlallerine odaklanacak. Herkes dilediği gibi taç atıyor. Taç atışında top iki elden çıkması gerekirken, bir el destek yapılarak uzun taçlar tek elle yapılıyor. Topun başın üzerindeyken elden çıkması gerekirken, başın yarım metre önünden atılıyor. 1987de FIFA, yerinden atılmayan veya yanlış kullanılan taç atışlarında top rakip takıma verilecektir' diyor, dinleyen yok Taçı 10 metre ilerden atmaya çalışana hakem geriden dediğinde sadece 1 metre geri gidiliyor. Bunlar taç atışlarındaki hatalar. Gazişehirli bir oyuncu sakat yerde, Beşiktaşlı oyuncu kaleye şut attı diye kaleci Günay rakibe saldırıyor. Uluslararası oyun kuralları, oyuncu sakatlandığında, oyunu durdurup durdurmama kararını hakemlere vermiştir, futbolculara değil. Kaleci Günay, Beşiktaşlı oyuncuya koştuğundan hakemden sarı kart görüyor. O da hakeme kaptanlık pazubandını gösteriyor. Kural onlara bu hakkı tanımıyor. Bu konuda diğer oyunculardan bir farkı yok. Kaptan kendi takımının sevk ve idaresinden sorumludur. Bunları bir türlü öğrenmek ve öğretmek istemeyen bir yapı devam ediyor.

Galatasaray-Kasımpaşa

Ali Palabıyık

Müsabakanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Maçın başındaki ikazlar doğruyru, kartlar da doğru ancak Aytaç ve İlhan'a çıkmayan kartlar hariç.

Başakşehir-Sivasspor

Arda Kardeşler

Puanların paylaşıldığı bilhassa ikinci yarısı çekişmeli ve tempolu geçen müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

Antalyaspor-Kayserispor

Fırat Aydınus

Kayseri lehine verilen penaltı VAR incelemesi sonucu top el buluşması nedeniyle okeylendi. Antalya lehine verilen penaltıda ilk yarıya penaltıya sebep olan Nazım'ın ceza alanında düşürülmesi de VAR'la verilebildi.

Gazişehir-Beşiktaş

Halil Umut Meler

Vida'ya kırmızı kart ve penaltı bariz gol şansından dolayı doğru. Pozisyonlara uzak kaldığı için Gazişehirli Kayadone'nin Elneny'ye kasıtlı dirseğini göremedi. Görseydi, Elneny'nin rövanş tekmesi gelmeyebilirdi. VAR'dan kırmızı kartlar hakemlere daha çabuk bildirilmeli.

Zaten hakemliğin zorluğu saniyeler içinde karar vermekten geçer. Hakeme son dakikalarda o kadar şiddetli itirazlar oldu. Kart çıkmaması otorite zaafından. 

Ankaragücü-Malatya

Volkan Bayarslan

Malatyaspor'un farklı kazandığı müsabaka hakem için zor değildi. Ankaragücülü Kitsiu'ya iki sarıdan kırmız kart doğru. Hakem iyi bir yöretim gösterdi.

Çaykur Rize-Göztepe

Abdülkadir Bitigen

Göztepe'nin hücumunda kaleye girmekte olan top elle çıkarıldı.  Bitigen hem penaltı noktasını hem de kırmızı kart gösterdi. Ancak VAR'dan pozisyon öncesi ofsayt gerekçesiyle penaltı ve kırmızı kart iptal edildi. Genelde iyi bir yönetim gösterdi.

Denizlispor-Konyaspor

Ali Şansalan

Deplasman takımının galibiyetiyle biten maçta genelde iyi bir yönetim gösterdi. Ali Turan'ın ceza alanından top için yüksek kalkan ayağı rakibi gelmese de tehlikeli hareketti. Endirek vuruş verilmeliydi.

Trabzonspor-Gençlerbirliği

Mete Kalkavan

Verilen penaltı kararı doğru. Gençlerbirliği'nin penaltı beklediği pozisyonda arkadan itmeye inanmadı. Obi Mikel'in rakibinin ayağına basması çabuk gelişti. Göremedi, sarı kart olmalıydı. Trabzonspor'un yediği 2. golden öncesi bana göre de faul vardı. Ancak hakemlere son seminerde söylenen şuydu: Bir gol, daha önce yapılan faulden dolayı iptal edilecekse, faul çok bariz ve açık olmalı. Ay'dan bile görülmeli. Bu yüzden VAR'a gidilmeye gerek görülmedi.

Alanya-Fenerbahçe

Halis Özkahya

Alanyaspor'un kale vuruşu sonrası atılan ikinci Alanya golünde kural hatası yoktu. Gol nizamiydi. Fenerbahçe'de Zanka'nın Cisse'yi arkadan itişi penaltılıktı. Ancak penaltı verilse bile VAR'dan ofsayt olarak dönerdi. Bazı faulleri değerlendiremese de yönetimi geçer not alır.

 

Yazarın Diğer Yazıları