İmamoğlu 'Beyaz'ı kararttı

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri öncesi ve sonrasında yandaş medya diye tabir edilen medya organları tarafından yalan yanlış linç kampanyasına maruz kalıyor.

En son tartışılan konu ise belediye iştiraki olan İSMEK…

16 Eylül'de öğretmen alımı ihalesinin iptal edilmesiyle çarşı pazar karıştı.

Ekrem İmamoğlu, bir röportajında "İSMEK'i kapatmak gibi bir kararın söz konusu olmadığını, sağda solda medyada işi olan bir kurumun yıllardır ihalesini aldığı bir sistemle değil, tümüyle kamu aidiyetini içinde hisseden, toplumun taleplerini önceleyen bir kurum olmasını istiyoruz" dedi.

Tabii benim gibi herkes "medyada işi olan ve yıllardır ihale alan" bu kurumu merak etti.

Ben de tam bu firmaları araştırırken medyascope.TV den Fırat Fıstık iyi bir iş çıkardı ve bu firmayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden aldığı bazı ihaleleri yazdı.

Adları; Lapis Eğitim ve Etkin Eğitim.

Ben bir adım daha ileri götürüp bu firmaların aldığı tüm ihaleleri sizlere aktaracağım...

İSMEK, 1996 yılında kuruldu. 1996 yılındaki İBB Başkanı o zamanlar Refah Partisi mensubu olan Recep Tayyip Erdoğan. İSMEK kurulduğundan bu yana ihaleleri devamlı alan firmalar ise bu iki firma.

Lapis Eğitim, daha önce MEPA Medya Ltd. Şti olarak faaliyet gösteriyordu. 2008 yılında unvan değişti ve Lapis Eğitim oldu. Yönetiminde ise Beyaz Holding ve Etkin Eğitim Ltd.Şti var.

Etkin Eğitim Org. Ltd. Şti daha önce Atlantik adı ile faaliyetteydi. 2011 yılında unvan değiştirdi ve Etkin Eğitim Org. adını aldı. Sonrasında unvanına Gemi İşletmeyi de ekletti. Yönetim Kurulu ise Beyaz Holding ve İsmail Karahan.

Kare Eğitim ilet. Ltd. Şti ise daha önce Renklam Medya Eğitim olarak onun öncesinde de Renk Ajans olarak faaliyetteydi. 2003 yılında unvan değiştirip Renklam Medya Eğitim sonra 2007 yılında tekrar unvan değiştirdi ve Kare Eğitim adı ile faaliyetine devam etti. Yönetiminde ise Beyaz Holding ve İsmail Karahan var.

Tüm bu firmaların bağlı olduğu Beyaz Holding daha önce Beyaz İletişim Ltd.Şti olarak faaliyet gösteriyordu ancak 2004 Yılında unvan değiştirerek Beyaz Holding A.Ş. oldu. Kuruluş aşaması esnasında Yönetim Kurulunda Zekeriya Karaman, Mustafa Çelik, İsmail Karahan, Aykut Zahid Akman, Mehmet Gürhan ve Nokta Elektronik Medya bulunuyordu.

Bu isimlere yabancı değiliz tabi.

Nokta Elektronik Medya 2003 yılı öncesinde Nokta Güvenlik Sis.San.Tic.Ltd.Şti olarak faaliyet gösteriyordu. Nokta Güvenlik Sistemleri adlı firmanın kurucusu eski Başakşehir ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mevlüt Uysal'dı. 2003 yılında Mevlüt Uysal tüm hisselerini Zekeriya Karaman'a 500 bin TL ye devretti.

Zekeriya Karaman, Mustafa Çelik, İsmail Karahan ve Mehmet Gürhan Almanya'da başlayan "Deniz Feneri Davası"nda adı geçen isimler. Hatta Beyaz Holding'in kurucusu olan Mehmet Gürhan bu dava kapsamında Almanya'da yargılandı ve 5 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Bu davalar sırasında hapishanede bulunan Mehmet Gürhan'ın Frankfurt Höchst Cezaevi'nde tutuklu iken İstanbul'daki işlerini takip etmesi için Karaman'a 21 Mayıs 2007 tarihinde vekalet verdiği Kemal Kılıçdaroğlu tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Bahse konu olan Lapis Eğitim, Etkin Eğitim ve Kare Eğitim isimli firmalar Beyaz Holding'e bağlı kuruluşlardır. Zahid Akman, Zekeriya Karaman, Mustafa Çelik ve İsmail Karahan aynı zamanda Beyaz İletişim A.Ş., Hayat Görsel Yayıncılık A.Ş. ve Nokta Elektronik Medya A.Ş.'nin yönetiminde. Bu şirketler de Kanal 7, Haber 7 ve Ülke TV'nin sahibi.

Peki, Belediye iştiraki olan İSMEK'ten aldıkları ihaleler neler?

Etkin Eğitim adlı firma 2012-2015 tarihleri arasında İstanbul Büyükşehir belediyesine bağlı İBB Hayat Boyu Öğrenme Müd, İSMEK gibi kurumlardan (2012/55518-2013/56949-2014/66954-2015/66100 ihale kayıt numaraları ile)  toplamda 4 ihaleyi 451 milyon 900 bin TL tutar ile almış,

Lapis Eğitim ise 2011-2016 yılları arasında (2011/83799-2016/169291-2016/245547 ihale kayıt numaraları ile) 3 ihaleyi toplamda 723 milyon 18 bin TL tutar ile almış.

İhalelerde enteresan olan bir durum var.

Mesela 2016/169291 numaralı ihaleyi örnek alalım.

İhale dokümanını para yatırarak alan kişi sayısı 35. Teklif veren firma sayısı 2 geçerli teklif 1.

O firma da Lapis!

Tabii bu yazdıklarımız sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı iştirakinde olanlar. Ya tüm Türkiye?

Sıkı durun…

Etkin Eğitim, 2010-2018 yılları arasında toplam değeri 725 milyon TL olan 58 ihale almış. İhalelerde yok yok.

Personel Hizmet alımı, Org.işleri, Bando gösterisi, Tiyatro oyunları… İş veren durumdaki Kurumlar Bağcılar Belediyesi, Ulaştırma Bakanlığı, Kocaeli Belediyesi, Başakşehir Belediyesi, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sakarya Belediyesi, Et ve Süt Kurumu, Bursa Büyükşehir Belediyesi, TRT, Gaziosmanpaşa Belediyesi diye devam ediyor liste…

Lapis Eğitim, 2011-2018 yılları arasında 1 milyar 700 milyon TL değerinde 46 ihale almış.

İhale veren kurumlar ise TOKİ, Denizli Belediyesi, Bursa Belediyesi, Kocaeli BŞB, Gaziosmanpaşa Belediyesi, Sakarya BŞB, İBB Darülaceze, Beykoz Belediyesi, SGK, Gaziantep BŞB, Üsküdar, Tuzla, Başakşehir, Sultangazi Belediyeleri…

Devam edelim.

Kare Eğitim, 2010-2017 yılları arasında 872 milyon 985 bin TL değerinde 26 ihale almış.

Zirve İletişim, (2016/457650 ihale kayıt no ile) 9 milyon 135 TL bedel ile Aile Sosyal Politikalar İstanbul il Müdürlüğünden Personel Hizmet Alım ihalesi almış.

Beyaz Holding'in yukarıda saydığımız şirketleri Tüm Türkiye'de toplamda 3.3 milyar TL bedel ile 131 ihale almış.

Bakın bu rakamlara daha Kanal 7, Ülke Tv, Haber 7'nin aldığı reklam ücretleri dahil değil.

İhale aldığı kurumların yüzde doksanı AKP'li belediyeler. Şimdi mart ayından beri söylediğimi tekrar söylüyorum.

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni kazanmakla sadece AKP'nin 25 yıllık tarihini değiştirmedi.

Bir çarkı bozdu, kırdı.

 

Yazarın Diğer Yazıları