Bu kararlar, ABD'nin kumpas kurduğunu gösteriyor!

Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarını kastederek "Bu tür mücadeleler uzun solukludur. Bazen bize, '30 kilometrenin ötesindeki teröristler ne olacak?' diye soruyorlar. Diğerlerine ne olacaksa onlara da aynısı olacak. Son teröriste kadar tamamı temizlenecek. Gerektiğinde sahada gerektiğinde masada oyunu değiştirecek hamleler yaparak hedeflerimize doğru ilerlemeyi sürdüreceğiz." dedi. Erdoğan "Ayn El Arab'da, Münbiç'te beklenenler eğer yerine getirilmiyorsa buralarda B planına, C planına geçebiliriz" diye bilgi verdi.

Soruyu soranlardan biri de ben olduğum için Erdoğan'ın bu açıklaması üzerinde durmam gerekiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "ABD Temsilciler Meclisi'nde Türkiye'ye karşı alınan iki kararın sebebi, Suriye'de oyunu bozmamızdır. Orada bir terör devleti kurulmak isteniyordu. Attığımız adımlarla, yaptığımız hamlelerle önce sahada, sonra masada hem ABD ile hem Rusya ile vardığımız mutabakatlarla da bu oyunu bozduk. Bunun intikamını almaya çalışıyorlar. Başka bir izahı yok" diye konuştu.

Erdoğan da, terör devleti kurmak isteyenlerin planlarını başlarına geçirdiklerini söyledi.

***

Bu konuşmalarda bir çelişki var. Terör devletini kurmak isteyen kim? Terör örgütünü Suriye'de ordu haline getiren ve bölgede terör devleti kurmak isteyen ABD değil mi? Öyleyse aynı ABD, kendi kurduğu terör ordusunun yine kendi başına çalınması iç mi Türkiye ile mutabakat imzaladı?

Veya ABD ve Rusya ile varılan mutabakatlar, terör devleti kurulmasını önlüyor mu?

Aksine, bu mutabakatlar, terör devletinin Türk sınırından 30 kilometre güneyde kurulabilmesine imkân sağlıyor! 110 bin kişilik ordu haline getirilen YPG, 700 civarında kayıp verdi ama ABD'nin verdiği silah ve teçhizatı da alarak 30 kilometre güneye geçti. Üstelik harekât başladığı andan itibaren, Trump, Erdoğan'ın şahsında Türkiye'yi tehdit ediyor, "Benim koyduğum sınırları aşarsan ekonomini yerle bir ederim" diyor. 

Rusya ile varılan mutabakatın tek faydası, Suriye rejiminin Türk askeri varlığını kabul etmiş olması… Bunu Rus Dışişleri Bakanı Lavrov açıkladı. Mutabakatta 10 kilometre denilmesinde rağmen Erdoğan, "Sınırımızdan güneye doğru 7 kilometrelik derinlikte Rusya ile birlikte devriye çalışmasını sürdüreceğiz" dedi!

Lavrov, mutabakatın bölgede herkesin haklarını garanti altına aldığını bu taraflardan birinin Kürt güçler olduğunu da söyledi. Kürt güçler kim? YPG değil mi?

Mutabakat, YPG'nin güvenliğini garanti altına alıyor!

Bu durumda, nasıl oluyor da Türkiye, terör devleti kurmak isteyenlerin planlarını başlarına geçirmiş oluyor?

***

Bir de işin acı tarafı, Temsilciler Meclisi'nin, yaptırım kararıyla, Erdoğan'a mal varlığı araştırması şantajı yapılması. Şantaj yapılan kişi, Türkiye'yi temsil ediyor! Dolayısıyla şantaj Türkiye'ye yapılmış oluyor!

Ermeni soykırımı iddiasının Temsilciler Meclisi'nde neredeyse üyelerin tamamının oylarıyla kabulü, Türkiye'nin terör tehdidini askeri harekât yaparak 30 kilometre güneye itmiş olmasına cevaptır ama bu kararlar, ABD ve Rusya ile varılan mutabakatlara rağmen alındı.

Bunun sebebi, ABD'deki kuvvetler ayrılığı, güçler dengesi ve Trump'ın azil soruşturmasıyla köşeye sıkışmış olması mıdır yoksa ABD'nin Türkiye'ye kumpas kurduğunun göstergesi midir?

Türkiye, ABD ile varılan mutabakatın bir santimetrekare dışına çıkmadığı halde, ABD Temsilciler Meclisi'nin, Türkiye'ye yaptırımı öngören tasarıyı ve Ermeni soykırımı iddiasını kabul etmesi, başka nasıl açıklanabilir? Tayyip Bey'in söylediği gibi FETÖ, ABD'yi yönlendirebilir mi?

FETÖ de PKK/YPG gibi ABD'nin kullandığı bir örgüt değil mi? Kendi örgütlerinden tavsiye mi alacaklar?

Gerçi, Türkiye'ye "şeytan tuzağı" hazırlandığını, 2019'un başında ayrıntılarıyla açıklamıştım ama bu tespit değerlendirilmedi.

 

Yazarın Diğer Yazıları