Yine el, kol, top buluşmaları

İFAB geç kalmasına rağmen kurallarda değişiklik yaptığı halde el, kol, top buluşmalarındaki tartışmalar devam ediyor. Bunları bizde de, Avrupa'da da görüyoruz. Alışkanlıklardan doğan refleksle her ele kola top geldiğinde futbolculardan, yedek kulübesinden ve tribünlerden yıllarca yanlış değerlendirmeler nedeniyle itirazlar geliyor. Yıllarca bu sütunlarda yazdım. 'Biz de, Avrupa'da hatta dünyada kuralın ruhuna uymayan düdükler çalınıyor' dedim. Yazılarımda kasıt unsurunun öncelik aldığını belirttim. Bazı hareketlerde istem dışı ele kola topun çarpmasında oyuncunun hareketinin içinde kollarının yana açılmasının kasıtlı olabileceğini ancak yere düşen oyuncunun destek kolu ile topun buluşmasında oyunun devam edeceğini vurguladım.

Topun önüne, topun geçmesine mani olmak için atlayan oyuncunun koluna gelen top nedeniyle cezalanacağını kaydettim. Hava topuna sıçrayan oyuncunun hazırolda zıplayamayacağı, bilakis yükselmek için kolları ile bir açı tespit edeceğini, kendi vurduğu kafa topunun kola gelmesinde ve topun yakından vurulmasında kollar tabi konumda ise oyunun devam edeceğini, her topun ele kola gelmesinin cezalandırılamayacağını, topun vuruluş mesafesini ve hızını hep yazdım. İFAB'ın yaptığı, benim yıllardır yazdıklarımdı. Geç ve eksik çıktı. Önemli olan takdir hakkını doğru kullanmak. Şimdi VAR gibi tekrar seyretme olanağı da mevcut. Her hakem aynı uygulama ve standart kararlar verirse karmaşa sona erer.

Gençlerbirliği-Y. Malatya

Zorbay Küçük

Penaltı pozisyonunda Malatyalı Murat'ın kolu açık. VAR'ın uyarısı penaltı kararı doğru. Malatyasporlu Yalçın'ın kalecisine ayağı ile yaptığı pası Farnolle yumruklayıp kornere attı. Tipik bir kaleciye pastı. Korner değil ceza alanında endirekt vuruş verilmeliydi.

Ç. Rize-Konya

Halis Özkahya

Hakem için zor bir müsabaka değildi. O da zorlanmadan tamamladı.

Sivas-Kasımpaşa

Cüneyt Çakır

Sivas'ın net kazanıp liderliğini sürdürdüğü maçta üçüncü golde yardımcı atladı, VAR ofsaytı belirledi. Kasımpaşalı Fernandes'ın Sivassporlu Hakan'ın bileğine gelen kramponu kırmızıydı, hakem de var da tespit edemedi.

Alanya-Ankaragücü

Alper Ulusoy

Erken gelen goller müsabakayı hakem için kolay hale getirdi. İkinci Alanya golü VAR'dan temiz çıktı. Genelde iyi bir yönetim gösterdi.

Göztepe-Fenerbahçe

Abdülkadir Bitigen

Verilen penaltı, VAR ile doğru. Ancak hakem kalecinin topa vurulmadan çizgiyi terkettiğini görebilirdi. Hatta yardımcısı bile... VAR'daki Fırat Aydınus ancak rakip kaleye gol olduğunda hakeme bildirilebildi. Mesele önceki hafta Fenerbahçe'nin Malatya'da kurtarılan penaltısının tekrarlanmaması. Gündem oluşturmasa bu da atlanabilirdi. Bundan sonra kalecilerin kurtardığı penaltılar mercek altına alınacaktır. Bu maç milat olacaktır. Göztepe'nin iptal gollerinde ofsaytlar doğruydu. Serdar Aziz'in röveşatasında rakip oyuncuya temas varsa direkt, yoksa endirekt atış olmalı iken taç atışı yaptırıldı.

Gaziantep FK-Denizli

Atilla Karaoğlan

Antep'in golünü faul nedeniyle, Denizli'nin golünü hentbol nedeniyle iptal kararları doğru. İyi bir yönetim gösterdi.

Başakşehir-Antalya

Serkan Tokat

Antalyaspor'un gol yememekte direndiği, Başakşehir'in usta ayaklarının 3 puan getirdiği maçın hakemi iyi bir yönetim sergiledi.

Trabzonspor Galatasaray

Ali Palabıyık

Ömer Bayram'ın faulden sonra kendisine sus işareti yapan Pereira'nın ensesine vurması sarı kartla değerlendirildi. Galatasaray-Gençlerbirliği maçında Mariano'nun rakibe arkadan yumrukla vurmasında gösterilen sarı karta hakem eğitimcisi Uilenberg 'Doğru karar' demişti. Onun ışığı altında Ömer'e sarı kart doğru.

Beşiktaş-Kayseri

Ümit Öztürk

Beşiktaş'ın ilk golünde VAR'dan ofsayta bakıldı, temiz çıktı. 2. golden önce topun çizgi ile irtibatı kesilmediği VAR ile tespit edildi, gol geçerli oldu. Ancak ofsayt çizgisinin çizilmesi gereksizdi. Hakem için zorluk derecesi olmayan bir maçtı. Oyuncularla çok fazla konuşması gereksiz. Hakem düdüğü ve kartları ile konuşmalı.

 

Yazarın Diğer Yazıları