El-kol-top buluşmaları ve penaltılar

Süper Lig'in 21. haftasında oynanan maçlarda meydana gelen el-kol-top buluşmalarında verilen veya verilmeyen penaltılar gündemdeydi. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (İFAB) bu konudaki yeni kararlarında istenilenleri uygulayan ve uygulamayanlar görülüyor. Bizde ve Avrupa'da da eski alışkanlıklarına devam eden hakemler var. Futbolcular halen kolları arkada saklayan o acayip görüntüleri veriyorlar. Halbuki İFAB kollar normal konumdaysa bunların cezalandırılmayacağını belirtiyor. Yani yıllarca bu sütünlarda yazdığım gibi; bir oyuncu topa bilerek eliyle koluyla temas ederse, vücudunu el ve kolla normalin üstünde büyütürse, el-kol omuz seviyesinin üstüne çıkarsa elle oynama verilir der. Yalnız oyuncu bilerek topla oynadıktan sonra topun eline gelmesi hariç. Örneğin hep söylediğim gibi kendi vurduğu kafa topu, yahut rövaşata vuruşunda top koluna geldiğinde oyun devam eder. Şimdi bunu İFAB da üstüne basarak söylüyor. Bu ihlaller top yakınındaki başka bir oyuncunun kafasından, vücudundan, ayak dahil direkt olarak futbolcunun eline koluna gelirse de geçerlidir. Bu demektir ki, F.Bahçe aleyhine verilen ilk penaltı geçerli değildir. İFAB ayrıca, yıllardır hakemlere anlattığım 'el kolla kasti veya normal bir şekilde atılan golün geçerli olmayacağını, el ile kasti atılan golün iptal, sarı kartın doğal olacağını şimdi söylüyor. Bu arada ofsayt tespitlerinde el kolun ofsaytla değerlendirilmediği kuralını bilmenin yanı sıra kuralın yorumu da bilmek önem kazanmaktadır. Saçma sapan penaltı ve kartlar verilmemeli ve İFAB'ın yaptığı kural değişikliklerini doğru uygulamalıyız. 

Malatya-Ankaragücü
Fırat Aydınus

Malatyasporlu Mustafa Akbaş'ın kırmızısı bariz gol şansında topu elle kestiği için doğru. Sakıb'ın penaltı kokan rakibini havada itmesi VAR'dan bakılmalıydı.

Konyaspor-Denizlispor
Volkan Bayarslan

Konyaspor'un golünün VAR'dan iptal kararı, Selim'in pası koluyla verdiği için doğru. 

G.Birliği-Trabzonspor
Hüseyin Göçek

Penaltı kararı Gençlerli Nadir'in kramponu rakibin kaval kemiğine dayandığı için doğru. Sörloth ve Baiano'nun sürtüşmelerine önce sarı çıktı, hakem VAR'dan çağırıldı Sörloth'un rakibini iterek kasti düşürüşü kırmızıya dönüştü ancak Baiano da masum değildi. Her halde VAR da sadece Sörloth'un hareketi gösterildi ve Baiano kırmızıdan kurtuldu.

Fenerbahçe-Alanya
Ümit Öztürk

Jailson'un eline gelen topa hakem devam dedi ancak VAR'dan çağırıldı, hareket penaltıya çevrildi. Top kısa mesafeden oynandı penaltı yanlıştı. İki takım lehine verilen diğer penaltılar doğruydu. Mustafa Pektemek'in koluna gelen topta kol havada ve penaltıydı. Hakem devam ettirdi VAR da çağırmadı. İlk penaltıda kaleci ihlali nedeniyle tekrar doğruydu. Standart düdükler çalınmadı.

Beşiktaş-Gaziantep FK 
Alper Ulusoy

Beşiktaş'ın peş peşe sayılmayan golünde ofsayt vardı. Ancak sakatlanıp yerde yatan Boateng ofsayt muamelesi görmez. Defans sakatlanır yerde yatarsa rakibin ofsaytını bozar. Atiba'nın golünde ofsayt için VAR'a gitti. Verilen penaltı, Gaziantepli oyuncu kollarıyla cephe genişletmesi yaptığı için doğru. Kenan'a sarı kart doğru değildi. VAR'a gidilerek karar değiştirilebilirdi. 

Kayseri-Antalya
Koray Gençerler

Karşılıklı iki takımın golleri VAR ile ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. İki takıma verilen penaltılar da doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi. 

Sivas-Başakşehir
Halis Özkahya

Takımların birer puan aldığı 6 puanlık maça son dakika ihlali damga vurdu. Crivelli, Yasin'in vurduğu topa yatarak ayak uzattı top koluyla vücut arasında bloke edildi. Pozisyon hakeme kapalı yardımcıya açık, VAR'a daha da açıktı. Sivas'ın lehine verilmeyen penaltılık pozisyon VAR'dan inceletilmeliydi. 

Kasımpaşa-Galatasray
Mete Kalkavan

İkinci G.Saray golünde VAR'a gidilip elle oynama görülerek penaltı verildi. 3. golde ise yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan gol olarak döndü. Yönetimi iyiydi. 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları