Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

​​​​​​​BMC'ye şartlı üretim izni...

BMC ile ilgili yazılarım olağanüstü ilgi gördü. Ve bu arada müthiş bilgi akışı sağlanıyor. Savunma Sanayi işi farklı mevzuatları var. "Öyle ben yaptım oldu. Param var, iktidara yakın dayım var" deyip bu sektöre balıklama giremiyorsunuz. Aslında her şey kanunların çerçevesine alınmış. Kaçacak delik yok. "İmtiyaz" da yok. Lakin devir değişince yasalar kevgire dönüp, paraya uzanan yollar hoyratça açılıyor.

Her yıl Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan kontrole tutulan malzeme listesi vardır. Bu 5201 sayılı kanun gereğince yayınlanır. MSB'nın internet sayfasında ve Resmi Gazete'de bu listeyi her vatandaş bulabilir.

Bu listenin 2'nci maddesinin a fıkrası "Tanklar, tırtıllı araçlar" diye başlar ve diğer araçları da belirtir. Bu listede belirtilen malzemelerin üretilmemesi durumunda ihracatı, ithalatı için MSB'den izin alınması gerekir. Yani kısacası Tank'a ait MSB tarafından verilmiş olan Üretim İzin Belgesi gerekir. Bu belge alınmadan tank üretemezsin, internetten incelerseniz üretim izin belgesi alınması içinde ne kadar ağır şartların yerine getirilmesi gerektiğini görürsünüz. Birkaç örnek verelim.

***

1. Güncel tarihli kapasite raporu (Üretim izin belgesi istenen malzemeleri ihtiva edecek ve üretimin yapılacağı tesise ait olacak şekilde) Şimdi en büyük çelişkilerden birincisi bu BMC üretim izin belgesini alırken hangi üretim tesisini gösterdi nerede üretim yapacağını bildirdi ve hangi tesisine üretim izin belgesi aldı. SSB'den ihale sözleşmesini imzalarken beyan ettiği üretim izin belgesinde Arifiye Tank Palet Fabrikası yoksa orada üretim yapamaz.

2. Üretilecek malzeme için kullanılacak mamul/yarımamul malzemenin nereden tedarik edileceğine ilişkin ayrıntılı bilgi. Peki bu maddeye nasıl bir açıklama yaptılar. Tank üretmek için motor ve güç gurubu için hangi malzemeyi kullanacaklarını beyan ettiler.

3. Üretilecek ürün için üretim akış şeması. Bu şema da üretimin detaylı verilmesi hangi kademede neyin üretileceği belirtilmelidir. Yani her sıkılacak vida bile belirtilmelidir. Ancak BMC'nin böyle bir şema vermesinin imkanı yok. Zira üretimi Otokar yaptı ve BMC tank üretimini bilemez. Bu şemayı verdiyse BMC o zaman SSB el altından Otokar'ın üretim şemasını vermiş olabilir. Bunun gibi çeşitli şartları sağlaması gerekir.

***

Asıl bomba şu. Altay projesi ihalesine girilebilmesi şartı tank için üretim izin belgesi olması mecburiyeti vardı. BMC'nin bu belgesi yoktu. Apar topar MSB'ye başvurdular. MSB ve SSB'den oluşan heyet üretim izin belgesi denetimi için İzmir'de fabrikaya gittiler ve "üretim yapılamaz" raporu verildi. Bu işe çok kızan  yukardakiler  ara çözüm buldular. Şartlı üretim izin belgesi verdiler. Yani tespit edilen eksiklik ve noksanlıkların tamamlanması şartıyla üretim izin belgesi verildi ve BMC ihaleye girdi. Zannediyorum 2017 yılı idi. Bu güne kadar hiç görülmemiş bir uygulama daha şartlı izin verilmesi diye bir durum söz konusu olamaz kanunen de olamazda.

"Şartlı üretim İzni" diye bir kavram başta Savunma Sanayi olmak üzere teknoloji istenen sektörlerde olamaz! Bu izni "Şartlı" olarak verenler günün birinde yargılanır!

Bizden söylemesi...

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları