"Gazetecinin Şark Hizmeti"

Geldiğim durumu analize kalksam kendimi "ikametgâha bağlanmış mahkûm" gibi hissetmeye başladım diyebilirim. Ekrankolik oldum. Önce kanal seçimi ile başlıyorum. TRT-2 kesinlikle liste başı. Bir ekran bu kadar mı özenli olabilir.

Her şeyden önce hem şahıs hem program seçimi mükemmel. Biraz da okuma yazma geçmişiniz varsa TRT Genel Müdürü İbrahim Eren'in gözbebeğine mutlaka ara sıra dikkat etmelisiniz.

Babam sağ olsa kesinlikle TRT-2'ye sabitlenirdi. Sadece yayımladığı filmler dahi buna mecbur kılardı. Hani bir yakıştırma vardır; "Prestij kanalı." İtiraf etmek istiyorum bu yakıştırmanın sahibi Orhan Ayhan.

Yaşlı arı

Dün sabah erken saatte aradı. Tam da bu yazıya otururken, konuştuk. Bir karateci kızımız Sima Aral tarafından Gelişim Üniversitesi'ne götürüldüğünü söyledi. Halit Kıvanç ağabeyle birlikte "Ömür Boyu Başarı Ödülü" alacağını belirtti. Bana da iki çınarı kutlamak düştü.

Sevilen bir benzetme vardır; "Atom Karınca." Orhan Ayhan'a yakışır. Ancak bunu biraz değiştirmek istiyorum; "Lider Karınca." TRT'nin ödül avcısı biliyorsunuz bugün saat 09.30'da "Orhan Ayhan'la"yı sunacak. Bakalım hangi konuları işleyecek.

***

Şark Hizmeti

Günlerdir aklımız fikrimiz İdlib'de. Putin'in kalleşlikleriyle uğraşıyoruz. Hangi haber kanalını çevirsek, savaş görüntüleri.

Kimi zaman, aynı yazıları aynı görüntüler eşliğinde izliyoruz.

Cilvegözü sınır kapısı televizyonların "Şark Hizmeti" yerine dönüştü.

Kimi önemli isimlerin burada başarısız birer gazeteci olduğu ispatlandı.

İstanbul'da rüştünü ispatlamış bazı muhabirlerin yıldızının daha da parladığına tanık olduk. Fulya Öztürk, Umut Arabacı ve Yiğit Şenkal çoktan kurmay sınıfına atladılar.

Başarıları gözümden kaçanlar varsa onları da ileride telafi ederiz. Mesela TRT ve atv'de dikkat çeken birkaç isim daha mevcut.

Moskova'dayız

"Orada mı, burada mı" derken Putin-Erdoğan buluşması bugün Moskova'da.

Garip bir durum. Bir tarafta savaş devam ediyor. Diğer yanda, ellerinde mezrolar ölçüm peşindeler. Canımızı yakan aralıksız devam eden şehit cenazeleri.

Sizi bilmem ama, ortaya nasıl bir metin çıkacak gerçekten merak içindeyim.

Gündemdeki adam

Doç. Dr. Selman Öğüt'ü tanımayan kalmadı. Bilmeyen kaldıysa deyip biraz bilgilendireyim. Öğüt, Medine doğumlu. Atatürk karşıtlığı ile zirve yaptı.

Ayrıca "saç ektirme rekortmeni" Selman'ın son marifeti intihalcilik -aşırma- olduğu tescillendi. Medipol Üniversitesi'nin Öğretim Üyesi olan Öğüt'ün hakkında iddialar hayli fazla.

Akademik Etik Türkiye, hesabından yapılan paylaşımlarda belirtilenler şöyle sıralanmakta:

"Söz konusu hesaptan yapılan paylaşımlarda Selman Öğüt'ün 'Yüksek Lisans Tezi'nin 150'ye lakın kısmının başka kaynaklardan alındığı anlaşılmıştır. Kendine ait bölümleri yok denecek kadar azdır. Öğüt'ün 2010 yılında tamamladığı tezinde, özellikle 1999, 2001, 2002 yıllarına ait olanlar başkalarının makale ve tezlerine benzerlik gösterdikleri anlaşıldı."

Cevap yok

Akademik Etik Türkiye'nin paylaşımında böylesi benzerlikler geriye kalan sayfalarında da aynen devam etmekte. "Tezin genelinde ısrarlı olarak başka makalelerden aşırma yapıldığı anlaşılıyor; Paixao&Marlow -2001- Yüksek Lisanslarda örneğin Nevin Aslı Toppare'yle -2006 Bilkent- benzerlikler aynen var. Bu yazarların analiz argümanları sanki Öğüt'ünmüş gibi gösteriliyor. Anlayacağınız 'birebir benzerlik' diye niteleniyor.

Akademik Etik Türkiye, iddialarını ve tespit ettikleri bulguları Selman Öğüt'e sordu. Öğüt konu ile ilgili olarak henüz bir açıklama yapmadı."

Göreve devam mı?

Trabzon önündeki Fenerbahçe'yi beğendim. Rövanş için umutlu skoru çıkardılar. Az daha da beraberlikle dönüyorlardı. İstanbul'daki maç için Yanal'la göreve devam demek mümkün. Finale kalınırsa "taçlanmış uğurlama" olur. Aksi halde cenazeyi sahibine kaldırtmış olursunuz.

Bu arada TRT Spor'daki 90'dan Sonra'ya da değinmek istiyorum. Hünkar Mutlu ile Bünyamin Gezer'in yanına Ömer Üründül'ü ilave etmek iyi oldu. Üründül, tüm spor yorumcularına 20 tur basacak donanımda...

GÜNÜN SÖZÜ

İhtiras, bir kere adamın yakasına yapıştı mı, mantık, ağlayarak ve tehlikeyi haber vererek onu terk eder. Alfred de Musset

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları