​​​​​​​Geçmiş yılların önemli virüsleri

Beş günlük Türk Telekom çilesi nihayet sona erdi. Onların deyimiyle "büyük arıza" bitirildi. Bu neyin nesiydi, öğrenmem mümkün olmadı. Yine de şükürler olsun. Gazeteyle yeniden bağlantımızı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Başta da Mehmet Kaya kardeşime.

Sanırım bu aralar en büyük yardımcılarım bazı dost ve okurlarım.

***

Gelelim sadede

Yaşar Usluer tarihî kayıtlarından önemli gözlemlerini her zaman olduğu gibi bizimle paylaşıyor. Yine biraz kısaltmama rağmen ancak sığdırabildim. Böylece geçmişteki anılarımızı da tekrarlamış oluyoruz...

"Saygıdeğer Burhan abi,

Geçmiş olsun dileklerimle yer verdiğiniz yazılarım için teşekkür ederim. Hele ki yazımın altına koyduğunuz GÜNÜN SÖZÜ; Şehidin helvası sizin ocakta kavrulmadığı sürece, size hep tatlı gelecek. Bir şehit annesi, söyleyemediklerimin özetidir.  Dahası 'Ateş düştüğü yeri yakar. Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar.'

Deli dana

Hatırlayınız 1996'da İngiltere'de çıkan hastalığı. Adına deli dana denilen bu hastalıkta 141 kişi hayatını kaybetmişti. O da tüm Avrupa ülkelerine yayılmıştı. Binlerce sığır itlaf edilmişti. Türkiye bu nedenle canlı ve karkas et ithalini durdurmuştu. Bu yasak tam 14 yıl sonra 2010'da Ak Parti hükümetince delindi. Türkiye, ancak 2010'da canlı hayvan ve et ithalatını serbest bırakabildi.

Kuş gribi

Türkiye'de ilk kuş gribi 5 Ekim 2005'te Manyas ilçesi Kızıksa köyünde tespit edildi. Sonra 54 ile yayıldı. Dört kişi de hayatını kaybetti. 2006, 2007 ve 2008 yıllarında da bazı yörelerimizde görüldüğü tespit edildi. Bu yüzden dört yılda milyonlarca kanatlı itlaf edildi. Canlı canlı kireçli çukurlara gömüldü. Mekanı cennet Demirel'in evinde beslediği tavuklar bile alındı. Yani yerli tavuk ırkı bitirildi.

Arıyorum

Emekli olduktan sonra vaktim çok. 5-10 tavuk alayım, gezen tavukların yumurtasından etinden yararlanayım diye kümes yaptım ama içine koyacak yerli tavuk bulamadım. Hepsi makine tavuğu. Bunlardan horoz olsa bile gurk olmadıkları için yumurtalarından normal civciv çıkmıyor. Makine tavuklarına hazır yumurta yemi vermezsen sürekli yumurtlamıyor. Yemler de GDO'lu olduğundan organik olmuyor. Hâlâ yerli tavuk arıyorum! Bu arada domuz gribinden söz etmiyorum. Çünkü Türkiye'yi fazla etkilemedi.

Koronavirüs

Kişisel görüşüm, Çin'i ekonomik anlamda bitirebilmek için üretildi. Çin'den mal almayan ülke, Çin malı kullanmayan kimse kaldı mı? Bizdeki ünlü markalar bile işçilik ucuz diye Çin'de üretim yaptırmıyor mu? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığına göre bugüne kadar 85 ülkede bu virüs görüldü. 3300 kişi hayatını kaybetti. Değil dünya, Çin nüfusunun yüzde 1'i bile değil. Ama ekonomik yönden tüm ülkeleri etkiliyor. Uçak seferleri, spor etkinlikleri, TIR geliş gidişleri iptal ediliyor.

Gürbulak sınır kapısında 140 yumurta yüklü TIR beklemede. Türkmenistan'da İran'a olan sınır kapıları kapatıldığından yüzlerce TIR'ı görüyoruz.

İdlib'de ateşkes

Moskova'daki görüşmelerden sonra sözüm ona bir mutabakat ortaya çıktı. Şimdiye kadar hiçbir anlaşmaya uymayan, Türkiye'deki ve sınırımıza dayanan Suriyelilere hiç yardım etmeyen, PKK ve uzantısı PYD/YPG'yi terör örgütü kabul etmeyen Putin'e kim itimat eder.

Son uyarınızda yine haklı çıkacağınız aşikâr değil mi? 'Okurlara hatırlatma. Neredeyse Putin sevdalıları cemiyeti kurulacakken yazmıştım. Bu bir Erzurum sözüydü; Moskof gavuruna güven olmaz. Özeti, haklı çıkmaktan gerçekten sıkılır hale geldim' deyişinizde yerden göğe kadar doğruları söylediniz."

Şevket Kazan

1974 yılının en renkli ismi Şevket Kazan'dı. Öncelikle aramın çok iyi olduğunu söylemeliyim. Tıpkı lideri Erbakan gibi benimle sohbeti severdi. Ayrıca koalisyon hükümetinin Adalet Bakanı idi. Diğer özelliği liderini hiç satmaması idi. Millî Görüş zihniyetine ölene kadar sadık kaldı. Benimle konuşurken sevgi ve saygıyı ihmal etmezdi.

Renkli icraat

Kazan'ın unutamadığım yasaklarından biri dergilere uyguladığı sansürdü. İthal dergilerin tüm "üryan fotoğraflarını" boyattırmaya başladı.

Hatta bunun için Adalet Bakanlığı'nda özel ekip oluşturdu. İthalatçı firmanın elindeki yayınlar önce koyu renkli boyalarla kamuflaja sokuluyordu. Ondan sonra dağıtıma çıkılıyordu.

Dedik ya, içi dışı bir insandı. 86 yaşında, geldiği kafayla Hakk'a yürüdü. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

GÜNÜN SÖZÜ

Göz, güzel görmeyi akıldan öğrenir. Ali Suad

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları