​​​​​​​Herkes kendi ekonomi OHAL'ini ilan etsin!..

Türkiye'nin büyük bir bölümü eve kapanmış durumda.

Kimimiz zorunluluktan, kimimiz ise korkudan evdeyiz.

Gelişmeleri film izler gibi izliyoruz.

Bir yakını virüse yakalanmayan ve ölmeyenlerin dışında herkesin hayatı normal.

AVM'lere gidemiyoruz ama kargo şirketleri soluksuz çalışıyor.

Birçok alışveriş sitesinin poşetlerini taşıyan kargocular nefes bile alamıyor.

Tabii ki bir de işsiz kalıp, iş yeri kapanan ve tencere derdinde olan insanlar var.

Herkes bu virüs belasının ne zaman biteceğini soruyor.

Virüs ne zaman bitecek ve normal hayata ne zaman döneceğiz?

En çok yanıtı aranan soru bu.

Siz bu krizin önümüzdeki hafta ya da 3 ay sonra hemen biteceğini mi düşünüyorsunuz?

Öyle bir beklentiniz varsa çok yanılıyorsunuz.

Bu belki de son 100 yılın en önemli küresel krizi. Olaya sadece salgın olarak bakmayın. Bu aynı zamanda küresel bir kriz.

Tıp korona virüsünü 3 ayda bitirdi kabul edelim. Aşıyı buldular. Sadece kendi ülkemize bakalım 83 milyon insan mı aşılanacak?

Aşıyı da bir kenara bırakalım bir başka görüş virüs havaların ısınması ile yok olacak.

Bugün Suudi Arabistan Riyad'a baktığımızda hava sıcaklığının 32 derece olduğunu görüyoruz.  En son CİA raporunda Suudi Arabistan'da salgının kontrolden çıktığı yazıldı.

Yine de diyelim ki havalar ısındı ve bitti.

Ekonomi nasıl düzene girecek? Kapanan işyerleri, AVM'ler hemen ertesi günü dolacak mı? Bankalar ertelediği ve tahsil edemediği alacaklarını hemen sağlayacaklar mı?

Havayolları şirketleri yine hemen ful kapasite ile mi çalışacak?

Geçtiğimiz yıl doluluk oranı nedeniyle "Türkler gelmesin" diyen turizmciler tesislerini Ruslar ve Avrupalılarla doldurabilecek mi?

Böyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz!

Dünya bugün virüsü bitirse bile normalleşme sürecine en az 2 yıl sonra kavuşabilecek. Dünyanın en iyi iktisatçılarından Daron Acemoğlu, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeyi zor günlerin beklediğini söylüyor.

Türkiye nasıl önlem alıyor? Mevcut kredilerin ve borçların yüzde 1,10 faizle 3 ay ötelenmesini sağlayarak.

Bunu da bankalara yaptırıyor.  Bankaların canına minnet. 0.90'dan konut kredisi vermektense mevcut krediyi 1.10'dan yeniden yapılandırır.

3 ay sonra ne olacak? SGK pirimler 3 ay ertelendi. 3 ay sonra toplu bir para mı gelecek işletmelere? Ya da bir ayda üç aylık ciroyu mu yapacak?

Kimse kimseyi kandırmasın.

Sağlık Bakanı sık sık diyor ya herkes kendi OHAL'ini ilan etsin diye. İşte bizim yapacağımız da buna benzer. Herkes ekonomik tedbirini kendi alsın. Bize ne kısa vadede ne de uzun vadede Devletten bir hayır yok. Çünkü mevcut iktidar devletin tüm kaynağını geçiş ve kullanım garantisi verdiği projelerden dolayı müteahhitlere aktarıyor.

Birey olarak acil tasarruf yapmalıyız. Her kuruşun kıymetini bilmeliyiz. Belki de 100 yılda bile görmeyeceğimiz kadar büyük bir ekonomik kriz yaşayacağız. Belirli kesim olmasa da ücretli kesim bu tarihi krizi yaşayacaktır.

Binlerce yeni işsiz ve korkunç enflasyon bizi bekliyor.  Süpermarketten bile alışverişinizi kısıtlama zamanı geldi de geçiyor.

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları