Yedek milletvekiline muhalefet tepkili!

Yedek milletvekiline muhalefet tepkili!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Parlamentoda belediye meclislerindeki gibi her partinin kendi yedek milletvekili listesi olması faydalı olabilir; eksilme olursa bu listeden gelir, boşluk olmaz” sözleri muhalefeti hareketlendirdi.

CHP eski Konya Milletvekili hukukçu Atilla Kart, bu konunun kendisinin de üye olarak çalışmalarına katıldığı 24’üncü dönem TBMM yasama çalışmaları kapsamında Anayasa Uzlaşma Komisyonunda da ele alındığını anımsattı. Kart, “O dönem. Partilerin bu konuda böyle bir uygulamanın Türkiye için gerekli olmadığı, yeni sorunları da beraberinde getirebileceği, bir ihtiyaca cevap vermediği yönünde genel bir eğilim vardı. Bu konunun yeniden gündeme getirilmesine bir anlam vermek zor” dedi. Anayasa Uzlaşma Komisyonunda bu konu ile ilgili uzun tartışmalar yapıldığını anlatan Kart şunları kaydetti: “Bunun çok da anlamlı ve pratik sonuçlarının olmayacağı, Türkiye şartlarında ve Türkiye gerçeğinde de yeni sorunlara yol açabileceği bu anlamdaki kaygılar dile getirildi. Sanıyorum 4 parti de ısrarlı olmadı. Adeta bu konuda bir mutabakat sağlandı. Şimdi hal böyleyken yedek milletvekilliğini yeniden gündeme getirmek, buna bir anlam veremiyorum.” Türkiye şartlarında yedek milletvekilliğinin uygulanabilir bir düşünce olmadığı kanaatini taşıdığını ifade eden Kart, “Temel amacın şu olduğu anlaşılıyor, burada mevcut milletvekilleri üzerinde, yedek milletvekilleri aracılığıyla bir baskı ortamı yaratmak. O milletvekillerini bu yolla da ayrıca denetim altına almak, kontrol etmek. Bu anlayışın demokrasi ile bağdaşır yönü yok. Bu anlayışının Türkiye şartlarında daha da kaygı verici sonuçlar yaratabileceği düşüncesindeyim” diye konuştu.

Eğreti duruyor

MHP eski Antalya Milletvekili ve 24’üncü dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olarak yeni anayasa çalışmalarında bulunan Tunca Toskay da, yedek milletvekilliği konusunun Türkiye şartlarında tartışma konusu yapılmasını anlamakta zorlandığını belirtti. Toskay, “Biz o önerinin çok üzerinde durmadık, daha sonra da gündemden çıktı. Olsa olsa AKP’nin kendince tasarrufu olarak değerlendirilebilir. Ben milletvekilliğinin yedeği olabileceğini düşünmüyorum. Bakan yardımcısı o da olmaz. Bunlar Türkiye’nin sisteminde eğreti ekleme şeyler. Partiler de çok üzerinde durmadı. 300-350 kişiyi nereye yerleştirirler bu geldi akıllarına her halde. Türkiye bu kadar sıkıntının içinde bu konularla uğraşmamalı” şeklinde konuştu. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “Gerekliyse o zaman yedek cumhurbaşkanı, yedek başbakanda seçmek gerekir. Yedek meselesini gündem değiştirme olarak görüyorum” ifadesini kullandı.