Yediğiniz anda felç kalabilirsiniz. Denizden babam çıksa yerim sözü mazide kaldı

Yediğiniz anda felç kalabilirsiniz. Denizden babam çıksa yerim sözü mazide kaldı
Marmara Denizi'nde görülmeye devam eden deniz salyası hakkında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi  Doç. Dr. Muharrem Balcı'dan korkutan açıklama geldi. Deniz salyası ile ortaya çıkan mikroorganizmaların oldukça zehirli olduğunu belirten Balcı, “Midyeler bu zehirli maddeleri biriktirir ve soframıza kadar gelir. Bu midyeyi yediğiniz anda felç bile geçirebilirsiniz" uyarısında bulundu.

Yediğiniz anda felç kalabilirsiniz. Deniz salyasıyla gelebilecek büyük tehlike

Marmara Denizi''nde sık sık görülen deniz salyası olarak bilinen müsilaj, deniz yüzeyini kaplayarak hem deniz canlılarının hem de vatandaşların yaşamını olumsuz etkiliyor. Her geçen gün etkisini artıran deniz salyası, endişeye neden oluyor. Deniz salyasının aynı sıklıkla görülmeye devam edilmesi halinde yaşanacaklar konusunda uyarılarda bulunan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Doç. Dr. Muharrem Balcı, “Bu mikroorganizmalar oldukça zehirlidir. Bu zehirli maddeler bazı balıkları daha çok bazı balıkları daha az etkiler. Mesela midye zehirli maddelerden daha az etkilenir. Midyeler bu zehirli maddeleri biriktirir ve soframıza kadar gelir. Bu midyeyi yediğiniz anda felç bile geçirebilirsiniz.” dedi.

"KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ YAŞIYORUZ"

Deniz salyasının bu şekilde artışının insan sağlığı üzerinde de etkili olacağını kaydeden Doç. Dr. Balcı, "Deniz salyası, deniz ortamında oluşan mikroorganizmaların aşırı artış göstererek ortama salgıladıkları organik bileşikler sonucunda oluşuyor. Bu organik bileşikler suyla temas ettiklerinde şişiyor, gözle görünür hale geliyor ve deniz salyası oluşuyor. Deniz salyasının oluşması için bazı özel koşullara ihtiyaç vardır. Bu özel koşullar için yüksek derece de azot ve fosfat girdisi ve su sıcaklığına ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.

"YETKİLİLERİN BİR AN ÖNCE BU KİRLİLİK KAYNAĞINI TESPİT ETMELİ"

Deniz salyasının son zamanlarda artış göstermesinin sebebinin deniz kirliliği olduğunu ifade eden Doç. Dr. Balcı, "Son zamanlarda artış gösteren deniz salyası süreci yaklaşık 20 yıllık bir süreyi kapsar. Deniz salyası küresel ısınmanın bir sonucudur. Normalde deniz salyası mevsimsel olarak belli bir oranda artar. Hatta bu iyi bir şeydir. Ancak şu an geldiğimiz noktada insan etkisi ile birlikte koşullar bozulduğu için deniz salyasında artış yaşanıyor.” dedi.

Bu artış ile birlikte devreye bakterilerin de girmesi sonucunda deniz salyası oluştuğunu anlatan Dr. Balcı, “Son zamanlarda bu kadar artış göstermesinin nedenlerinden biri denizlerimizin çok kirli olması. Yetkililerin bir an önce bu kirlilik kaynaklarının tespit edip etmesi lazım. Bizler bu kirlilik kaynaklarını bilinenler ve bilinmeyenler olarak ikiye ayırıyoruz. Derin deşarjla, sanayi atıkları, evsel atıklar bir de üzerine küresel ısınmanın etkilisiyle deniz suyu sıcaklığındaki artış eklenince deniz salyası aşırı artış göstermeye başlıyor. Deniz salyasını öyle pat diye çözemeyiz. Öncelikle yetkililer tarafından bu kirlilik kaynakları belirlenmeli. Atıksu arıtma tesisleri gözden geçirilmeli. Özellikle sanayi bölgelerinin atık su tesisleri ne kadar çalışıyor bunlar bilmemiz gerekir"  diye konuştu.

"BU MİKROORGANİZMALAR OLDUKÇA ZEHİRLİDİR"

Deniz salyasının aynı sıklıkla görülmeye devam edilmesi halinde yaşanacaklar konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Balcı, şunları söyledi:

"Deniz salyası için ilk beklenen durum deniz dibine çökmesidir. Deniz salyası deniz tabanına çöktükten sonra denizde bulunan tüm canlı yaşamına son vermektedir. Oksijenin olmadığı ortamda büyük oranda dip ölümleri olmaktadır. Aynı zamanda deniz salyası balıkların solungaçlarını tıkayarak, boğulmalara neden olur. Ancak bu gidişle küresel ısınmanın etkisi daha da arttığı için deniz salyası ile birlikle bazı özel mikroorganizma grupları ortaya çıkacaktır. Bu mikroorganizmalar oldukça zehirlidir.

“YEDİĞİNİZ ANDA FELÇ BİLE GEÇİREBİLİRSİNİZ”

Bu zehirli maddeler bazı balıkları daha çok bazı balıkları daha az etkiler. Mesela midye zehirli maddelerden daha az etkilenir. Midyeler bu zehirli maddeleri biriktirir ve soframıza kadar gelir. Bu midyeyi yediğiniz anda felç bile geçirebilirsiniz. Bu zehirli maddelerin birçoğu ısı ile bozulmamaktadır. Bir midyeyi ne kadar pişirirseniz pişirin eğer midyeyi hasat edilen yerlerde zehirli maddeler varsa zehir ile karşı karşıya kalabilirsiniz."

İlgili Haberler