Yeni askerlik sistemi nedir?

Yeni askerlik sistemi nedir?
Yeni askerlik sisteminin detayları belli olmaya başladı. Merakla beklenen yeni askerlik sistemi modeli belli oldu mu? Peki askerlik kaç aya düşecek? Yeni askerlik sisteminin detayları haberimizde...

Yeni askerlik sistemi nedir? Sistem değişikliğinden kimler yararlanacak? Vatandaşların merakla beklediği bu konu hakkında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar basın mensuplarına bu konu ile ilgili konuştu. 2019 Ocak ayı itibariyle yeni sistem uygulanmaya başlandı mı? Yeni gelen sistem ile 12 ay askerlik dönemi kapanıyor mu? Hayata geçirilmesi planlanan yeni sistemle hangi meslek gruplarında esneklik getirecek ayrıntılar haberimizde...

ASKERLİK 9 AYA DÜŞTÜ MÜ?

En son yapılan açıklamada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, zorunlu askerlikle ilgili "Tek tip askerlik ile ilgili 2-3 aydan beri çalışma yürütülüyor, henüz sonuçlanmadı. 2-3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor." dedi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NEDİR?

Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen Türk Savunma Sanayi Zirvesi’nde “Milli Sanayi İçin Nitelikli İnsan Kaynağı” başlıklı oturumda konuşan Büyükdede, hem sanayide hem de savunma sanayisinde nitelikli ara eleman kaynağının önemine dikkat çekerek, meslek lisesi mezunlarına yönelik bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Meslek lisesi mezunlarının askerlik sorunuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’yla temasta olduklarını ifade eden Büyükdede, şunları söyledi: “Meslek lisesi mezunlarının askerliğinin ötelenmesi ve bu sürecin sonunda da daha kısa süreli askerlik yapabilmelerine yönelik bir düzenleme hazırladık. Milli Savunma Bakanlığı’na sunduk. Komutanlarımız inceliyor. Hatta bizim ilk götürdüğümüz teklif daha başkaydı. 3 yıl işletmelerde sigortalı çalışsınlar, sonrasında da kısa dönem yapsınlar diye teklifte bulunmuştuk. Şimdi tüm bunlar değerlendiriliyor.”

ASKERLİKTE BAZI MESLEKLERE ESNEKLİK

Yeni askerlik sisteminde, bazı meslek gruplarına özel uygulamaların da olacağı belirtiliyor. Bu kapsamda öğretmen, hakim, doktor ve bazı akademik alanlarda görev yapan ile sporcular için esneklik getirilebileceği dile getiriliyor. Bu meslek gruplarına üye yükümlülerin mesleki yaşamlarının ve kariyerlerinin etkilenmemesi için onlara uygun zaman dilimlerinde askerlik hizmetinin yerine getirilmesi sağlanacak. Örneğin öğretmenlerin askerlik yükümlülüğünü çoğunlukla yaz aylarında yerine getirmelerine ağırlık verilecek.

YENİ SİSTEM NELER GETİRİYOR?

Yeni sistemde "tek tip askerliğe" geçilmesi ve "kalıcı bedelli" gelmesi öngörülüyor. Buna göre ordu sistemine geçilinceye dek herkes için öngörülen askerlik hizmetinin sağlanması hedefleniyor. Üzerinde çalışılan yeni sistemde bedelliye ihtiyaç duyulmayacak bir yapının seçenek olarak getirilmesi planlanıyor.

HULUSİ AKAR: "HAYIRLI BİR SONUCU YAKIN ZAMANDA BELİRLEYECEĞİZ"

Bakan Akar, yeni askerlik sistemi çalışmaları ile ilgili "Burada benim söyleyeceğim bir tek husus var, bunlar olmuş bitmiş şeyler değil. Bunlar bazı ihtimaller. Bazı olasılıklardan bahsediliyor. Bunların hepsi değerlendiriliyor, ilgili kurumlarımız ve bakanlıklarımızla ayrıntılı bir şekilde çalışılıyor. Öngörülebilir bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bir taraftan ülkemizin ve emniyetimizin güvenliğini sağlayarak yükümlülük hizmetini yerine getirmek düşünülürken diğer taraftan da gençlerimizin eğitim ve mesleki ihtiyaçlarını da göz önüne alıyoruz. Bunların hepsini en optimal şekilde düzenleyecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bunların hepsi tekrar altını çiziyorum birtakım ihtimallerden, birtakım imkanlardan bahsediyoruz. Bazı hareket tarzlarından bahsediyoruz. Bunlar tamamlandıktan sonra cumhurbaşkanlığı katına sunulacak. Cumhurbaşkanımızın incelemesine, değerlendirmesine, onaylamalarına müteakip de işlem ilerlemeye devam edecek. Bu konuda çalışıyoruz. Gerçekten bütün boyutlarıyla konu çalışılmakta. İnşallah ülkemize, milletimize, gençlerimize hayırlı sonucu yakın bir zamanda belirleyeceğiz ve bunu da halkımızla paylaşacağız" dedi.