Yeni bakanlık kuruluyor

Yeni bakanlık kuruluyor
Hükümet, 2,5 milyon Suriyeli mültecinin ardından “Göç ve Uyum Bakanlığı’’ kurmak için harekete geçti

Türkiye’nin 81 iline dağılan ve her geçen gün yeni sorunlar yaratan Suriyeliler ve diğer mülteciler için, Bakanlık kurulması amacıyla Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan başkanlığında çalışma başlatıldı.

TBMM AB Uyum Komisyonu üyelerine “Suriye Krizi ve AB ile İlişkiler” başlıklı bir brifing verildi. Başbakanlık Başdanışmanı Murtaza Yetiş, Türkiye’nin Suriye krizin başından beri “Açık kapı’’ politikası uyguladığını ve olayı insani bir yaklaşım olarak nitelendirerek, ölümden kaçan insanlara kapıları kapatmadığını söyledi.

3 MİLYAR AVRO

AB’nin Suriyeli mültecilere kullanılması için vereceği 3 milyar avro konusunda da değinen Yetiş, “3 milyar avro ihtiyacın tümüne bakınca çok küçük bir dilim. Almanya, sadece bir eyalete gidenler için 20 milyar avro fon ayırdı. AB’nin vereceği 3 milyar avro bir defaya mahsus olmamalı. Biz AB’li yetkililere bu miktarın birinci aşama olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledik” dedi.

Yetiş, komisyon üyesi CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir’in göç ve uyum bakanlığı kurulmasına yönelik bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine de, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan başkanlığında bir çalışma yürütüldüğünü, hem göç politikası hem de göçle ilgili idari ihtiyaç konularının değerlendirildiğini söyledi.