Yeni Çözüm Sürecini Başlattı!

Yeni Çözüm Sürecini Başlattı!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, başarısız olunan Çözüm Süreci’nin adını değiştirerek 10 maddelik yeni eylem planını açıkladı. Davutoğlu’nun ilk madde olarak “vatandaşlarımızı ayıran ulusçuluğu kaldıracağız” açıklaması dikkat çekti.

Yeniçağ / Özel / İstanbul

Başbakan Ahmet Davutoğlu Mardin Artuklu Üniversitesi'nde "Kardeşlik Buluşmaları Mardin" konferansına katılarak konuşma yaptı. Davutoğlu’nun “yeni bir milli birlik ve kardeşli projesi” olarak açıkladığı 10 maddelik eylem planında, anayasal değişikliği işaret ederek, “vatandaşlarımızı ayıran, bölen ulusçuluk anlayışını kaldıracağız” demesi dikkat çekti. Anayasa görüşmelerinin devam ettiği anayasa komisyonuna HDP’lilerin de katılması ve fikirlerini söylemesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, “anayasayı birlikte yapacağız” dedi.

SİLAHLARI BIRAKIRLARSA GİDER GÖRÜŞÜRÜZ

Süreçte kimlerle muhatap olunacağını açıklayan Davutoğlu, bölgede öne çıkan STK ve kanaat önderleriyle buluşacaklarını, silah bırakmaları halinde teröristlerin bulunduğu yere giderek onlarla da konuşabileceklerini açıkladı.

DİYARBAKIR ANNELERİ VE ŞEHİT ANNELERİ...

Başbakan Davutoğlu konuşmasının sonunda birlik çağrısı yaparken, “Diyarbakır anneleri ve şehit anneleri gelin birleşin” ifadeleriyle şehit annesi ve terörist annesini ortak noktada buluşmaya çağırdı.

 

İşte Davutoğlu’nun açıkladığı yeni çözüm sürecinin 10 maddesi:

1. ULUSÇULUK ANLAYIŞI KALDIRACAK

Millet ve devlet arasındaki tüm farklar ortadan kalkacak, parçalayıcı, vatandaşlarımızı ayrıştırıcı ulusçuluk anlayışını kaldıracağınız. Devletin milletin bir arada olacağı anlayışı getireceğiz.

2. KAMU DÜZENİ İNŞA EDİLECEK

Kamu düzenini kim tehdit ederse üzerine gidilecek, ister IŞİD, ister PKK, ister DHKP-C üzerinden vatandaşlarımızı sömürenlerle mücadele edilecek. Hepimizin özgürlüğünü, güvenliğini, onurunu inşa ettiği bir düzen olacak. 12 Eylül’de yapılan düzenleri değiştireceğiz. Halka şefkat, teröriste kudret ile müdahale edilecek. Kimse 90’lı yıllara döneceğimizi sanmasın, kimse 80’lere döneceğimizi sanmasın.

3. KAPSAMLI DEMOKRATİK REFORM SÜRECİ

Başta anayasa olmak Türkiye’nin bütün vesayet kurallarını değiştirelim. Gelin hep beraber yapalım. HDP’den de randevu istedim, cevap olarak “gelir kaçak çayımızı içer gider” cevabı aldım. Ama buna rağmen hep beraber gerçekleştireceğiz bu süreci. Çukur kazacağınıza, gelin anayasa komisyonuna konuşalım. Ne istiyorsanız söyleyin.

4. SOSYAL SEFERBERLİK

Terörle mücadele esnasında oluşan tüm sorunların üstesinden geleceğiz. Evinden, yurdundan olanların yarasını saracağız. Sur’dan, Cizre’den, Silopi’den çıkan vatandaşları bu zalimlerin eline bırakmayacağız. Her bir aileye gerekişe destek programı uygulayacağız. Evlerinden çıkan tüm vatandaşlarımıza düzenli kira yardımı yapacağız.

5. BÖLGE EKONOMİSİNİ KALKINDIRILACAK

Bütün vatandaşlarımızın terörden kayıplarını telafi edeceğiz. Daha önce de söyledim, yangın yerinde gülistan inşaa edeceğiz. Bütün prim borçları ertelenecek, çiftçilerimizin ve esnafın kredi borçları ertelenecek. İstihdam artışını sağlayacağız.

6. MEKANIN İHYASI

Şehirlerin yeniden inşasını sağlayacağız. Buna kentsel dönüşüm diyorlar ama ben şehirlerin ihyası, mekanın ihyası diyorum. Bozulan altyapı ve kanalizasyon tümüyle elden geçirilecek.

7. ETKİN İLETİŞİM STRATEJİSİ

Oluşturulan algı operasyonlarına karşı halkımıza olan bitenle ilgili en etkin bilgiler aktarılacak.

8. YEREL YÖNETİMLERİN YETKİLERİ GENİŞLETİLECEK

Büyükşehir yasası yerinden yönetim noktasında tanzimattan bu yana yapılan en kapsamlı yasaydı. Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek, istismar edenle mücadele edilecek.

9. YENİ BİR MİLLİ BİRLİK VE KARDEŞLİK SÜRECİ

Muhattap artık milletin kendisi olacak. Bölgelerde istişare meclisleri kuracağız. Bölgelerin etkili STK’ları ve kanaat önderleriyle oturup, konuşacağız. Eli silahlı olanlarla konuşmayacağız. Önce silahları bırakacaklar, ancak ondan sonra bulundukları ortamda onlarla konuşacağız.

10. BİRLEŞTİRİCİ RUH HAREKETİ

Ortadoğu başta olmak üzere birçok coğrafyada birleştirici ruhu harekete geçireceğiz. Kürt’ü, Arap’ı, Türkmen’i hiçbir ayrım gözetmeden tüm kardeşlerimize kucak açacağız.

Diyarbakır anneleri ve şehit anneleri gelin birleşin, Mezopotamya çocukları, balkan çocukları gelin birleşin.