Yeni eğitim sezonu başlıyor

Herkese merhaba sevgili okurlarım;

Yeni eğitim ve öğretim yılı uzun bir aradan sonra korona vakalarının artış gösterdiği bir dönemde yarın başlamış olacak. Bana sorarsanız hepimiz bir şokla ilk başlangıçta şaşkınlığımızı gizleyemedik. Her şey çok hızlı gelişti. Ve dünyayı kurtaracak olan eğitime de bulaştı. Eğitim sistemi büyük darbe aldı.

Koskoca iki yıl büyük kayıplarla, geri gelmeyecek bir şekilde tarihe geçti. Yüz yüze eğitim sistemine gecikmeli olarak başlasak da ben yine de artı olarak görüyorum. Çünkü yüz yüze eğitim sisteminin disiplini ve öğreticiliği, online eğitimde mümkün değil. Hangi öğrenciyi kiminle nasıl disipline edeceksiniz? İş yine ebeveynlere kalıyor. Onlar zaten çocuklarının hâl ve davranışlarını takip etmek zorundalar. Ama çocuklarımıza esas öğretiyi verecek olan okul ve öğretmenlerdir. Bundan da çocuklarımız iki sene mahrum kaldı. İnşallah bir kapanma daha yaşamayız da bu açık telafi edilir.

Okulda herkes eşit. Ancak evde yaşam herkesin aynı değil. Hele bir de teknolojik şartlar işin içine girdiğinde günlerce eğitim sistemini tartış dur. Yapılan açıklamalarda her türlü önleyici tedbirin alındığı belirtildi. Normale dönüş başlıyor. Her ne kadar vakalarda hızlı yayılma olsa da tedbiri elden bırakmadan yola devam etmek zorundayız. Yapılan açıklamalarda süreç zaten olumsuz giderse seçenekler hazırlanmış, uygulaması kalmış. Hadi hayırlısı.

Yeni bir eğitim ve öğretim yılına başlarken; öğrencilerimiz, veliler, öğretmenlerimiz, okul servisleri, kırtasiyeciler, kantinciler son hazırlıklarını yaptılar.

İlköğretim için, ilk kez okulla tanışacak olanlar heyecanlı. Koronanın ilk çıktığı yıla denk gelen aile ve öğretmenler iki yılın açığını nasıl toparlayacağız. Zararın neresinden dönersek kârdır. Önce sağlık, bunun şakası yok tabii. Ancak yüz yüze eğitime geçişte nasıl, neler yaşanacak. Son zamanlardaki vakalar korkutuyor. Bunun üçte birinde ilk süreçte yasaklar başlamıştı. Bu süreçte kaygılarımız artı. Korku, panik, aklınıza ne geliyorsa psikolojik olarak yaşadık. Maddi manevi kayıplarımız çok oldu. Olmaya da devam ediyor.

Online eğitim ve iş hayatı o dönem başlamıştı. Devam eden bu sistemle çalışan kurumlar var. Her şey normalmiş gibi bakılıyor.

Sonumuz hayrolsun. Kapanmayla demek ki çözüm olmadı. Bir grup konuşuyor, ücretsiz; muhtarlık, aile hekimleri tarafından her mahalle, sokakta belirli aralıklarla kontrol, takip, test yapılmalı yoksa herkes bu virüsü kapacaktır. Takip şart konuşmaları uzayıp gidiyor.

Yine bir grup; yaşam normale en hasarsız haliyle dönmeli, bir grup da kesinlikle riskler var. Aşı olan da, olmayan da hastalanıyor. Testin birinde pozitif, birinde negatif çıkması kafaları karıştırıyor.

Kaygılarımız var. Çocuklar da aklımız..

Başımıza neler gelecek bilmiyoruz. Geçenlerde iki oğlumda kovid oldu. Biri hafif, diğeri ağır geçirdi. Birine ilaç verdiler. diğerinde asemptomatik geçiyor. Yani belli belirsiz size ilaç gerekmez demişler anlamadık gitti.

İlk başlarda yakınlarım olmuştu. İlacı içiniz diye mutlaka aranır, takip edilir ilgilenme vardı. Şimdi arayan yetkili testiniz pozitif ilaç getirecektir arkadaşlar ya da ilaçsız, ilaca gerek yok. On dört gün izolesiniz. Sonrasında testiniz pozitif çıksa da zararsızsınız. İşinize dönebilirsiniz. Tabii işten atılmadıysak, kafalarımız çok karışık.. Kimse net bir şey bilmiyor.. Herkes kendi yaşadıklarını anlatıyor. Tam kurtarıcı ilaç, aşı yok.. konuşmalarını duyuyorum. Bu sürecin ilk günden itibaren kafaları çok karıştırdığına kulak misafiri oluyorum. Önce sağlık. Herkes iyi olsun. Bir an önce bu mikrobun yaşamımızı terk etmesi dileğiyle.

BAKAN EĞİTİME İLİŞKİN KONUŞTU

Eğitimin nasıl bir şekil alacağı merakla bekleniyordu.

Sağlık Bakanı, Bilim Kurulu üyeleri ve Millî Eğitim Bakanı''ndan beklenen açıklama geldi.

Millî Eğitim Bakanı: Bütün şartları hazırladık. Yüz yüze eğitim ve öğretim yılı başlıyor. Herkes kurallara uymalıdır. Aşılarımızı yaptıralım. A''dan Z''ye tüm hazırlıklarımız tamamlanmıştır.

Üniversite gençleri ise geleceğimiz ne olacak, yeterli eğitim alamadık. Almadan mezun olanlar var.

Üstüne bir de sil baştan ev arama derdimiz başladı. Ev kiraları da özel yurt ücretleri de çok pahalı. Kira artışı öğrencilerin canını sıkmış durumda sesimizi duyan yok mu diye feryat ediyorlar. Umarım yetkililer duyar.

Eğitim sisteminde merak edilen bütün sorulara MEB sitesinden ulaşabilirsiniz. Siteyi incelediğimde şeffaf ve doğru bilgilere ulaşabilineceğini gördüm. Öğrenci, öğretmen, veli kısacası eğitim adına herkesi ilgilendiren bilgi açıklamalarını mutlaka takip ediniz.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca''nın başkanlığında yapılan Coronavirüs Bilim Kurulu Toplantısına katıldı.

MEB Özer, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile ortaklaşa çalışarak önce sağlık için karar aldıklarını dile getirdi.

Özer, uzaktan eğitimin ne kadar başarılı olursa olsun asla yüz yüze eğitimin yerine geçemeyeceğini, yerine ikame edilemeyeceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Yüz yüze eğitime geçilmesi bir tercih olmaktan çıkıp zorunluluk hâline gelmiştir.

Okullara yönelik maske, dezenfektan ve temizlik malzemeleri desteği kesintisiz yapılacaktır. Sistemden herkes takip edilecektir. Okul hayatı ilk kez başlayan öğrencilerin uyum eğitim haftası öncesi ve birinci sınıflar okula başladı bile açıklaması yer aldı.

Bakan Özer, 6 Eylül(yarın) itibarıyla da okulların kapılarının tüm kademeler ve sınıf seviyelerinde hafta 5 gün öğrencilere açılacağını anımsatarak "Okullarımızın bir daha hiç kapanmaması ve eğitimin kesintiye uğramaması için tüm velilerimize, öğretmenlerimize, yardımcı destek personelimize ve idari personelimize bir kez daha çağrı yapıyorum .

Çok rica ediyorum, Sağlık Bakanlığı ile birlikte Millî Eğitim Bakanlığı olarak belirlemiş olduğumuz kurallara kesintisiz uyalım. Bu kurallara uyalım ki bir daha okullarımız kapanma sorunu ile yüz yüze kalmasın. Son söz olarak da bir kez daha vurgulamak istiyorum, okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır." dedi.

Aşı olmamış öğretmen ve personelin PCR yaptırılması talebini reddetmesi durumunda yaşanacak sürece ilişkin soru üzerine ise, 1,5 yıldır salgın sürecinde büyük emek veren öğretmen ve personelin PCR testi yaptırmadan okul ortamına gelebileceğini düşünmediğini söyledi.

Sağlıklı güzel haberleri paylaşmak umuduyla, bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları