Yeni oyun kuralları

Beynelmilel oyun kuralları yıllarca 9 kusurlu hareket olarak hafızalarımızda yer etti. Bunların bazılarında kasıtlı ibareleri vardı. IFAB daha sonra kusurlu hareketleri 10 olarak belirlerken, kasıt yerine dikkatsiz, kontrolsüz ve aşırı güç kullanarak ibareleriyle değiştirdi. Yalnız biri elle oynamakta kasıt unsurunu burada aynen tuttu. Bizim ilk yıllarda hakemlerimize kuralları öğretirken elle oynama için; top ele kaza, el topa ceza söylemlerimiz hiç hatırımızdan çıkmaz. Sonra ne oldu. Bizde, Avrupa'da hatta dünyada elle oynama her hakeme göre şekil değiştirdi. Ne türlü çarparsa çarpsın herkes penaltıyı çaldı ve bu da hep penaltı beklentisi yarattı. El kol top buluşmaları öcü haline getirildi. Kolları arkaya saklamak gibi komik görüntüler ortaya çıktı. IFAB müdahalede geç bile kaldı. Bu sütunlarda yıllarca yanlış bir uygulama yapıldığı, kuralın ruhuna karar verildiğini hep yazdım. Saçma ve neticeyi etkileyen penaltılar verildi. Bu nedenle yanlış kartlar çıktı. Şimdi IFAB'ın yaptığı kural değişikliği değil, kuralın neyi istediğini belirten kapsamlı açıklama. Ancak bu hususa ilave edilecek posizyonlar da hâlâ mevcut. Yine 1 Haziran'da başlayacak yeni uygulama ile kasıtsız ya da kazayla bir futbolcunun eliyle rakip kaleye gol atmasında gol geçerli sayılmayacak deniliyor. Sadece atılan gollerde değil bariz gol şansı yakalamışsa da oyun devam etmeyecek. Yani kasıt değil, çarpma da olsa oyuncu kendine gol pozisyonu yaratmışsa, hakem düdük çalıp oyunu durduracak. Elle oynamalarda da bunu defalarca yazdım. Hücum oyuncusunun eline koluna çarpıp kaleye giren top gol değeri kazanmayacaktır. Kural bunu reddediyor diye yazmıştım. Sebebi onlarla gol atılamayacağı için kurala konmuş. Yoksa değişen yeni bir şey yok.

Antalyaspor- MEK Ankaragücü
Koray Gençerler

Önceki MHK'nın Süper Lig'de görevlendirmediği isimlerden biriydi Koray Gençerler. Tempolu ve gollü maçın genelinde iyiydi. Yalnız Antalya'nın frikik kullanımında rakibin 9.15 ihlali atışı, sarı kart olmalı. Uyaran Antalyalı oyuncuya da hatalı sarı kart gösterilirken, Ankaragücü'nden Djedje'ye sarı kartı vermedi.

Bursaspor-DG Sivasspor
Mete Kalkavan

Bursaspor için hayati önem taşıyan maçta iyi bir yönetim sergiledi. Yusuf'un ceza alanında düşürülmesi net penaltıydı.

İM Kayserispor-Beşiktaş
Suat Arslanboğa

Bazı faul ve kartlarda hataları oldu. İM Kayseri'nin iptal edilen golünde yardımcının ofsayt bayrağı değil, VAR'da belirlenen Vida'nın düşürülmesi nedeniyle geçersiz sayıldı. 

Fenerbahçe-Ç. Rizespor
Halil Umut Meler

El ve kola top çarpmalarındaki penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Fenerbahçe'nin beraberlik golü öncesi korner doğruydu. Abdullah'ın Tolgay'a hareketi frikik ve sarı karttı verilmedi, Çaykur Rizeli Moroziuk'un, amatörce hareketlerinden dolayı iki sarıdan atılması nizami. Serdar Aziz'in hakemi el-kol hareketleriyle protestosuna sarı kart çıkmalıydı. Ç. Rizesporlu Abdullah'ın kaleci gibi topu elle oynaması sarı kartlıktı verilmedi. Tartışılan penaltı kararında Serdar Aziz ofsayta (beklemeli ofsayt) top Serdar'a gelmeden ve havadayken yüzüne vuruluyor. Top daha sonra Serdar'ın bulunduğu yere geliyor. Yardımcısıyla hakem VAR'a giderek hem ofsaytı hem penaltıyı inceledi ve penaltıya hükmetmesi doğru karardı.

EY Malatya-M. Başakşehir
Fırat Aydınus

M. Başakşehir'in ofsayt nedeniyle geçerli olmayan gol kararını VAR da onayladı. Verilen penaltıda VAR'a gidilmeliydi. İkili mücadeleydi, penaltıyı Arda aldı ve karar hatalı. Başakşehir'den Kudriashov ikinci sarıdan kırmızı kart görmeliydi.

A. Konyaspor-Göztepe
Abdülkadir Bitigen

Konya lehine verilen penaltıda hakemin önü kapalıydı. VAR'a gidilerek doğru karar verildi. Bu pozisyonda Kadu'ya da 2. sarıdan kırmızı doğru. Kaleci Beto gibi deneyimli bir profesyonel, alkıştan sarı kart görmesinin ardından ısrarı gereksizdi. İkinci sarıdan kurtuldu. Yardımcı Esat Sancaktar hatalı ofsayt bayrağıyla Göztepe'nin önemli bir gol pozisyonunu engelledi. 

BB Erzurum-Galatasaray
Cüneyt Çakır

Egemen-Ndiaye pozisyonunda Egemen kafaya yükseliyor. Ndiaye sıçramadığı için pozisyon faul gibi görülse de penaltı verilmeme kararı doğruydu. Galatasaray'ın beraberlik golünde avantaj oynatması Cüneyt'in artısıydı. 

Kasımpaşa-Trabzon
Bülent Yıldırım

Puanların paylaşıldığı müsabakada tecrübeli hakem iyi bir yönetim gösterdi. Penaltı pozisyonunu görmesi zordu. VAR'a giderek doğru kararla penaltıyı verdi.

Akhisar-Alanya
Serkan Tokat

Önceki MHK'nın Süper Lig'de fazla görev vermediği Serkan Tokat, Akhisar için önemli müsabakada iyi bir yönetim sergiledi.

Yazarın Diğer Yazıları