"Yeni parti kurulacak, lider Akşener olacak!"

"Yeni parti kurulacak, lider Akşener olacak!"
MHP’de adaylık defterini kapattığını açıklayan Meral Akşener’eyeni parti için destek yağıyor. Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, “TürkMilleti, Akşener’i yeni partinin lideri olarak görevlendirdi” dedi

Meral Akşener ve Ümit Özdağ'ın peş peşe yaptığı "yeni oluşum" açıklamaları siyasi kulisleri de hareketlendirdi. Milli Merkez'de Meral Akşener ve Bağımsız Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ öncülüğünde kurulması planlanan yeni parti için "siyasette yeni bir nefes" değerlendirmesi yapılıyor. Yeni bir oluşumun kaçınılmaz olduğunu dile getiren Akşener ve Özdağ'a yakın isimler çalışmaların devam ettiğini ve görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Balıkesir Bağımsız Milletvekili İsmail Ok, TBMM’de yaptığı basın toplantısında yeni partinin Eylül, Ekim gibi şekilleneceğini belirterek, “Sayın Meral Akşener’in liderliğinde, genel başkanlığında Türkiye’de yeni bir parti kurulacaktır. Ne sağcı ne solcu merkezde bir parti olacak” dedi.

İsmail Ok, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında yeni partiye ilişkin soruları yanıtlayarak şöyle konuştu: “Yeni parti artık kurulması yönünde bir yol ayrımına girilmiştir, başlanılmıştır, inşallah Türk Milleti için hayırlı olacaktır. Türk Milleti de bu yeni partide lider olarak genel başkan olarak Sayın Meral Akşener’i görmektedir. Sayın Meral Akşener’in liderliğinde, genel başkanlığında Türkiye’de yeni bir parti kurulacaktır. Bizler de milletvekilleri arkadaşlarımızla birlikte Sayın Meral Akşener’in etrafında toplanarak Türk Milletinin ve devletinin içinde bulunduğu bu zor şartlardan çıkması için elimizden gelen bütün katkıyı yapacağız. Artık Türk Milleti, şu içinde bulunduğumuz durumdan muzdarip olan bütün kesimler hatta AKP’nin çok önemli bir kısmı yeni bir parti kurulmasını beklemektedir. Bu yeni partinin de genel başkanlık görevini, liderliğini Sayın Meral Akşener’e vermiştir. Yeni partinin de lideri Meral Akşener olacaktır.”

“Yeni parti ne zaman kurulacak?” sorusuna da Ok, “Sonbaharda inşallah... Eylül, Ekim gibi artık şekillenmiş, ete kemiğe bürünmüş, milletin huzuruna belli bir artık bir şeyler gözükmüş halde geleceğiz. Bu parti Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucu değerlerini kucaklayan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin olmazsa olmaz niteliklerini ve bizi biz yapan değerleri kucaklayan ne sağcı ne solcu merkezde bir parti olacak. Bütün sosyal kesimleri kucaklayacak. İdeolojimiz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temel değerleri, kurucu değerleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletini var eden o kurucu değerlerle tekrar kucaklaşmak” yanıtını verdi.

Yusuf Halaçoğlu: Türkiye'nin ihtiyacı var

"Bir partileşme sürecine girilecek, Türkiye'de buna ihtiyaç var" diyen Bağımsız Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu şunları anlattı: "Büyük beklenti var. Dolayısıyla bu parti kurulacak. Şu da var, partinin kurulması iktidara gelmesi anlamına gelmiyor. Çünkü partiler iktidara gelmiyor artık. Tüzel kişiler eliyle siyasi yapılar içinde olmanız cumhurbaşkanı seçmeniz anlamına da geliyor aynı zamanda. Propaganda unsuru olarak, parti olarak yapmak konusunda rahat olursunuz. Yoksa siyasi parti olmazsanız olmuyor. Sivil toplum kurumu ile olmuyor. Referandumda da gördük, hemen Türkiye Barolar Birliği Başkanı'na baskı yapıldı. Yasaklandı hemen toplantıları."

İktidar olmak için yüzde 50 artı oy almanın zorunda olunduğuna dikkat çeken Halaçoğlu, bir partiden 100-200 milletvekili çıkarmasının bir anlamı olmadığını aktardı. Halaçoğlu, "Fonksiyonu yok. Şimdi tüzüğü değiştiriyorlar, ama bir anlamı yok. Sürelerden faydalanmadan bahsediyorlar. Ancak TBMM hangi kanunları çıkaracak? Cumhurbaşkanı kararnameyle kanun çıkarma yetkisine sahip. Cumhurbaşkanı bir başka partiden TBMM'de de çoğunluk bir başka partiden olması lazım ki Cumhurbaşkanı'nın çıkardığı kanunlara karşı aynı konuda kanun çıkarabilsin. O zaman etkili olabilir Meclis. Böyle bir durum da kolay kolay olmayacağına göre, meclisin de fonksiyonu kalmıyor" diye konuştu. Halaçoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu pozisyonda düşünecek olursanız Bakanlar Kurulu'nu düşüremiyorsunuz, bakan veya Cumhurbaşkanı'nı sorgulayamıyorsunuz. Bunu yapabilmeniz için 301 sayısı ile önerge, 360 ile onay vermeniz lazım. Yüce Divan'a göndermeniz için 400 milletvekili gerekiyor. Yargı üyelerini atayan, görevden alan Cumhurbaşkanı, bürokrasiyi atayan, görevden alan Cumhurbaşkanı. Asla dokunamadığınız bir Cumhurbaşkanı. O zaman bu son adım ve virajda parti kurup Cumhurbaşkanı çıkarmazsak Türkiye'nin kurtulması mümkün olmaz. Her türlü diktatörlüğe açık sistem var. Dolayısıyla partiyi kurup her türlü değişikliği yapıp parlamenter sisteme dönmemiz gerekiyor. Siyasi Partiler Kanunu'nu değiştirip ondan sonra Seçim Kanunu'nu değiştirmeli, yargı kanunlarını değiştirip yargıyı kendi içinde kontrol edecek bir sistem geliştirmek, oluşturmak gerekiyor. Mahkemelerde jüri üyelerinin bulunması gibi."

İsmail Ok: Eylül, Ekimde şekillenir

Bağımsız Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, "Yeni parti kurulması yönünde artık bir yol ayrımına girilmiştir, başlanılmıştır. İnşallah Türk milleti için hayırlı olacaktır. Türk milleti de bu yeni partide lider olarak, genel başkan olarak Sayın Meral Akşener'i görmektedir. Akşener'in liderliğinde Türkiye'de yeni bir parti kurulacaktır. Bizler de milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Sayın Akşener'in etrafında toplanarak Türk milletinin ve devletinin içinde bulunduğu bu zor şartlardan çıkması için elimizden gelen bütün katkıyı yapacağız. Türk milleti, içinde bulunduğumuz durumdan muzdarip olan bütün kesimler, hatta AKP'nin çok önemli bir kısmı yeni bir parti kurulmasını beklemektedir. Bu yeni partinin de genel başkanlık görevini Sayın Meral Akşener'e vermiştir. Liderlik, 'Ben lider olacağım' demekle olmaz, bunu halk verir."

Ok, yeni partinin eylül, ekim aylarında şekillenmiş, milletin huzuruna gelmeye hazır olmasının öngörüldüğünü, yeni oluşumun; ideolojisi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu değerlerinden meydana gelen, tüm sosyal kesimlere açık, merkezde bir siyasi parti olacağını bildirdi.

Nuri Okutan: Milli Merkez'de durulacak

Bağımsız Isparta Milletvekili Nuri Okutan da, Meral Akşener ile Türkiye'nin siyasette yeni bir lider kazandığını kaydetti. Okutan şunları belirtti: "Son dönemde önce MHP Genel Başkanlığı ile ilgili bir yarışa girildi sonra hayır kampanyası yürütüldü. Bütün bu süreçlerde Meral Hanım halkla, toplumun değişik kesimleri ile temaslar kurdu, kucaklaştı. Artık bir kabul gördüğünü hepimiz biliyoruz. Türkiye siyasette yeni bir lider kazanmıştır. Meral Hanımın etrafında bizler yeni bir oluşumun peşindeyiz."Görüşmelerin sürdüğünü bildiren Okutan, "Yeni bir başlangıç ama giderek genişleyecek bir oluşumun peşindeyiz. Bunun kartopu gibi giderek büyüyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Hareketin durduğu yeri "milli merkez" olarak tanımlayan Okutan özelliklerini de şöyle tanımladı: "Bunun birçok özelliği olacak ama temel özelliği devletimizin, milletimizin bekasını düşünen vatanperverlerin toplandığı bir parça olacak. Birinci özelliği bu. İkincisi tabi milli ve cumhuriyetin değerleri ile de barışık olacak. Atatürk'ün ilke ve inkılâplarıyla cumhuriyetin değerleri ile barışık olacak. Diğer yandan bizim manevi değerlerimiz ile barışık olacak. Mazimiz ile de barışık olacak. Yerli olacak aynı zamanda da uluslar arası, evrensel değerler ile de barışık olacak bu oluşum. Henüz başlangıçtayız. Bu çerçevede Meral Hanım'ın liderliğinde, koordinesinde çalışmalar sürüyor."

Nevzat Korkmaz: Merkezde yeni oluşum

MHP eski Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ise, yeni bir siyasi oluşama ihtiyaç olduğunu şu sözlerle ifade etti:

"Şu anda siyaset tıkanmış durumda. Özellikle merkez sağda olduğunu iddia eden AKP maalesef evrensel değerleri ayaklar altına alacak şekilde hukuk ve evrensel değerleri de daraltacak bir daralmaya gitti. İnsanlar huzursuz. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesini, aynı zamanda evrensel değerleri içinde barındıracak bir siyasi oluşum."

Nevzat Korkmaz, yeni siyasi oluşumun hukuk devletini, insan haklarını ve hürriyetlerini, gelirin adil paylaşımını önceliği arasına alacak bir öncelikler silsilesini temsil edeceğine vurgu yaptı.

Bu alanda yeni bir siyasi yapılanmaya ihtiyaç olduğunun altını çizen Korkmaz sözlerini şöyle tamamladı:

"Benim kanaatim 1980 yılından sonra klasik sağ ve sol kutuplaşmaları, kamplaşmaları, tanımları ortadan kalktı. Sağ anlayışın değerlerine sol anlayış sahip çıkmaya başladı. Biz milliyetçiyiz derken, solda siyaset yapanlar ulusalcıyız diyorlar. Şu anda kendisini sağ parti olarak tanımlayan hangi parti gelirin adil paylaşımına hayır diyebilir. Böyle olunca kavramlar, tanımlar adeta birbiri içine girdi. Klasik kamplaşmanın anlamı kalmadı. Merkezde yeni oluşum gerekiyor, bu oluşumun da doğal lideri Meral Akşener, çünkü millet böyle istiyor. Vatandaş net biçimde Meral Akşener'i Türkiye'yi yöneten bir noktada görmek istiyor."

İlgili Haberler