Yeni sistem Meclis'e sunuldu! Emekli maaşları artık böyle hesaplanacak...

Yeni sistem Meclis'e sunuldu! Emekli maaşları artık böyle hesaplanacak...
TBMM'ye sunulan On İkinci Kalkınma Planı'na göre, emekli aylık bağlama sistemi yeniden düzenlenecek. Yapılacak düzenleme ile emekli maaşlarında hesaplanan 2000 öncesi ve sonrası prim farkında değişikliğe gidilmesi bekleniyor.

28 Şubat'ta Meclis'ten geçen EYT düzenlemesiyle birlikte Türkiye'deki emekli sayısı 15 milyonu geçerken, emeklilerin bütçeden aldıkları payda herhangi bir artış yaşanmamaya devam ediyor.

Ödediği prim tutarına bakılmaksızın birçok emekli düşük ücretlerde eşitlenirken, 1 Ekim 2008 itibarıyla yürürlüğe giren Aylık Bağlama Oranı (ABO) değişikliği, milyonlarca vatandaşın alması gereken aylık tutarından çok daha az maaş almasına neden olmaya devam ediyor.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞMAYA DEVAM EDENİN MAAŞI ARTACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bu konuda yeni bir sisteme geçileceği iddia edilirken, değişikliklerin ilk aşaması Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) getirilen On İkinci Kalkınma Planı ile ortaya çıktı. Emekli aylık bağlama sistemini yeniden düzenleyecek olan bu yasanın detaylarının yanı sıra, ileride atılması beklenen adımlar da birer birer gün yüzüne çıkıyor.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın aktardığı bilgilere göre; yeni plan doğrultusunda kişilerin istihdamda kalmasını teşvik eden düzenlemeler hayata geçirilecek. Aylık bağlama sistemi, kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden düzenlenecek.

MALUL AYLIĞI ALANLARIN İŞE DÖNÜŞ YOLU AÇILACAK

Sürekli iş göremezlik geliri veya maluliyet aylığı alan kişilerin yeniden işgücü piyasasına dönmesi için mesleki rehabilitasyon uygulaması hayata geçirilecek.

EMEKLİ MAAŞLARINDA PRİM SİSTEMİ DEĞİŞECEK Mİ?

Meclis'e getirilen düzenlemenin yanı sıra milyonlarca emekli, emekli maaşlarının belirlenmesinde dikkate alınan prim sisteminde köklü bir değişiklik bekliyor. 2000 yılından önce çalışan vatandaşların ödediği primler ile daha yüksek aylıklar alması, yakın tarihte emekli olan kişilerin ise en düşük emekli maaşına mahkum edilmesi büyük bir tepki toplarken, emeklinin beklediği müjde geldi.

Akşam gazetesinde yer alan habere göre; SGK, bu sorunu ortadan kaldırmak için son aşamaya geldi. Hayata geçirilmesi planlanan yeni düzenleme ile 2000 öncesi primlerin etkisi azaltılırken, son yıllarda yatırılan prim tutarları maaşı daha fazla etkileyecek. Ayrıca bu yapılan düzenleme ilk maaşlarını almaya hazırlanan EYT''lilere ödenecke emekli aylığını da doğrudan etkileyecek.

BÜTÜN EMEKLİ MAAŞLARINDA DEĞİŞİKLİĞE NEDEN OLACAK

Emeklilerin yıllardır hayalini süsleyen düzenleme, 15 milyonun üzerinde vatandaşın maaşlarında artış yaşanması anlamına gelecek. Özellikle yeni düzenleme ile, halihazırda çalışanlar emekli olduklarında çok daha yüksek maaş alacak. 4a, 4b, 4c, Bağ-Kur ya da Emekli Aylığı bakılmaksızın hayata geçirilecek düzenlemede yeni kat sayıların ne olacağı merak ediliyorken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in ilerleyen günlerde söz konusu düzenleme hakkında açıklama yapması bekleniyor.

Bu sebeple, SGK tarafından yürürlüğe koyulan ''maaş hesaplama robotu'' ile alacağı emekli aylıklarını hesaplayan vatandaşlar, gösterilen tutardan çok daha yüksek bir emekli maaşı alma şansına sahip olabilecek.

YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar