Yeniçağ Gazetesi herkesin unuttuğu Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu detayını hatırlattı

Yeniçağ Gazetesi herkesin unuttuğu Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu detayını hatırlattı
Ermenistan'ın topraklarını işgal ettiği Azerbaycan'a hain saldırılarının ardından yaşananlara siyasilerden ardı ardına tepkiler geldi. Tepki gösterenlerin içinde daha önce Ermenistan ile iyi ilişkiler kurma pahasına Azerbaycan bayraklarını yasaklayanlar da vardı.

Yeniçağ / Haber Merkezi 

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan ile iyi ilişkiler kurmak için Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan'ın daveti üzerine 2008'de Erivan'a gitmişti. Muhalefet sert tepkisine ise Gül, "Çok güzel şeyler olacak" demişti.

Bunun ardından da Sarkisyan 14 Eylül 2009'da maçı izlemeye Bursa'ya geldi. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sarkisyan'ı havaalanında karşıladı. Gül ile Sarkisyan, maç öncesi bir görüşme yaptı. Gül'ün Sarkisyan'a halkların önünü açtıklarını belirterek, "Tarih yazmıyoruz, tarih yapıyoruz. Bu zorlu adımları atarak bir süreç başlattık ve süreci zorlansak da devam ettireceğiz" dediği ifade edildi.

Görüşmede Karabağ konusunun gündeme gelmediği belirtilirken, Gül'ün "Sadece Türkiye ile Ermenistan'ı değil tüm dünyayı ilgilendiren bir süreç" ifadesiyle atıfta bulunduğu kaydedildi.

Jest için de maç öncesi Azerbaycan bayrakları stada alınmayarak toplandı ve üzerinde WC bay-bayan yazılı kutuya atıldı. AKP'nin Azerbaycan bayraklarının yasaklanması için FİFA'yı da devreye soktuğu ortaya çıktı.

Aynı dönemde Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkileri geliştirmek için bir protokol hazırlandı. Protokolde sınırın açılması ve diplomatik ilişkilerin başlaması net olarak yer alırken, Ermenistan'ın Karabağ'dan çekilmesi ve Ermeni soykırım iddialarından vazgeçilmesine yönelik bir yoktu. Bunun üzerine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile yapacağı tüm görüşmeleri iptal ederken,  ülke şehitliğindeki Türk Bayrağı indirilmişti.

Dönemin CHP Milletvekili Onur Öymen de "Türkiye'den beklenen hususların, diplomatik ilişkilerin düzenlenmesi, yeniden başlatılması, sınırın açılması gibi konularda Ermeni tarafının Türkiye'den bekledikleri protokollerde yer alıyor. Türkiye'nin Ermenistan'dan beklediği, işgal edilen Azerbaycan topraklarındaki Ermeni birliklerinin geri çekilmesi ve Kars Anlaşması'na atıfta bulunulması gibi hususlar, protokollerde hiçbir şekilde yer almıyor. Karabağ'a atıfta bulunulmuyor. Bu protokol tek taraflı hazırlanmış, dış baskılarla Ermeni talepleri doğrultusunda hazırlanmış bir metindir. Protokol metninde Dağlık Karabağ sorunu yok. Diplomaside söz uçar, yazı kalır. Karabağ'a atıfta bulunulmuyor. Bu protokol tek taraflı hazırlanmış" açıklaması yapmıştı.

Bugün ise emekli Cumhurbaşkanı Gül, Twiter hesabından, "Umarım Ermenistan yönetimi, uluslararası hukuka aykırı şekilde işgal ettikleri Azerbaycan topraklarından çekilmeden bölgeye kalıcı barışın gelemeyeceğini artık anlar ve halkının gerçek çıkarları ile refahına hizmet edecek şekilde 29 yıldır sürdürdüğü bu haksız işgale son verir. Devlet hayatım boyunca Kafkasların istikrar ve huzura kavuşması için gayret göstermiş bir kişi olarak Ermenistan'ın tutumundan derin teessür duyuyor ve Azerbaycan'a yönelik gerçekleştirdiği son saldırıları kınıyorum" paylaşımında bulundu.

Dönemin Başbakanı, bugünkü Gelecek Partisi Genel başkanı Davutoğlu da, Twitter'dan "Azerbaycan yalnız değildir ve Karabağ mutlaka azat olacaktır! Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısını şiddetle kınıyorum. Değerli kardeşim Cumhurbaşkanı Aliyev ve Can Azerbaycan'ın yanındayız" açıklaması yaptı.