"Yaz sıcakları virüsü yok etmez!"

"Yaz sıcakları virüsü yok etmez!"
Yeni tip korona virüs salgınının başında, yazın havalar ısındığı zaman, güneş ve ultraviyole ışınlarının etkisi ile virüsün etkisini yitireceği ve salgının sona ereceği sıklıkla duyuluyordu. Ancak Alman uzmanların çoğu, yaz sıcaklarının yeni tip korona virüsün etkisini çok az azaltabileceği, ancak virüsü yok etmeye yetmeyeceği görüşünde.

Salgın hastalıklar konusunda yetkili Robert Koch Ensitüsü'nün sözcüsü Susanne Glasmacher, yazın "belirli bir etkisi" olsa da halkın büyük bölümünün yeni tip korona virüse bağışıklığının bulunmaması nedeniyle virüsün yazın da yayılmayı sürdürebileceğini ifade etti.

Glasmacher, Nisan 2009'da başlayan H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribi salgınında da yazın ve takip eden yılda da çok sayıda vaka görüldüğüne dikkati çekti. Hannover Tıp Yüksek Okulu Yöneticisi Virolog Thomas Schulz da Robert Koch Enstitüsü'nden Glasmacher ile aynı görüşü paylaşıyor. Güneşin ultraviyole ışınlarının etkisinin çok az olacağını, sıcaklık ve güneş ışınlarının virüsün bulaşma katsayısını baskılayabileceğini belirten Schulz, ancak bunun "çok hafif" olacağını vurguladı.

Münih Schwabing Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Başhekimi Clemes Wendtner de yazın virüsün etkisinde hafif bir azalma beklemekle birlikte, "Yüksek hava sıcaklığı ile virüsün yok olacağını düşünme yanılsamasına kapılmamak gerektiği" uyarısında bulundu.