Yenidoğan bebekler hayati tehlike ile karşı karşıya

Yenidoğan bebekler hayati tehlike ile karşı karşıya
Hastanelerde bulunması zorunlu olan ve yenidoğan bebeklerde K1 vitamini eksikliğinden kaynaklanan kanamaların tedavisinde kullanılan, kullanılmaması durumunda hayati risk oluşturan K vitamini ilacının kısıtlı olarak temin edilemediği iddia edildi.

YENİÇAĞ/İSTANBUL

Yenidoğan bebeklere K vitamini eksikliğini gidermek için yapılan K vitaminini iğnesi, ithalattan kaynaklanan sorunlar nedeniyle Türkiye’ye getirilemiyor. Yurt dışındaki ilaç firmaları sabit kur üzerinden ilacın düşük fiyattan satıldığını belirterek Türkiye’ye ilaç göndermekten vazgeçiyor.

K vitamini enjeksiyonu kullanılmaması, bebeklerde beyin kanaması ve beyin hasarı riskini artıyor. Bu durum, bebek ölümlerine ya da ileriki yıllarda zeka geriliğine yol açabiliyor.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz kadın doğum uzmanları bu ilacın 2 aydır çok fazla temin edilemediği, ithalattan kaynaklı sıkıntıların olduğunu söylediler. İlacın büyük şehirlerde mevcut olduğunu ama özellikle kırsal kesim ve Anadolu’daki hastanelerde eksikliğinin önemli seviyede olduğunu söylediler.

K 1 VİTAMİNİ NEDİR?

Bebekler genel olarak, kanın pıhtılaşması için gerekli olan K vitamini açısından zayıf doğarlar. Bu sebeple doğumda K vitamini verilmeyen bebekler, K vitamini eksikliğine bağlı olan Yenidoğan Hemorajik (kanama) Hastalığı (YHH) olarak adlandırılan potansiyel ölümcül bir kanama bozukluğu riski taşır. YHH vakalarının neredeyse yarısı beyinde kanama ve beyin hasarı ile sonuçlanır.

Bu sebeple bebeklerde K vitamini eksikliğini takviye etmek için rutin olarak yenidoğanlara K vitamini enjeksiyonu (iğnesi) yapılır.

 

İlgili Haberler