Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yerel seçimlerde ittifak...

Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler bir yıl sonra uygulanmaya konulabileceğinden AKP ve MHP resmen ittifak kuramıyor. Fakat Devlet Bahçeli farklı formüllerin peşinde. MHP'nin şu anda elinde bulundurduğu belediye başkanlıklarını yeniden kazanması zor. AKP de zorda... Siyasette yeni pazarlıklar gündeme geliyor. Adı da ilginç. "Düşük Profilli Aday" gösterme taktiği MHP'nin Adana, Mersin, Manisa gibi büyükşehirlerine AKP sözde düşük profilli aday çıkartıp bu illeri yeniden MHP'nin kazanmasını sağlayacakmış. Karşılığında MHP, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde "düşük profil" uygulaması yapacakmış.

***

Bu ince planın tutacağını sananlar hayal kırıklığı yaşar. Her şeyden önce AKP'yi var eden gücün yerel yönetimler olduğu unutulmamalı. Bahçeli'nin koltuğunu koruyabilmek için sığındığı saraydan bu konuda kazık yiyeceği ortada. Gücü elinde tutan Erdoğan söz konusu şehirleri MHP'ye niye ikram etsin ki! Üstelik bu illerde eski bakan ve milletvekillerini sahaya sürüp Bahçeli'yi ters köşeye yatırmaya hazırlanıyor. Bir ince kulis bilgisi ile iddialarımıza açıklık getirelim. Örneğin Manisa'da Selçuk Özdağ'ı hazırlıyor. MHP Genel Merkezi ile zaten arası ili olmayan Manisa Belediyesini MHP rüyasında bile göremez.

Belediye seçimlerinde aday faktörü çok önemlidir. Seçmen gönül verdiği partisinden çok hizmet edecek kişiye oy verir. Bu yüzden ittifak tavanda değil tabanda gerçekleşir. Eğitim seviyesi yüksek olan seçmenler batı illerinde zaten AKP'ye karşı kendiliğinden ittifakı oluşturuyor. İlçelerde farklı, illerde farklı partiler belediye başkanlığını kazanıyor.

***

31 Mart 2019 yerel seçimleri için CHP'ye önemli görevler düşüyor. Bazı il ve ilçeler için "Çantada keklik" anlayışına son verilmeli. Şaibeli, tartışılan isimlerden uzak durulmalı. Ve İYİ Parti ile mutlaka yakın temas kurulmalı. CHP ve İYİ Parti sözcüleri "İttifak gündemimizde yok" açıklaması yapıyor. Yasal olarak zorunlular. Ancak CHP'nin elinde bulundurduğu önemli belediyelerin AKP'ye geçmesi söz konusu olabilir. Bu yüzden aday profillerinde dikkatli olmak zorundalar. Örneğin İstanbul'da sağ partilerden hatta AKP'den bile oy alabilecek CHP'li İlhan Kesici formülü son derece akılcı. Buna karşılık Ankara'da İYİ Parti'den Mansur Yavaş ile sonuç alınabilir. Bu sütuna sığdıramayacağım kadar uzun bir listeyi aklı başında herkes çıkarabilir.

Gelelim Saadet Partisi'ne... Temel Karamollaoğlu hepimizi umutlandırmıştı. Ancak Millî Görüş mensupları tıpkı Erdoğan gibi gömleklerini çıkaralı çok olmuş. Seçim sonuçlarını etkileyebilecek güce sahip olmadıklarına 24 Haziran'da tanık olduk. SP oyları yine AKP'ye akar... Bir kaç ilçe ve beldede aday faktörü ile belediye kazanabilmeleri mümkün olur.

Son not yine CHP'ye... Aday belirlemede kesinlikle geç kalınmamalı. Kurultay krizi yüzünden sandığa gitmeyeceğini beyan eden partililere heyecan verilerek, katılımın had safhaya çıkması için alternatifler aranmalı.

Tüm kesimlere sorumluluk düşüyor. Türkiye'de rejim değişti. Cumhuriyetin ayarlarına geri dönüşümün yolu AKP'den İstanbul ve Ankara'yı almaktan geçiyor!..

Yazarın Diğer Yazıları