"Yetki kanunu anayasaya aykırı"

"Yetki kanunu anayasaya aykırı"
AKP'nin anayasaya aykırı tartışmalı adımları bitmek bilmiyor. Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, uyum yasalarının kanunla yapılması gerektiğini belirterek, TBMM tarafından çıkarılan yetki yasasının açık bir şekilde anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Türk, "6771 Sayılı Kanunun TBMM'de kabul edildikten sonra Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından o tarihten itibaren alt ay içerisinde uyum yasalarının yapılması gerekiyor. Halk oylamasında kabul edildikten sonra yayınlanmadı Resmi Gazetede.

O metin halk oylamasına sunuldu. Şekil olarak öngörülen kanundur, Kanun Hükmünde Kararname değil. Kanun hükmünde Kararname ile yapılamaz bu düzenlemeler. Düzenlemenin şekli kanundur, dolayısıyla bu yetki kanunun anayasaya aykırıdır, buna dayanılarak yapılacak düzenlemelerde anayasaya aykırıdır.

Anayasa değişikliğinin kanun hükmünde kararname ile olabilir mi? Kanun ile TBMM tarafından yapılması öngörülmüştür" dedi.

Yetki Kanunu'nun anayasanın öngördüğü şekilde yapılmadığına dikkat çeken Türk, şöyle konuştu: " Anayasa değişiklik teklifinin geçici 21. Maddenin b fıkrasında, kanun yayımı tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde TBMM bu kanunla yapılan değişikliğin gerektirdiği TBMM tüzüğü değişikliği ile, kanuni düzenlemeleri yapar. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılacağı belirtilen düzenlemeler ise cumhurbaşkanın göreve başlama tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde cumhurbaşkanı tarafından düzenlenir ifadelerini içeriyor. Halk oylamasına sunulan teklif anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemelerin kanun ile yapılması öngörülüyor. Kanun şeklinde yapılması gerekir. Kanun Hükmünde kararname ile yapma yetkisi verirseniz o zaman bu anayasada öngörülen şekilde yapılmamış bir düzenleme olur. Dolayasıyla anayasaya aykırıdır."

UYUM YASALARI KANUNLA YAPILABİLİR

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılacak düzenlemelerin ise cumhurbaşkanının göreve başladığı tarihten itibaren 6 ay içinde yapılmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Türk, " Yeni seçilen Cumhurbaşkanı 24 Haziran'dan sonra göreve başladığı andan itibaren altı ay içerisinde yapacak değişiklikleri. Dolayısıyla onun daha zamanı var. Bu fark şunu gösteriyor, cumhurbaşkanı kararnameleri, şu anda yürürlükte olan anayasanın 91. Maddesi kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verildi, buna göre yetki veriliyor ama cumhurbaşkanı kararnameleri yeni anayasada ise bu madde yok. Onun yerine cumhurbaşkanlığı kararnamesi getiriliyor, cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılacak düzenlemeler ise cumhurbaşkanı göreve başladığı tarihten itibaren yapılacak. Burada mutlaka düzenlemenin kanunla yapılması gerekirdi. Anayasa değişikliklerinin gerektirdiği hususların mutlaka anayasada öngördüğü gibi kanunla yapılması gerekir. Bu konuda kanun hükmünde kararname ile Bakanlar Kurulu'na yetki verilmesi, yeni sistemde yer almayacak kurula yetki verilmesi anayasaya aykırıdır. Anayasa burada kanun ile yapılması gerekir diyor, TBMM'nin yapması gerekir. TBMM'nin kendi yetkisini kanun hükmünde kararname yetkisi vererek, Bakanlar Kurulu'na devretme yetkisi yok" diye konuştu.

TBMM YETKİSİNİ DEVREDEMEZ

TBMM'nin yetki devretmesinin öngörülmediğine dikkat çeken Türk, şunları ifade etti: " Bu düzenlemeler için öngörülen şekil, açıkça geçici 21'inci maddenin b bendinde yazılı olduğu gibi kanun olması gerekir. Dolayısıyla bu yetki kanunu anayasa aykırı. Bu kanuna dayanarak yapılacak düzenlemelerde anayasaya aykırı olacaktır. Anayasa bunun kanun hükmünde kararname ile değil, kanun ile yapılmasını öngörüyor. Uyum kanunlarının ilk Resmi Gazetede yayınlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde yapılması gerekirdi bu yapılmadı. Zaman geçmiş olsa dahi düzenleme yapılması gerekir ancak şekil olarak öngörülen kanun ile yapılması. TBMM'nin bu konuda ki yetkisini devretmesi öngörülmemiş."

TBMM İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ DE YAPILAMADI

TBMM İç tüzüğünün değişikliğine dair de tereddütleri bulunduğunu kaydeden Türk, "TBMM iç tüzüğü değişikliği yapıldı ama burada öngörülen değişiklik mi orada tereddütüm var. Yeni sistemin gerektirdiği iç tüzük olduğunu sanmıyorum. Nedeni ise o iç tüzük artık yeni sisteme göre TBMM yetkileri arasında sözlü soru, gen soru, TBMM soruşturması ile ilgili hükümler yok. O iç tüzük değişikliği yapılmadı" dedi.