Yıldırım: Sınırımızda Kürt Devletine müsaade etmeyeceğiz

Yıldırım: Sınırımızda Kürt Devletine müsaade etmeyeceğiz
Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan yardımcısı Joe Biden ile ortak basın toplantısında çarpıcı açıklamalar yaptı. Yıldırım, Türkiye sınırının yanında yeni bir Kürt devletine izin veremeyeceklerini söyledi.

Başta 15 Temmuz Kanlı darbe girişimi olmak üzere bölgedeki gelişmeler üzerine fikir alış verişi yapmak üzerine biraraya geldik. ABD-Türkiye arasında köklü ilişkiler var. Zaman zaman yaşanan olaylarla bu köklü ilişkinin zarar görmemesine gayret etmeliyiz.

15 Temmuz’da asker elbiseleri içinde yapılan hain girişiminden başta başta Cumhurbaşkanımız ve Türk milleti sayesinde bertaraf edilmiştir. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Sayın Biden, sizin de ifade ettiğiniz gibi, bu alçak darbe girişiminin başı olan. Bu darbenin yönlendiricisi olan Fethullah Gülen’in, aramızdaki anlaşmalar dikkate alındığında, ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bu konuda Biden’in yapmış olduğu samimi açıklamalar, sürecin işlemesi bakımından hayati öneme sahip.

ABD'nin böyle bir darbe girişimini tasvip etmeyeceğinizi biliyoruz. Başkan Obama ve sizlerin beyanatları bizler için kabul edilebilir. FETÖ'nün başının Türkiye'ye iade süreci hızlandırılırsa, buradaki işbirliğimiz artarsa, milletimizin konu hakkındaki düşünceleri hızlı bir şekilde müspete dönecektir.

SINIRIMIZDA YENİ BİR KÜRT OLUŞUMUNA MÜSADE EDEMEYİZ

Terörle mücadele ve Suriye konusunda önemli değerlendirmelerde bulunduk. Türkiye 3 milyondan fazla insana kucak açtı. Onlarla ekmeğimizi paylaştık. Ancak bu sürdürülebilir bir durum değil. Bölgede başta ABD, Rusya ve Türkiye'nin etkin katılımıyla mutlaka ve mutlaka daha fazla insanın hayatını kaybetmemesi için daha fazla çalışmak zorundayız. 

Türkiye'nin sınırın yanı başında yeni bir Kürt oluşumuna müsade etmemiz mümkün değildir. 

Bugünkü görüşme yanlış anlaşılmaların giderilmesi açısında çok önemlidir. Bir kez daha değerli dostum Biden'a ve diğer heyet üyelerine "hoşgeldiniz" diyorum.

SINIRIMIZI PYD VE IŞİD'TEN TEMİZLİYORUZ

Bildiğiniz gibi bir süreden beri, Suriye-Arap koalisyonu adıyla bir yapı oluşturuldu. Fırat’ın batısındaki Menbic şehrinin IŞİD’ten temizlenmesi için operasyonlar yapıldı. Operasyonlar başarılı olduktan sonra oradan çıkan unsurlar, Türkiye’ye yakın bir konumda olan Cerablus’a geldiler. Onları takip eden PYD unsurları da sınırımıza yaklaştı. Hem toprak bütünlüğümüzü sağlamak hem de sınırımızı temizlemek için IŞİD ve PYD unsurlarına müdahale ettik.

PYD unsurlarının asla Fırat’ın batısına yayılmamaları ve girmemeleri konusuna ABD ile mutabık kaldık. Bugün bunları da konuştuk. ABD’nin bu konuda kararlı olduklarını gördük. Kendilerine bunun için de teşekkür ediyoruz.

BİDEN'DEN PYD AÇIKLAMASI

Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Biden, PYD konusunda Fırat'ın batısına geçmeleri durumunda ne yapcaklarını şu şekilde açıkladı:

Türkiye sınırısından ve birleşik Suriye'den taviz vermeyeceğiz. Menbic ile ilgili azimli bir kararlılığımız vardır. PYD unsurları nehrin öte tarafına geçtikleri andan itibaren ABD tarafından desteklenmeyecekler.