Atatürk'ün İngilizleri nasıl tuş ettiğini anlattı. Cumhuriyeti kuranların imkanları olduğu halde şurayı çevirelim demediğini rantı nasıl reddettiğini açıkladı

Atatürk'ün İngilizleri nasıl tuş ettiğini anlattı. Cumhuriyeti kuranların imkanları olduğu halde şurayı çevirelim demediğini rantı nasıl reddettiğini açıkladı
Gazeteci Yılmaz Özdil, Türk tarihi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Yılmaz Özdil, tv100''de Candaş Tolga Işık''ın konuğuydu. Programa katılan Özdil, Türk devletinin kuruluş zamanlarına dair öneli bilgiler ve anılar paylaştı.

İlk olarak Rize''ye çayın nasıl geldiğini açıklayan Özdil, "Muğlalı Zihni Derin, Bursa''da ziraat teknikerliği okumuş, Milli Mücadele başlayınca Kuva-i Milliye''ye katılmış. Daha sonra, "Memleketin dört bir tarafına böyle liyakat sahibi ve tarımdan anlayan insanlarımızı gönderelim, o bölgelerdeki coğrafyaya uygun ürünleri ne yapabiliriz ona bakalım" demişler. Zihni hocayı da Rize''ye gönderiyorlar. Zihni hoca ise o dönemki Sovyet toprakları olan Gürcistan''dan çayı buluyor ve getiriyor. 

Bu ve bunun gibi hikayelerle benim Milli Mücadele döneminde en çok ilgimi çeken; kimse, "Ben bu çayı bulayım, bu çay bahçesini teyze oğlunun üstüne yapayım ve buradan da parayı bulayım" dememiş.

Adam önce bunu millete kazandırmış sonra dönmüş Bursa''da öğretmenlik yapmış" şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI FORSUNU DA AÇIKLADI

Özdil, yıllardın kimsenin tam olarak bilmediği Cumhurbaşkanlığı forsuna da değindi. "2022 yılında cumhurbaşkanlığının forsunu bilmeyen tek devlet biziz" cümlelerine ise, "Forsta 16 Türk devletleri var. Ama mesela neden bu Türk devletleri. Forsta yer almayan Türk devletleri de var. Bunu kim seçmiş? 

Kimse söyleyemiyor. Hatta siz bugün Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesine girdiğinizde, orada da kaynağının belirsiz olduğu yazıyor." diyerek tüm bunların sebeplerini de anlattı.

 

İlgili Haberler