Yoksulluğa çare için ilginç öneri: “Zenginlerle yoksullar evlensin”

Yoksulluğa çare için ilginç öneri: “Zenginlerle yoksullar evlensin”
Fetvalarla yönetilen Endonezya'dan tartılma yaratacak bir öneri geldi.. Endonezyalı Bakan Muhadjir Effendy, yoksulluğun azaltılması için zenginlerin yoksullarla evlenmesini istedi.

Dünyadaki en büyük sorunların başında gelen yoksullukla ilgili çarpıcı bir öneri geldi. Endonezya İnsani Gelişme ve Kültür Bakanı Muhadjir Effendy ülkedeki yoksulluğa çare olarak zenginlerle yoksulların evlenmesini önerdi. Dini kurumların verdiği fetvaların yöneticilerin aldığı kararları büyük ölçüde etkilediği ülkeden gelen bu öneri tartışma konusu oldu. 

Effendy, zengin Endonezyalıların düşük gelirli kişilerle evlenmesinin, ulusal yoksulluk oranının azalmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Sputnik'in Jakarta Post gazetesinden aktardığı haberine göre; Effendy, “Yoksul insanlar evlenmek için diğer yoksulları arayınca ne oluyor? Daha fazla yoksul haneler ortaya çıkıyor. Bu Endonezya’da bir sorun” dedi.

Din İşlerinden Sorumlu Bakan Fachrul Razi’ye seslenen Effendy, ondan bir fetva çıkarmasını ve zenginlerin yoksullarla evlenmesini salık vermesini istedi. Endonezya’da fetvalardan sorumlu kurum olarak bilinen Ulema Konseyi bakanın önerisini memnuniyetle karşıladı.

FETVA ÖNERİSİ KABUL GÖRDÜ

Konseyin Genel Sekreteri Enver Abbas, ‘birbirine yardım’ fikrinin önemli olduğunu belirterek, “Bu önerinin iki faydası var. Birincisi; yoksulluk azalacak, ikincisi de refah sadece zengin kesimler arasında yayılmayacak” dedi.

Bakanın açıkladığı verilere göre ülkede 5 milyon yoksul aile bulunuyor, düşük gelirli aileler de buna eklendiğinde sayıları 15 milyona yaklaşıyor.

Dünya Bankası verilerine göre de 267 milyon nüfuslu Endonezya'da yaklaşık 115 milyon kişi ekonomik olarak orta sınıfın altında bulunuyor.

EVLİLİK ÖNCESİ SERTİFİKA PROGRAMI

Öte yandan Muhadjir Effendy ‘evlilik öncesi sertifika programının’ hayata geçirilmesini de önerdi.

Maddi durumları iyi olmayan ancak evlenmeyi isteyen çiftlerin kabul edileceği bu eğitim programı, mesleki yetenekleri geliştirmeye ve iş bulmayı kolaylaştırmaya odaklanıyor.