Yapay zeka oyun oynamayı öğrendi

Yapay zeka oyun oynamayı öğrendi
Elon Musk’ın yönetim kurulunda bulunduğu yapay zeka şirketi OpenAI'ın geliştirmiş olduğu yapay zeka Minecraft oynayabilmeyi öğrendi ve sinir ağı geliştirdi.

OpenAI tarafından hazırlanan yeni blog gönderisinde, sinir ağı eğitiminin başarılı bir Minecraft deneyi ile tamamlandığı ifade edildi. Şirketin açıklamasına göre Minecraft’a bırakılan algoritma; ağaç kesmek, odun toplamak ve masa dizmek gibi temel becerileri öğrendi. Ayrıca karakterin içerisinde bulunduğu durumuna göre yüzme, avlanma, yemek pişirme gibi işlevleri yerine getirdi.

70 bin saatlik bir eğitimden geçen sinir ağı, fotoğraf ve videolardan diğer oyuncuların deneyimlerini izledi. Sonuç olarak ise hayvan avlamadan etlerini tüketmeye kadar karmaşık beceriyi yerine getirmede başarılı olduğu tespit edildi. Araştırmacılara göre bir yapay zeka tarihte ilk kez “sürükle bırak”ın ötesine geçerek diğer oyuncuların seviyesini yakaladı.

OpenAI’daki araştırmacılar, sinir ağının uzun süreli deneyimleri de yerine getirdiğini söyledi. Örneğin, oyuncular tarafından yaklaşık 20 dakikada 24 bin eylem gerçekleştirilen tamamlanan elmas kazmayı başarıyla üretti.

OpenAI, sinir ağının eğitiminde Video PreTraining (VPT) olarak adlandırılan bir süreçten yararlandı. 20 bin saat boyunca video izleyen yapay zeka, en sonunda ise insanlar ile benzer deneyimleri yerine getirmeyi başardı.

Yalnızca Minecraft’ta deneyler yapıyor olsak da, oyun son derece açık uçlu ve fare ile klavye) çok genel sonuçlar ortaya koyuyor. Bu nedenle sonuçlarımızın, örneğin bilgisayar kullanımı gibi diğer benzer alanlar için iyiye işaret ettiğine inanıyoruz.

İlgili Haberler