Yönetmen Polanski ödül töreninde protesto edildi

Yönetmen Polanski ödül töreninde protesto edildi
Fransa'nın Oscar'ı olarak bilinen Cesar Sinema Ödülleri kapsamında tecavüzle suçlanan Roman Polanski en iyi yönetmen ödülünü aldı. Tören öncesi protesto edilen Polanski'nin ödül için adı açıklandığında da salondaki seyirciler tepki gösterdi.

Başkent Paris'te düzenlenen törende, bu yıl 45'incisi gerçekleştirilen etkinlikte Fransız yönetmen Ladj Ly'in yönettiği Les Miserables en iyi film ve en iyi montaj ödüllerine layık görüldü. Bu filmde rol alan Alexis Manenti'ye de en iyi umut veren erkek oyuncu ödülü verildi.

Tecavüzle suçlanan Polonya asıllı Fransız Roman Polanski J'accuse filmiyle en iyi yönetmen ödülünü aldı. Bu filme en iyi uyarlama senaryo ödülü de verildi. Polanski, ödülü almak için sahneye çıktığında birçok sanatçı ve davetli salonu terk ederek tepkilerini gösterdi.

En iyi erkek oyuncu ödülü ise Roubaix, une lumiere d'Arnaud Desplechin filminde rol alan Roschdy Zem'e verildi. Anais Demoustier de Alice et le Maire filminde gösterdiği performansla en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı.

Nicolas Bedos'un yönettiği La Belle epoque en iyi senaryo ödülüne layık görüldü.

En iyi yabancı film ödülü ise Güney Koreli yönetmen Bong Joon-Ho'nun Parasite adlı yapıtına verildi.

Mounia Meddour'un yönettiği Papicha filminde gösterdiği performansla Lyna Khoudri en iyi umut veren kadın oyuncu ödülüne layık görüldü.

En iyi animasyon filmi ödülü Jeremy Clapin'in "J'ai perdu mon corps", en iyi kısa film ödülü Lauriane Escaffre ve Yvonnick Muller'in "Pile Poil" ve en iyi belgesel film ödülü Yolande Zauberman'ın "M" yapıtlarına gitti.

Paris'te etkinlik öncesi de tecavüzle suçlanan Polanski'nin protesto edildiği bir gösteri yapıldı.