YouTuber'lara Bakanlıktan kötü haber! Geriye dönük inceleme başlatıldı

YouTuber'lara Bakanlıktan kötü haber! Geriye dönük inceleme başlatıldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, başta YouTube olmak üzere sosyal medyada ürettiği içerikler üzerinden gelir sağlayan kişiler hakkında harekete geçti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, başta YouTube olmak üzere sosyal medyada içerik üreterek gelir elde edenler hakkında Google Ireland'ın Türkiye’deki gerçek kişilerin banka hesaplarına yaptığı ödemeler üzerinden geriye dönük 5 yıllık vergi incelemesi başlattı.

Bakanlık bu kapsamda bazı kişilere cezalı tarhiyatlar gönderirken, YouTuber'ların elde ettiği gelirin vergiye tabi olup olmadığı tartışma konusu oldu.

YOUTUBE ÜZERİNDEN NASIL GELİR ELDE EDİLİYOR

Başta YouTube olmak üzere sosyal medyada özel içerik oluşturarak izlenme sayısına bağlı olarak kazanç sağlayanlartın sayısındaki artış, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu gelirlerin vergilendirilmesi konusunda özel inceleme başlatmasına sebep oldu.

Abone sayısı 1000'i aşan kişilerin YouTube'a yüklenen videolara, 4 bin saat izlenme sınırını aştıktan sonra reklam veriliyor. Videonun sahibi izlenme sayısına göre bu reklamlardan para kazanıyor.

GELİRLERİ VERGİYE TABİİ TUTULUYOR

Gelir Vergisi Kanunu'nda bu yolla elde edilen gelire ilişkin net bir hüküm yer almadığı için YouTuber'lar, Gelir İdaresi'ne başvurarak elde ettikleri gelirin vergiye tabi olup olmadığını sormaya başladı.

Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin aktardığı habere göre bu kapsamda Gelir Vergisi Kanunu'nun 37. maddesi uyarınca, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilerek, elde edilen gelirlerin vergiye tabi olduğu cevabı verildi.

İlgili Haberler