YPG Münbiç'ten çekiliyor

YPG Münbiç'ten çekiliyor
Reuters'ın haberine göre terör örgütü YPG, kendi güçlerinin çekileceği yerlerde kontrol sağlamak üzere Suriye hükümetini davet etti.

ABD’nin asker çekme kararının ardından, terör örgütü YPG’nin kontrolünde bulunan Fırat’ın doğusundaki bölgelere ve Münbiç’e kimin gireceği konusu tartışılmaya başlamıştı. ABD’nin kararının öncesinde bu bölgelere operasyon yapacağını açıklayan Türkiye birkaç gündür Münbiç çevresindeki askeri yoğunluğu artırmıştı. TSK desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Münbiç’e yönelirken, ilçeye bağlı Arimah kasabasına Rus askeri gözlemcilerle birlikte giden Suriye ordusu kontrolü almıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yoğun askeri hareketliliğin yaşandığı bu ortamda şu açıklamayı yapmıştı: “ABD’lilerin terk ettiği toprakların kontrolünün kime bırakılacağı sorusu doğuyor. Uluslararası hukuku ve Suriye ile Suriye halkının geçtiği süreci göz önünde bulundurduğumuzda, bu Suriye hükümeti olmalı.”

Zaharova’nın bu sözleri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye’deki son durumu görüşmek üzere Moskova’yı ziyaret etmesine denk geldi.

SURİYE'DEN AÇIKLAMA

Suriye ordusu, "Münbiç'e girdik bayrağımızı diktik" açıklamasını yaptı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Esad güçlerinin Münbiç'e girmesiyle ilgili olarak Kremlin'den bir açıklama yapıldı. Kremlin'den yapılan açıklamada, Suriye ordusunun Münbiç'te kontrolü almasından memnuniyet duyulduğu belirtildi.

BAKANLIKTAN MÜNBİÇ AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı, Münbiç'te yaşanan gelişmelerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 'Bölgeyi silah zoruyla kontrol eden YPG/PKK terör örgütünün, bölge halkı adına açıklama yapma ve diğer unsurları davet etme hakkı ve yetkisi yoktur' denildi.

Açıklamada, 'Münbiç’le ilgili gelişmeler kapsamında doğruluğu şüpheli bir takım açıklamalar yapılmaktadır. Bölgeyi silah zoruyla kontrol eden YPG/PKK terör örgütünün, bölge halkı adına açıklama yapma ve diğer unsurları davet etme hakkı ve yetkisi yoktur. Tüm tarafları bölgeyi daha fazla istikrarsız hale getirecek kışkırtıcı eylem ve söylemlerden uzak durma konusunda uyarıyoruz. Konu tarafımızdan yakinen takip edilmektedir' denildi.

İlgili Haberler